XS
SM
MD
LG

Hoće li Majami opet izbaciti Bakse i mogu li Bogdan i drugovi eliminisati Nikse ?

Foto: The SportsRush

U subotu kreće plej of NBA lige a mi nastavljamo sa najavom istog. Danas ćemo govoriti o dvije serije prve runde Istoka.

MILVOKI vs MAJAMI

U prvoj rundi Istoka gledaćemo reprizu prošlogodišnjeg polufinala. Majami je tada lako izašao na kraj sa favorizovanim Baksima i sa 4-1 prošao dalje.

Milvoki je i ove sezone odigrao dobro regularni dio. Doduše, nisu bili prvi i dominantni kiao prošle sezone ali su manje više bez problema bili u vrhu Istoka cijelo vrijeme. Neke su promjene napravili kako bi bili ozbiljniji kada krene plej of a vidjećemo da li će tako i biti.

Kasni kraj prošle sezone i kratka pauza između sezona, ostavili su veliki trag na Majamiju. U početku se nisu mogli sastaviti, bilo je povreda a i korona im je pravila probleme. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, hvatali su ritam i na kraju su došli do šestog mjesta i utisak je da nisu igrali lijepo kao prošle sezone.

Milvoki je prvi napad lige sa 120 postignutih poena po meču. Međutim, odbrana je mnogo lošija nego prošle sezone. Primaju 114 poena po meču te su tek 22. odbrana lige. Treći su po procentu šuta iz igre a peti po procentu šuta za tri poena. Prvi su po defanzivnom skoku a drugi kada je generalno skok u pitanju.

Majami je tek 25. napad lige sa 108,1 poena po meču. Sa primljenih 108 poena po meču, peta su odbrana lige. Peti su po procentu šuta za dva a za ovu seriju posebno je bitno što je Majami ekipa koja dozvoljava rivalima najmanje šuteva za dva.

Janis Adetokumbo predvodi Milvoki sa 28 poena po meču, 11 skokova i skoro šest asistencija po meču. Ima takođe i 1,2 rampe i ukradene po meču. Janisov uticaj na igru tima je veliki jer sa +15 ima i najbolji off/def rejting u ekipi na 100 posjeda. Njega prati Midlton sa 20,4 poena po meču, šest skokova i 5,4 asistencije a da je bacanja imao za nijansu bolja, opet bi bio u klubu 50-40-90. Međutim, znamo da je glavni problem Midltona bio taj što se gasio u plej ofu. Vidjećemo šta će ove sezone biti.

Foto: TMJ4

Bitan dodatak na igru predstavlja i Džru Holidej. Pitanje je da li vrijedi onoliko koliko su dali za njega ali radi se o sjajnom igraču u oba pravca i boljem igraču od Bledsoa. On je bilježio 17,7 poena uz šest asistencija po meču a sa 1,6 ukradene po meču je lider ekipe u tom parametru. Poslije Janisa ima najbolji off/def rejting na 100 posjeda i dao im je bar za sada ono što su očekivali od njega.

Bruk Lopez imao je klasičnu svoju sezonu. Pet Konaton se dobro dodavao u nekim momentima, DiVićenco bio konstantan a veoma važan dodatak ekipi je i Pi Džej Taker koji je došao tokom ove sezone.

Džimi Batler predvodi Majami ove sezone. Činjenica jeste da je propustio 20 utakmica ali ovo što je igrao, igrao je sjajno. Ima 21 poen u prosjeku, sedam asistencija, skoro sedam skokova i preko dvije ukradene lopte po meču. Ima i najbolji off/def rejting na 100 posjeda sa +19. Jedino diskutabilno jeste šut za tri koji je na 24% ali nije briljirao nikada sa trojkama.

Bem Adebajo je odigrao takođe sjajno regularni dio. Imao je 18,7 poena, devet skokova i 5,4 asistencije a ima i blokadu te 1,2 ukradene po meču. Radi sjajan posao na oba kraja parketa i poslije Batlera ima najbolji off/def rejting u ekipi. Iako je utisak da Hiro, Nan i Robinson nisu bili pravi, sva trojica su na 15ak poena u prosjeku i igraju jako dobro. Slične brojke ima i Dragić koji igra rutinerski.

Šta je ključno za ovu seriju ? Ključno je šta će raditi Budinhozer i kako će se adaptirati na ekipu koja ima tijela da brani Janisa. Naravno, primarni čuvar će biti Adebajo ali nije on jedini koji može pomoći u odbrani Janisa. Majami bukvalno može praviti zid ispred Janisa i spriječiti njegove prodore i poene na obruču jer kako je već rečeno, imaju tijela za to. 

Zato će biti važan šut za tri Milvokija. Midlton, Lopez, Konaton i ekipa, moraće imati kontinuitet u šutu jer to im je falilo prošle sezone u plej ofu. Holidejev doprinos će biti sigurno važan na oba kraja parketa. Donijeće mirnoću u organizaciji napada ali i u odbrani jer će sigurno igrati agresivnu odbranu na bekovima Majamija.

Biće bitan i šut Majamija. Hiro, Robinson i ekipa, bili su na nivou prošle sezone a moraju isti i sada biti. Sigurno će Batler i Dragić opet napadati prodorima ali ovaj put će im to biti teže. Prvo, jer je tu i Taker koji je sjajan defanzivac ali i radi Holideja koji će ih sigurno u nekim rotacijama braniti, pogotovo Dragića. Biće možda čak više izlaznih pasova ovog dua nego u prvoj rundi prišle sezone protiv Indijane kada su Pejserse uništili tako.

I jedni i drugi imaju dosta defanzivnog potencijala, bez obzira što Milvoki nije defanzivno bio sjajan u regularnom dijelu. Međutim, čak i ako postavimo idealne odbrane i jednih i drugih, odnosno zid koji zaustavlja Janisa i zatvaranje prodora Batlera i Dragića, Majami će biti u prednosti. Zašto ? Biće važan šut a Milvokijevi igrači su pokazali do sada da pucaju pod pritiskom dok mladi lavovi sa Floride nemaju takvih problema.

I možda je Majami bio loš u regularnom dijelu ali prognoza za ovu seriju biće hrabra. Majami prolazi dalje u šest utakmica.

NJU JORK vs ATLANTA

Da vam je neko rekao da će ovo biti par prve runde, vjerovatno bi se pitali šta lupa ovaj i da li mu je dobro. Međutim, na kraju su i jedni i drugi imali fantastičnu sezonu.

Niksi su napravili nevjerovatan preporod pod vodstvom Toma Tibodoa. Od najgore ekipe u ligi do ekipe koja je četvrta na Istoku i to sve u samo jednoj sezoni. A ono što je najbolje, imaju onaj šmek Niksa iz 90-ih. Ratoborni, po potrebi i prljavi, defanzivno sjajni a napadački limitirani.

Foto: MSG Network

Za Atlantu se očekivalo da bude u borbi za plej of ali su i oni prebacili očekivanja s obzirom da je bilo realnije da kroz plej in traže put do plej ofa. Međutim, otkako su otpustili Pirsa i dali povjerenje Mekmilanu, igraju sjajnu košarku.

Sa 107 poena po meču, Niksi su peti najgori napad lige. Međutim, primaju 104,7 poena i najbolja su odbrana lige. Treći su po procentu šuta za tri poena, igraju kontrolisanu košarku sa malo izgubljenih lopti i skakački su veoma dobra ekipa.  Najbolji su u odbrani linije za tri poena, što će u ovoj seriji biti važno, a najbolji su i generalno po procentu koji dozvoljavaju rivalima iz igre.

Atlanta daje prosječno 113,7 poena i 13. su napad lige dok sa 111,4 primljenih poena po meču, trenutno su 12. odbrana lige. Po procentima šuta su u sredini lige a dobri su skakački. Peti su po broju skokova po meču a opasni su na ofanzivnom skoku. 

Džulijus Rendl predvodi Nikse. O njemu je bilo riječi u tekstu u kome smo govorili o nagradama jer bi po svemu trebao dobiti nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Beret je drugi najbitniji igrač ekipe i djeluje dosta zrelije ove sezone. Na prosjeku je od 17,6 poena uz dobre procente šuta a skoro je na šest skokova po meču. Iako možda nemate utisak,, Gibson i Noel rade strašan posao za ekipu. S obzirom da je Robinson dugo bio povrijeđen, pomenuti dvojac ima najbolji off/def rejting u ekipi. Takođe, Rouz je sjajan dodatak na ovu ekipu i odlično se uklopio otkako je stigao.

Altanta ima veliku dubinu u napadu jer čak osam igrača sa 20+ mečeva bar, ima dvocifren broj poena. No dosta njih je u nekoj fazi imalo problema sa povredom. Bogdan, Galinari, Rediš, Hanter. Svi su imali problema sa povredama. Trej Jang predvodi ekipu sa 25 poena te preko devet asistencija po meču. Procenat za tri bi mogao biti bolji od 34% ali igra dosta zrelije otkako je Mekmilan trener.

Kapela je prava dabl-dabl mašina za Atlantu i djae fantastičan doprinos na oba kraja parketa te ima najbolji off/def rejting u ekipi. Bogdan Bogdanović igra sezonu karijere u NBA. Posebno otkako je Mekmilan trener a i otkako se oporavio od povrede. Ima 16,4 poena po meču uz odlične procente šuta i 43% šuta za tri poena. Ono što je najbolje u njegovom slučaju, znamo da se radi o velikom šampionu i mogao bi biti važan za Atlantu u ovoj seriji. Kolins isto igra odlično i na 17,6 poena je i sedam ipo skokova a sjajno se nadopunjuje i sa Kapelom i čine fantastičan tandem. Atlanta ima i dubinu s obzirom da Galinari ulazi sa klupe i često je znao ove sezone ići i preko 20 poena. Hurter je takođe neko sa poenima u rukama a vidjećemo da li se može probuditi i Lu Vilijams iz ''zimskog sna''.

Foto: The Altanta Journal-Constitution

U ovoj seriji ključno je ko će nametnuti svoj ritam i ko će se bolje nametnuti u skoku. Niksi svakako moraju pokušati na sve načine da uspore ritam i da svedu mečeve na manji broj poena. Prosto, Atlanti odgovara jurnjava i veći broj poena jer su napadački talentovaniji a imaju i veću dubinu u napadu.

Duel pod košem će biti veoma važan jer su i jedni i drugi dosta jaki na centarskim pozicijama s tim što Altlantin duo Kolins-Kapela, ima mnogo više napadačkog potencijala što je njihova prednost. Ono što je za Atlantu bitno jeste odbrana na Rendlu. Ne mora to nužno značiti da će dobijati mečeve gdje ga zausave ali će im biti dosta lakše. Sa druge strane, Nju Jork će pokušati usporiti maksimalno Janga i sigurno će mu zatvarati prodore i pokušaće više rizikovati sa njegovim šutem. S obzirom da će fokus vanjske linije biti na odbrani Janga, Bogdanu se otvara prostor da bude veoma važan faktor u ovoj seriji.

Ako vas neko pita koja serija ide u sedam mečeva, onda je ova serija sigurno jedna od prvih koja će vam na pamet pasti. Atlanta ima veći napadački talenat, veće iskustvo i dubinu dok su snaga Niksa bolji trener i dosta bolja odbrana. Činjenica jeste da odbrana donosi titule, odnosno u ovom slučaju bi to trebao biti prolaz, ali ipak bih dao blagu prednost Atlanti jer imaju oni tijela da fizički ispariraju Niksima a i fakat je da su popravili odbrani u poslednje vrijeme.