XS
SM
MD
LG

Sale, manje demagogije, više hrabrosti

Foto: Euroleague

Crvena zvezda ušla je u sezonu dobro bar kada je u pitanju ABA liga. Nakon šest kola imaju isto toliko pobjeda dok u Evroligi imaju dvije pobjede i četiri poraza iz šest odigranih mečeva.

Igra Zvezde u ABA ligi je sjajna. Prije svega odbrana djeluje moćno i iako je rana faza sezone, može se već sada reći da će Zvezdi bilo ko teško uzeti ABA ligu. Međutim, u Evroligi Zvezda i ne igra najbolje. U najavi sezone smo apostrofirali da bi mogli imati probleme u kreaciji i to se i dešava. Odbrana ''radi'' i u EL ali napad često zakaže u završnici i tada Zvezda nemau šanse da izvuče pobjedu.

Zvezda ima dobro popunjenu ekipu. Ukupno Zvezda ima 16 igrača pod ugovorom i na svakoj poziciji ima nekoliko opcija. Ta širina jeste Zvezdina snaga u ABA, uz naravno sjajnu odbranu. Međutim, ta širina u EL za sada ne donosi ono što bi Obradović htio.

Nakon poraza od Bajerna, Obradović je spominjao kako je ekipa u fazi učenja. Budući da Zvezda ima sedam stranaca a da mladi talenti ne dobijaju šansu, smiješno je pričati o nekom učenju. Sa strancima se ne uči nego se juri rezultat. Za sada, tog rezultata u EL nema a talenti se uništavaju nepotrebno. Pogotovo ako znamo da je Zvezda dominantna u ABA ligi i da joj teško neko može parirati. Radi toga se sigurno mogu istrpiti neki mladi igrači a Radanov, Simanić i Uskoković dobijaju šansu na kašičicu.

To što Zvezda ima sedam stranaca ne znači ništa. Nije bitan kvantitet nego kvalitet stranaca. A Obradović kao da to ne shvata. Suludo juri za rezultatima, gomila strance a mnogi od njih ne bi ni trebali biti tu. Tejlor Ročesti je odavno bivši košarkaš samo mu to još niko nije javio. Duop Rit nema iskustva za EL nivo i to se defanzivno itekako osjeti. Lengston Hol je prosjek i limitiran igrač. Daće nekada nešto ali nedovolno da bi van rostera bili Radanov i Uskoković na primjer. Lojd, Volden, Teri i O'Brajant imaju kvaliteta da budu tu. A na kraju krajeva to je najvažnije.

A da je broj stranaca u Zvezdi sveden na samo one kvalitetne, odnosno na četvoricu, bilo bi prostora i za mlade. Ne bi rezultat tu ništa trpio, pogotovo u ABA gdje bi odbrana opet radila posao. A u EL bi mladi sticali iskustvo i dugoročno bi se to Zvezdi isplatilo. Na kraju krajeva, pa šta je cilj u EL ? TOP8 ? Okej i šta onda ? TOP8 ne donosi milione a mnogo odnosi ako će se uništiti Radanov, Uskoković i Simanić radi toga. 

A na kraju krajeva, može se praviti rezultat a da mladi ne trpe. Na kraju krajeva i Zvezda i Partizan su pravili rezultate najbolje, kad su imali maksimalno četiri stranca. Čak i da ne idemo daleko u prošlost, imamo sjajan primjer u sezoni 15/16. Zvezda je igrala TOP8 sa samo tri stranca, Cirbesom, Milerom i Kinzijem. Uz to, Dejan Radonjić te sezone dao je šansu Marku Guduriću a on je šansu iskoristio. Čak je i Rebić dobijao prostor u nekim mečevima i igrao sjajno protiv Reala u Beogradu. Tada maloljetni Simanić je odigrao sjajno protiv Reala u Madridu a u drugom dijelu sezone tu je bio i tada mladi Micić. A rezultati su bili sjajni. TOP8 u Evroligi te dominantno osvojene titule u ABA i Srbiji.

Zvezdinoj igri u ABA se ne može mnogo toga prigovoriti, Zvezdinoj odbrani u EL ne može mnogo toga prigovoriti. Taj dio Obradović radi i više nego dobro. Ali za odnos prema mladim igračima itekako mu se može dosta toga prigovoriti. Može mu se prigovoriti i to da mu demagogije ne fali ali zato hrabrosti sa mladim igračima itekako manjka.

Niko ne traži od Obradovića da igra sa 12 omladinaca. Ali u sezoni kakvu Zvezda igra, može bez problema bar u ABA ligi istrpiti i Simanića i Radanova i Uskokovića. Na kraju krajeva, košarka je proces. Čak i da sa hrpom stranaca ostvarite sve rezultate koje želite, ništa napravili niste ako uništite mlade radi toga. Prosto, košarka je proces i morate dugoročno razmišljati. A dugoročno dobre stvari donose mladi igrači. Em na terenu em i finansijski. Neće Zvezda nikada prodati stranca ali mladog domaćeg igrača hoće. Na kraju krajeva tako su prodavani Kalinić, Gudurić, Mitrović. Tako sada mogu da se prodaju Davidovac, Simanić, Radanov ali im treba dati prostor.

Sezona je tek počela i još Obradović ima mnogo vremena da popravi utisak kad je u pitanju odnos prema mladim igračima. Međutim, nakon ovih 12 utakmica jedno se može reći. Sale, manje demagogije, više hrabrosti kad su u pitanju mladi igrači.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26