XS
SM
MD
LG

Artetina revolucija

Foto: Sky Sports

Nekada je Arsenal bio veliki klub za kojeg se podrazumijevalo da je u TOP4 engleskog fudbala i da se često bori za titulu. Međutim, nakon niza pogrešnih poteza, Arsenal je pao jako nisko. Međutim, u poslednje vrijeme kao da se nazire svjetlo na kraju tunela. Za to je zaslužan trener Arsenala Mikel Arteta.

Arteta je izdanak čuvene ''La Masije''. Međutim, u Barsi nikada nije dobio pravu priliku. Igrao je za Sosjedad, prvo iskustvo u Engleskoj imao u Evertonu a onda je postao i igrač Arsenala. Bio je i kapiten ''Tobdžija'' i u klubu sa ''Emirejtsa'' završio je fudbalsku karijeru.

Trenersku nije mogao početi u boljem društvu. Naime, počeo je kao pomoćnik Pepa Gvardiole. Sa Pepom je sarađivao u Mančester Sitiju i tu je sticao iskustvo ali i učio od velikog genijalca i svog dobrog prijatelja još iz katalonskih dana (Pep je bio veteran kad se Arteta nalazio u Barsi ali su od tada prijatelji).

O dolasku Artete na klupu Arsenala, govorilo se i nakon odlaska Vengera 2018. godine. Uprava je ipak izabrala Emerija. Međutim, ta odluka i nije bila najbolja pa je nakon godinu ipo dana Španac dobio otkaz. Prelazno rešenje bio je Ljungberg a onda je za trenera postavljen Arteta.

Pisali smo o tome da ga čeka rudarski posao kada je došao na klupu Arsenala. A već na dolasku, ''kupio'' je navijače. Naime, dobio je Mančester Junajted u prvom derbiju kao trener Arsenala. Kasnije je bilo uspona i padova. U Kupu su igrali dobro ali su ispali od Olimpijakosa u Ligi Evrope. U ligi je bilo toplo hladno partija i tako do pojave koronavirusa.

I sam Arteta je prebolio isti. A u nastavku sezone, donio je vidan napredak u igri svog tima. Doduše, prvi meč su izgubili 3-0 kod Sitija ali to je bilo lduilo mozga Davida Luiza koji je najveći krivac za poraz Arsenala.

Nakon te utakmice, Arteta je odlučio da promijeni formaciju. Počeo je igrati formaciju 5-2-3 ili 3-43, zavisi kako gledate. Formacija sa tri štopera, najčešće Džakom i Sebaljosom ispred (eventualno Vilokom umjesto Španca), sa dva ving beka i u napadu uvijek opasan tri. Obamejang je standardan dio tog trojca a na ostale dvije pozicije se rotiraju Pepe, Lakazet, Saka, Nketia a nekada igra i Ris Nelson.

Od promjene formacije, Arsenal je zaigrao bolje. Doduše, izgubili su u ligi od Totenhema i Brajtona u gostima ali su u oba meča bili bolji, nisu koristili prilike i onda su bili kažnjavani za to. Međutim, pravi pokazatelj kvaliteta Artete su poslednje dvije utakmice. U ta dva susreta savladao je dvije najjače ekipe u ligi, prvo Liverpul a onda u polufinalu FA Kupa i Mančester Siti.

Šta je to toliko revolucionarno uradio Arteta ?

Arteta je uvidio da Arsenal nema kvaliteta na štoperima i da posebno fali brzine i koncentracije. Zato je sa dvojice, prešao na trojicu štopera. Takođe, na njih se sjajno nadopunjuju i ostali. Ving bekovi često sa lijevim i desnim štoperom prave dupli blok dok Džaka to radi sa centralnim štoperom. Tako se na malom prostoru grupiše više igrača a brzinu koju nema u štoperima, Arteta dobije u bekovima pa i Džaki. Koliko god bio kritikovan, pod Artetom igra sve bolje i bolje.

A opet, formacija je izuzetno dobra i za brze i ubojite kontre. Imate brzinu u Obamejangu, Pepeu, Saki (u zavisnosti ko od ove dvojice igra) a Lakazet kada igra tu je da sačuva loptu i odloži je na stranu. Plus, Francuz je izuzetno dobar u finišingu i tu je dosta bolji od Obamejanga, iako je Gabonac prvi strijelac kluba.

Pored njih, i odbrambeni dio radi sjajan posao. Ving bekovi se dodaju stalno a pošto je lijevi štoper često ustvari lijevi bek po prirodi (Tirni ili Kolašinac) onda se i taj igrač često dodaje napadu. Uz to, Luiz je neko ko zna igrati sa lotpom i može početi napad svog tima pas igrom kako Arteta voli. Na sve to, Džaka se unormalio i daje sjajne pasove (pregled igre nikad nije bio sporan koliko koncentracija) a proigrao je i Dani Sebaljos. 

Pored toga, Arsenal konačno ima hrabrost u velikim mečevima. Prije bi se predavali i prije nego što meč počne a sada se u derbijima bore kao lavovi. Dobili Junajted, dobili sada Liverpul i Siti, igrali neriješeno kod Čelsija, nesrećno izgubili od Totenhema i bili jedino od Sitija nadigrani u ligi. To je učinak u derbijima pod vodstvom Mikela Artete.

E sad, za nešto više nije dovoljna samo taktika. Ona Arteti nije sporna. Učio je zanat od najboljeg taktičara današnjice i ne treba čuditi što sada Arteta radi taktički sjajan posao. Ali mora se u tim i ulagati. Kruže priče da Arteta želi od uprave 300+ miliona i da se dovede 5-6 igrača. Ako bi se to uradilo, Arsenal bi napravio sjajan tim i imao mnogo širu i kvalitetniju rotaciju.

Sa tim promjenama, sigurno bi se mogli kroz godinu-dvije boriti i za titulu a već sledeće sezone bi bili spremni da se vrate u Ligu Šampiona.

No, poznavajući šrktog vlasnika Kroenkea, Arteta će se više morati osloniti na svoje znanje nego na gazdine pare i pojačanja.........