XS
SM
MD
LG

Hrvatska se vratila na nevjerovatan način ali Španija na Olmov pogon slavila u produžetku

Foto: UEFA EURO 2020

Fudbaleri Španije plasirali su se u četvrtfinale evropskog prvenstva. Oni su u spektakularnom meču savladali Hrvatsku sa 5-3 i to nakon produžetaka.

Španija je bolje otvorila meč i imali su preko 80% posjeda u prvih 15 minuta a najbole šanse nisu iskoristili Sarabija i Koke. U 22. minuti bizaran autogol. Pedri je sa centra vraćao loptu Simonu kojem je lopta prešla preko noge i Hrvatska je povela. Par minuta kasnije, Vlašić nije iskoristio sjajnu šansu. U 38. minuti Livaković je spriječio Gaju da pogodi ali je Sarabija naletio na odbijenu loptu i pogodio.

U nastavku, Španija dolazi do preokreta. Strijelac u 57. minuti bio je Aspilikueta. Nakon primljenog gola Hrvatska je krenula hrabrije igrati. Prvo je šansu imao Rebić ali je loše šutirao a potom se sjajno ubaci Gvardiol ali je Simon odbranio. Kada je Tores iskoristio grešku Gvardiola i pogodio za 3-1 djelovalo je da je to to. Međutim, pogotkom Oršića u 85. minuti, Hrvati su se vratili u igru. A onda pravi šok za Špance. U sudijskoj nadoknadi Oršić je sjajno ubacio a Pašalić pogodio za 3-3.

Hrvati su bolje otvorili produžetak ali je Oršić propustio veliku priliku. Uslijedila je kazna i Morata je pogodio za 4-3. Potom šansu ne koristi ni Kramarić da bi Ojarazabal pogodio za 5-3. Inače, asistent kod oba gola Španije bio je bivši igrač Dinama, Dani Olmo. U drugom produžetku Budimir je imao sjajnu šansu ali nije pogodio. Sa druge strane, dobru priliku nije iskoristio Alvaro Morata. Na kraju je ostalo 5-3 i Španci su prošli dalje.

Naredni rival biće im Francuska ili Švajcarska.