XS
SM
MD
LG

FK Evropa - prvi rival Zvezde u Evropi ove sezone

Foto: Europa

Ovog ljeta čekaju nas nikada čudnije kvalifikacije za evropska takmičenja. Tako već sledeće sedmice na programu su mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu Šampiona. Igraće se jedan meč a u prvom kolu Crvena zvezda sastaće se sa predstavnikom Gibraltara, ekipom Evrope. Meč će se igrati u Beogradu, na stadionu ''Rajko Mitić''.

Evropa je klub koji je osnovan prije 95 godina. Tokom svoje istorije osvojili su sedam titula u ligi, osvojili su osam Rok kupova, Kup Pepea Rejesa tri puta a jednom i gibraltarski Premier kup. 

Prvi meč u Evropi odigrali su u sezoni 2014/15. Igrali su kvalifikacije za Ligu Evrope. Protivnik u prvom kolu bio im je Vaduz iz Lihtenštajna. Vaduz je sa ukupnih 4-0 i sa dvije pobjede, prošao dalje. Naredne sezone eliminisao ih je Slovan iz Bratislave sa ukupnih 9-0. 

Naredne sezone, konačno su prošli prvu rundu. Protivnik im je bio jermenski Pjunik. Prvi meč dobili su na svom terenu sa 2-0, u gostima izgubili sa 2-1 te su sa 3-2 ukupno prošli dalje. U drugom kolu igrali su sa Aikom iz Stokholma. Pružili su dobar otpor ali su izgubili dva puta sa po 1-0. 

U sezoni 17/18, prvi put su igrali kvalifikacije za Ligu Šampiona. U dva meča eliminisani su od TNS-a iz Velsa sa ukupnih 6-3. Potom su eliminisani narene godine od Prištine u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U sezoni 19/20, opet su igrali kvalifikacije za LŠ. Eliminisali su Sent Juliju iz Andore sa ukupnih 6-3, u pretkvalifikacijama. U prvom kolu kvalifikacija, igrali su protiv Legije. Na svom terenu su odigrali 0-0 ali su u gostima izgubili sa 3-0 i ispali.

Što se trenutne ekipe tiče, Evropu sa klupe predvodi Rafa Eskobar. Ekipa je sastavljena od igrača sa Gibraltara i iz Španije. Kapiten ekipe je Lajam Voker. Radi se o igraču koji je u jednom momentu igrao i za Portsmut. Bilo je to u sezoni 2012/13. Vezni red drže on i Aleks Kuiljo, koji je karijeru počeo u Atletiko Madridu ali za prvi tim nikada zaigrao nije. U veznom redu igra i Kvadvo Poku, koji je nekoliko sezona igrao u MLS ligi. 

Kao što se može vidjeti, Evropa i nije tim od kojeg bi Zvezda trebala strahovati. Jeste jedan meč i jeste lakše da autsajder iznenadi. Ali ruku na srce dosta igrača Evrope ne živi od fudbala nego imaju poslove pored kojih im je fudbal hobi a ne profesija. 

Zato bi ve osim prolaza Zvezde, bila velika senzacija. Evropa bi trebala biti lagan početak Zvezdine Evrope a onda bi od drugog kola trebale krenuti prave provjere. 

Ako Zvezda opravda ulogu favorita, u drugom kolu igraće protiv pobjednika duela između Dinama iz Tbilisija te Tirane. Zvezda bi meč drugog kola igrala u gostima.