XS
SM
MD
LG

Sarajevu bod u Banja Luci

Borac - Sarajevo 2:2

Fudbaleri Borca i Sarajeva danas su derbi susretom zatvorili 18. kolo Premijer lige BiH u Banjaluci, a bio je to duel jednog od najboljih domaćih timova lige, te jedinog tima koji dosad u prvenstvu nije zabilježio poraz. 

Sarajevo je u ovom kolu bilo oslabljeno neigranjem Aleksandra Pejovića i Amara Rahmanovića, ali nakon dugo vremena od prve minute je zaigrao Tino-Sven Sušić. S druge strane, Banjalučani su uglavnom imali najjači sastav na raspolaganju, a u ekipu se nakon oporavka od koronavirusa vratio i Stojan Vranješ. 

Sarajevu je u prilog išao rezultat ranije odigrane utakmice između Željezničara i Širokog Brijega, koju je gostujući tim dobio sa 3:2, pa je tako Sarajevo moglo opušteno igrati znajući da će zadržati pet bodova prednosti na prvom mjestu na tabeli i nakon ovog kola.

U takvoj igri, Sarajevo je na samom početku bilo  bolje od svog protivnika. Već u petoj minuti, gosti su mogli doći do vodstva. Nakon lijepe akcije po desnoj strani, Benjamin Tatar petom vraća loptu do Hebibovića, čiji je udarac izblokiran. Lopta se odbija do Harisa Handžića, a ovaj promašuje i Sarajevo ne dolazi do vodstva.

Nije se tu zaustavio gostujući tim, koji je bio bolji i u nastavku susreta. Borac je imao mnogo problema da organizuje napade i uglavnom se igra odvijala pred golom Banjalučana, a u 9. minuti Fanimo prolazi po desnoj strani i ubacuje, ali do lopte ne uspijeva doći Handžić.

Tri minute kasnije, Fanimo pravi početničku grešku nakon što ga u sjajan kontranapad izbacuje Tatar i gubi loptu, a u 15. minuti Bojan Pavlović istrčava sa gola i na trenutak prije Handžića uspijeva da izbaci loptu.

Igrala se 19. minuta kada je Borac prvi put zaprijetio golu Sarajeva i odmah iz prve šanse banjalučki tim je došao do vodstva. Lukić se odlično izborio za loptu u duelu sa Miličevićem, a onda je pravovremeno dodao do Ziljkića, koji nije imao težak da savlada Vladana Kovačevića.

Borac je tako poveo iako nije do gola napravio ništa značajno pred golom Sarajeva, ali mu je utakmica postala mnogo lakša nakon pogotka. Sarajevo je i dalje imalo nešto veći posjed lopte, ali nije bilo ni blizu da ponovo napravi šanse slične onima koje je imalo u ranijoj fazi meča.

Sve se svelo na nekoliko pokušaja sa distance, koji su bili neprecizni, dok je s druge strane Borac zaprijetio iz jedne kontre preko Ziljkića, te preko Jove Lukića nakon kornera. Obojica su bili neprecizni, pa je prvi dio susreta okončan rezultatom 1:0.

Nije se početkom drugog dijela dalo naslutiti da bi meč mogao biti zanimljiv, jer ga je karakterisalo dosta grešaka sa obje strane, no sve se rasplamsalo u 60. minuti. Haris Handžić je osvojio loptu na lijevoj strani, odlično prebacio na skroz drugu stranu, a tamo griješi Kujundžić. Lopta prolazi do Fanima, koji se rutinski namješta i pogađa mrežu domaćih. 

Sarajevo kreće u ofanzivu i trči sjajan kontranapad koji je lošom odlukom upropastio Andrej Đokanović u 63. minuti. Iz kontre Sarajeva, Borac je napravio kontru koju je odlično istrčao Vojnović, a onda je uposlio Vranješa, kojeg niko od fudbalera Sarajeva nije zatvarao. Bez većih problema, Vranješ sjajnim udarcem trese mrežu Sarajeva i donosi Borcu novo vodstvo.

Samo nekoliko minuta kasnije, Anel Hebibović ulazi u raspravu sa sudijom Elvisom Mujićem. Hebibović dobija žuti karton, a nedugo potom nakon oštrog starta nad Milojevićem dobija isključujući žuti karton.

Sarajevo je imalo tešku misiju da proba spasiti barem bod, a iako je igralo sa igračem manje, od momenta kada je ostalo sa igračem manje, imalo je mnogo veći posjed lopte i pritiskalo je Borac te je uspjelo stvoriti i nekoliko šansi pred golom domaćina, koji je djelovao indisponirano i fizički je teško parirao Sarajevu.

Sarajevu se ofanziva isplatila u 85. minuti, kada su sjajnu akciju odigrali gosti. Sušić se probio po lijevoj strani,  ubacio u sredinu, a tamo je loptu propustio Handžić. Fanimo je odličnim udarcem pogodio za 2:2.

Do kraja meča, Borac nije smogao snage da pokuša napasti Sarajevo, koje je pored svih nedaća u ovom meču pokazalo da je zasluženo lider na premijerligaškoj tabeli.

Sarajevo je sada povećalo svoju prednost na čelu tabele na šest bodova u odnosu na prvog pratioca, gradskog rivala Željezničar. S druge strane, Borac sada ima 32 boda.

FK Borac - FK Sarajevo 2:2 (0:1)
Stadion: Gradski stadion, Banjaluka
Sudija: Elvis Mujić (Banovići)
Strijelci: 1:0 - Ziljkić (19), 1:1 - Fanimo (60), 2:1 - Vranješ (64), 2:2 - Fanimo (85)
Žuti kartoni: Dujaković, Brtan, Cruz (Borac), Miličević, Hodžić (Sarajevo)
Crveni karton: Anel Hebibović - 72. minuta (FK Sarajevo)

FK Borac: Pavlović, Dujaković, Kujundžić (82. Subić), Jovanović, Milojević, Vojnović, Brtan (69. Douglas Cruz), Vranješ (82. Meleg), Ziljkić, Zakarić (89. Georgiev), Lukić (89. Kajkut)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Pidro (79. Salčin), Dupovac, Miličević, Đokanović, Sušić (88. Adukor), Tatar, Velkoski (73. Hodžić), Fanimo (88. Jukić), Handžić


Mladost 0 : 1 Zrinjski
Željezničar 2 : 3 Široki Brijeg
Sloboda 2 : 0 Krupa
Borac 2 : 2 Sarajevo
Radnik 2 : 1 Tuzla City
Velež 2 : 0 Olimpik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 18 12 6 0 42
2 Željezničar 18 11 3 4 36
3 Borac 18 10 2 6 32
4 Zrinjski 18 10 2 6 32
5 Široki Brijeg 18 9 4 5 31
6 Velež 18 8 6 4 30
7 Tuzla City 18 7 3 8 24
8 Sloboda 18 6 4 8 22
9 Mladost 18 6 1 11 19
10 Radnik 18 3 6 9 15
11 Krupa 18 2 4 12 10
12 Olimpik 18 3 1 14 10