XS
SM
MD
LG

U ABA prvi favoriti u EL kroz odbranu traže svoju šansu

Foto: KOS Magazin

Pred košarkašim Crvene zvezde jedna je zanimljiva sezona. Provjeren trener, dobar roster a ambicije velike kao i uvijek.

Saša Obradović je ljetos sigao u Zvezdu. Bolje rečeno, Sale se vratio kući jer je u Zvezdi bio kao igrač i sa Zvezdom je osvajao trofeje. O njegovom trenerskom znanju nepotrebno je i pričati. Uz svo poštovanje prošlosezonskim trenerima Zvezde, Sale je sigurno klasa iznad njih što u startu znači da Zvezda želi dosta.

E sad, da bi mogla dosta, neophodno je i da sastav bude dobar. Sastav jeste dobar, za uslove ABA čak i odličan ali roster ima upitnike kad je u pitanju Evroliga.

Roster još nije kompletan. Boriša Simanić je na izlaznim vratima i traži se zamjena za njega a Zvezda prati tržište i kad je vanjska linija u pitanju. Porbali su dovesti Sajksa ali je dobio bolju ponudu u poslednji tren. Gledajući njegove igre u Armaniju prošle sezone, Zvezdi je i bolje što se odlučio za drugu ponudu jer bi vjerovatno bio promašena investicija.

No da se pozabavimo onim što Zvezda ima.

Plejjmekeri za ovu sezonu su Volden, Hol i Uskoković. Može naravno i Lojd pomoći ali nije primarni plej. Volden nema iskustvo igranja EL ali je odličan u oba pravca i sjajno se tokom karijere prilagođavao različitim ulogama. Hol je neko ko je upitnog kvaliteta jer je prosječan Evrokup igrač i prilično limitiran. Na ABA nivou svakako može biti od koristi ali na EL nivou je nagazna mina. Uskoković je talenat ali je pitanje koliko će dobiti prostora. U ABA će vjerovatno dobiti neke minute ali u EL teško.

Bekovi su Lojd, Lazić i Radanov. Lojd je najtalentovaniji stranac koji je stigao u Zvezdu kad su bekovske pozicije u pitanju. Da li će opravdati svoju reputaciju, ostaje da se vidi. Ali po svemu, morao bi biti lider ove ekipe. Radanov je prebačen iz FMP-a, prve informacije su bile da će dobiti dosta prostora a onda se desilo suprotno. U većem dijelu prirpema, Sale ga je ubacivao tek kad je utakmica bila riješena što nije dobro jer Radanov zaslužuje konačno pravu šansu. Tu je i Lazić Lazić jeste nenormalan borac ali Laziću se minute moraju svesti na minimum. Kad je on na terenu tokom priprema, protivnici prave razliku protiv Zvezde. Jednostavno, on je svoje najbolje godine prošao i sada ne može više toliko dati.

Što se tiče pozicije krila, tu su Davidovac, Dobrić i Simonović. Mada, može i Radanov pokriti ovu poziciju. Što se Davidovca tiče, od njega očekujem potpunu eksploziju ove sezone. Ko se sjeća igara Nikole Kalinića iz Zvezde, može takvu ulogu od Dekija očekivati ove sezone. Dobrić će uvijek dati neku energiju sa svojom nekom rampom ili trojkom ali je igrač koji je dobrano limitiran za nešto više od uloge epizodiste. Marko Simonović se vratio i biće tu da uči zanat od Saleta jer želi biti trener a u Zvezdi će završiti karijeru. Realno, na EL nivou, Simonović mora minimalno igrati. I on je svoje najbolje godine prošao kao i Lazić. One sezone u drugom mandatu u Zvezdi, nema šanse da ponovi.

Na poziciji krilnog centra su za sada Jagodić-Kuridža, Rit i Simanić. Međutim, sigurno je da Simanić ide i da dolazi zamjena. Takođe, po potrebi će se Davidovac i Simonović spuštati na poziciju četiri, bar je to Obradovićeva ideja i radio je to tokom priprema. Jagodić-Kuridža je igrao sjajno u Primorskoj a u Zvezdi je imao i dobrih i loših momenata. Međutim, snažan je igrač, ima domet u šutu za tri poena i dobar je u odbrani. Rit je neko ko je prebačen iz FMP-a u Zvezdu. Atletski izuzetno moćan igrač ali vidjećemo kako će se snaći na EL nivou. ABA nivo mu ne bi smio biti problem.

Na centru su Kuzmić i Teri. Trebao je tu biti Noko ali zboh srčanih problema ugovor sa njim je raskinut. Teri je došao kao zamjena a problem može na startu sezone biti taj što je imao koronu. Uglavnom, radi se o snažnom centru koji će biti sjajan potpis za Zvezdu. Kuzmić je konačno uspio da se oporavi od svih problema, radio je naporno tokom ljeta i spreman je za sezonu. Takođe, Sale ima ideju da na petici koristi i Rita i Kuridžu te da sa njima širi igru. Na ABA nivou to će biti jedna dobra opcija ali na EL nivou prilično rizična. Jer Kuridža se u nekim momentima ni na četiri nije snalazio dobro u EL a tek bi to bio problem na petici. On u ABA to ože igrati jer je na kraju krajeva i u Primorskoj bio petica.

Ono što je neka ideja Saleta, jeste da Zvezda igra prije svega čvrsto u odbrani. Okupio je atletski moćan tim kakav on voli da ima i tim koji je defanzivno izuzetno potentan. Polivalentnost igrača je velika prednost Zvezde jer gotovo svi mogu igrati više pozicija. Pogotovo u ABA će to praviti ogromnu razliku.

To što Zvezda možda na prvu nema klasičnog pleja, ne mora nužno biti problem. Sve češće se košarka igra sa tri beka gdje svako od njih može kreirati. Efes je primjer za to najbolji vjerovatno a takav sistem imao je i Saletov Monako prošle sezone. Zato ne treba čuditi da bude petorki gdje će čak staviti zajedno i Lojda i Voldena i Hola. Biće raznih varijanti i generalno Zvezda neće imati prevelik problem kad je kreacija u pitanju. Mada, takva igra u Evroligi može biti problem i svakako će predstavljati koncepcijski rizik.

Što se tiče igre pod košem, imaće i tu raznih kombinacija. Ideja je da često budu niske petorke, da šire i da se igra brzo. Za to bi Zvezdi trebao kvalitetni 4/5 igrač na EL nivou. Možda se baš takav nađe kao zamjena za Simanića. Jer poanvljam, na EL nivou je riskantno igrati na petici sa Kuridžom i Ritom. Može upaliti ali ako obojica odigraju preko svojih mogućnosti.

Zvezda je u ABA prvi favorit i trebala bi po svemu opravdati taj epitet. Naravno, neće biti lako i neće smjeti biti opuštanja ali su najkvalitetniji i imaju najboljeg trenera u ovom trenutku. Na EL će biti problema više jer je naravno mnogo jača konkurencija. Međutim, Zvezda će svoj put tražiti kroz čvrstu odbranu baš kao u doba Dejana Radonjića.

Može se povući paralela i između ove Zvezde i Žalgirisa koji je pod Šarasom pravio sjajne rezultate. Uvijek je Šaras imao defanzivno potentnu ekipu i atletski moćnu. Sada je Zvezda takva što anravno ne znači automatski da će imati rezultate Žalgirisa. Prije svega jer je i EL sada jača nego prije dvije-tri godine.

No, bilo kako bilo, Zvezda bi dobar dio svojih ciljeva trebala ostvariti. Titule u ABA, KLS i Kupu Radivoja Koraća a u EL je cilj TOP8. Neće ga biti lako ostvariti ali ako se kockice poklope, sve je moguće.