XS
SM
MD
LG

Liverpulov košmar u režiji povreda i pogubljenog Jirgena Klopa

Foto: The Liverpool Offside

Od ponora do vrha pa od vrha do ponora. To je put koji je Jirgen Klop prošao u Liverpulu. Došao u momentu kad je Liverpulu bilo nezamislivo da bude u TOP4, donio im Ligu šampiona i titulu u ligi nakon 30 godina. A onda je došla ova sezona. Sezona koja nije tekla tako loše ali sezona koja se u protekla dva mjeseca pretvorila u pravu katastrofu.

Liverpul je prošle sezone došao dominantno do titule. Gotovo svi igrači igrali su sjajno i niko im nije mogao isparirati. Dominantno osvojena titula kao da je zavarala sve pa i samoga Klopa. Igrali su sjajno ali nisu imali toliko kvalitetnu i dugu rotaciju kao što na primjer ima Siti. Tokom ljeta doveli su Žotu, Alkantaru i Cimikasa. Izuzev Žote, ostala pojačanja se i neće ispostaviti kao dobra pojačanja. Doduše Cimikas nije ni igrao mnogo pa ga ne treba ni kritikovati ali Alkantara se pokazao kao veliki promašaj.

Međutim, i bez dobro odrađenog prelaznog roka, liverpul je dobro ušao u sezonu. U derbiju petog kola protiv Evertona, povrijedio se Van Dajk i faktički se za njega sezona završila. Mnogi su tada otpisali Liverpul iz borbe za titulu jer je Van Dajk ključni čovjek u odbrani. Pogotovo su otpisali Liverpul nakon povreda Arnolda, Matipa, Gomeza. Klop je bukvalno na razne načine morao da ''krpa'' u odbrani. Međutim, nekako je to išlo dobro.

Foto: Liverpool FC

Liverpul je držao lidersku poziciju prilično dugo. Skoro tri mjeseca bez Van Dajka držali su lidersku poziciju. Ne doduše cijelo vrijeme jer su lidersku poziciju na momente imali Lester i Totenhem ali većinom je luder bio Liverpul. 

Kako je onda došlo do takvog pada ?

Svima je bilo jasno da Liverpul bez Van Dajka teško može do odbrane titule. Iako su bili dobri određeno vrijeme, stalna pretumbavanja sastava su morala doći na naplatu. Čak i dok su pobjeđivali, nisu više bili toliko moćni u napadu. Bilo je povremenih bljeskova ali dosta mečeva su dobijali i na mišiće i na iskustvo.

Klop je ostao bez Van Dajka u momentu kada nije mogao dovesti nikog jer je bio završen prelazni rok. Problem su bile i povrede Gomeza i Matipa. Znao je da mora nekako krpiti odbranu. Pokušavao je to sa mlađim igračima ali i sa Fabinjom i Hendersonom. Njihovo pomjeranje na štopere je uzrokovalo pad u ofanzivnom dijelu. Generalno, nisu oni bili loši na štoperima i nisu pravili neke toliko kardinalne greške koliko je bio problem ofanzivni dio.

Možemo se složiti da engleski mediji često precijene Hendersona ali za početak napada ''Redsa'' on je izuzetno bitna karika jer ima siguran pas a ima i dobar pregled igre. Može i iznijeti loptu ali to ne može na pravi način raditi kada je štoper. Takođe, dolazimo do još jednog problema sa njima na štoperima. Popunjavanje veznog reda Klop je radio sa Alkantarom. Kada je Španac stigao, mislili su svi da je Liverpul uradio sjajan posao. Međutim, Alkantara je ispao katastrofalan. Potpuno je nespreman za Premijer ligu i tempo koji se u njoj igra. Loše je pokrivao prostor u većini mečeva, često kasnio i pravio dosta faulova i dobijao kartona. E sa, da je normalna situacija i da je u veznom redu igrao sa recimo Hendersonom cijele sezone, možda bi izgledao drugačije i možda bi se njegove mane manje vidjele. Ali u ovim okolnostima, prosto te mane dolaze do izražaja.

Pored povreda koje su ih zadesile u defanzivnom redu, problem je nastao i u ofanzivnom dijelu. Ali ne toliko radi taktičkih stvari nego radi sukoba Salaha i Manea nakon uakon meča sa Kristal Palasom gdje je Liverpul slavio sa 7-0. Generalno, dugo kruže informacije da oni nisu u najboljim odnosima i da tu postoji dosta sujete sa obje strane. Ostaje malo nejasno zašto Liverpul nije jednog prodao ljetos i od tih para pojačao i produžio klupu. Ovako su sebi stvorili veliki problem jer djeluje da je ljetos bilo pravo vrijeme za prodaju Salaha.

Foto: TalkSPORT

Od pomenute utakmice sa Palasom, Liverpul je u ligi odigrao 14 mečeva. Od moguća 42 boda osvojili su samo 12. Ostvarili su tri pobjede, tri remija i čak osam poraza. Ut to, trenutno imaju šest uzastopnih poraza na svom terenu što je engativni klupski rekord.

Liverpul je trenutno na osmoj poziciji sa čak 22 boda manje od Sitija. Nije samo do njih naravno. Već sam pisao o Sitiju u jednom od prošlih tekstova gdje sam govorio o promjeni Pepove taktike i o tome kako mu je remi sa Vest Bromom otvorio oči. 

A tu dolazi i do poslednjeg problema, do menadžera. Kada je Siti ostao bez napadača i De Brujnea, Pep je skontao genijalno rešenje. Gundogana je pomjerio naprijed a njegovo mjesto u veznom redu kada protivnik napada, krpio bi Kanselo koji bi se tu ubacivao.

Sa druge strane, Klopov Liverpul pretvorio se u putujući cirkus. I nije to prvi put da se Klopu dešava. Sjetite se njegove poslednje sezone u Dortmundu gdje mu se isto desilo. Koliko god bio odličan trener, Klopove ekipe se u jednom momentu raspadnu a on postane pogubljeni lik koji je zalutao na posao koji obavlja.

To pokazuju i neki njegovi potezi. Naime, najbolji primjer je Firmino. Složićemo se da Firmino nije najefikasniji napadač na svijetu. Nije sigurno ni u TOP20 ali Bobi tako mnogo radi za tim. Konstantno se vraća nazad i počinje napade svoje ekipe i odrađuje mnogo nevidljivog posla za jednog napadača. A taj posao je tako bitan za sistem. U poslednje vrijeme Klop često zna krenuti bez njega. I da problem bude veći, uz njega na klupi ostavi Salaha/Manea. Sve to Klop radi u momentima kada se i sa najjačom ofanzivnom postavom dosta muče.

Prosto, Firmino mora igrati. Njega Klop ne može odmarati na način na koji radi. Salah može biti na klupi, mođe i Mane ali ne i Firmino. Pogotovo ne ako su na klupi Mane ili Salah. Ako već želi odmoriti Firmina, onda to mora raditi na drugi način. Staviti ga pa vaditi oko 70. minute i na taj način mu dozirati minutažu.

A da griješi pokazuju i rezultati. Kad god krene bez Bobija, Liverpul izgleda toliko bezopasno da ne bi dao gol ni nekoj ekipi sa Balkana. Ne mogu dati gola ali što je još gore, ne mogu stvoriti pravu priliku. Zato je čudno da Klop ne uči već iz vlastitih grešaka jer mu se neke stvari ponavljaju a on uporno ne odustaje.

Koliko se Klop pogubio govore još neke stvari. U jednom momentu kukao je na gust raspored i mnogo utakmica. Šta je uradio ? Na vrtić Aston Vile u FA kupu poslao je skoro najjači tim. Nakon te utakmice, Klop stvarno nema prava da se vadi na gust raspored i umor igrača jer je sam doprinio da se igrači osjećaju još umornije.

Foto: Liverpool FC

Ali veliki treneri su takvi. Da bi bili tako veliki, moraju biti i sujetni. Zbog sujete će teško priznati greške ali će tražiti razne izgovore kada njihov tim ne pravi dobre rezultate. Takav je i Klop što pokazuju njegovi potezi.

Trenutno su osmi i vidjećemo gdje će na kraju završiti. Mnogi će reći da su im povrede uništile sezonu. Ali realnost je da koliko god je do povreda, toliko je i do pogubljenosti Jirgena Klopa. 


Arsenal 2 : 0 Brighton
Aston Villa 2 : 1 Chelsea
Fulham 0 : 2 Newcastle United
Leeds United 3 : 1 West Bromwich Albion
Leicester City 2 : 4 Tottenham Hotspur
Liverpool 2 : 0 Crystal Palace
Manchester City 5 : 0 Everton
Sheffield United 1 : 0 Burnley
West Ham United 3 : 0 Southampton
Wolverhampton 1 : 2 Manchester United
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Manchester City 38 27 5 6 86
2 Manchester United 38 21 11 6 74
3 Liverpool 38 20 9 9 69
4 Chelsea 38 19 10 9 67
5 Leicester City 38 20 6 12 66
6 West Ham United 38 19 8 11 65
7 Tottenham Hotspur 38 18 8 12 62
8 Arsenal 38 18 7 13 61
9 Leeds United 38 18 5 15 59
10 Everton 38 17 8 13 59
11 Aston Villa 38 16 7 15 55
12 Wolverhampton 38 12 9 17 45
13 Newcastle United 38 12 9 17 45
14 Crystal Palace 38 12 8 18 44
15 Southampton 38 12 7 19 43
16 Brighton 38 9 14 15 41
17 Burnley 38 10 9 19 39
18 Fulham 38 5 13 20 28
19 West Bromwich Albion 38 5 11 22 26
20 Sheffield United 38 7 2 29 23