XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za novu sezonu Čempionšipa

Foto: Sky Sports

Nova sezona Čempionšipa je pred nama. Ova sezona će biti interesantna jer je dosta ekipa koje žele izboriti promociju a tu su i dva srpska menadžera.

Šefild Slaviše Jokanovića zadržao je okosnicu tima. Ramsdejl i Foteringem su golmani. Sačuvali su pa faktički sve u odbrani koju predvode Baldok, Stivens, Igen, Bašam. U veznom redu su od bitnijih igrača ostali bez Lundstrama dok su napadački dio ekipe sačuvali. Nisu dovodoili neka značajna pojačanja i Jokanović se očito oslanja na ekipu koja je dugo na okupu. Jedni su od glavnih kandidata za promociju a vidjećemo kako će sezona teći za njih. 

Drugi srpski menadžer, Veljko Paunović, ima neuporedivo teži posao. Njegov Reding je jedan od kandidata za ispadanje. Imaju zabranu transfera i mogu dovoditi samo slobodne i igrače na pozajmicu. Međutim, za sada nikog doveli nisu a ostali su bez nekih igrača poput Olisea. Treba obratiti pažnju na Dejana Teteka. Mladi srpski veznjak mogao bi dobiti dosta prostora s obzirom da će se Paunović morati osloniti na mlađe igrače. Što se ciljeva tiče, opstanak im je prioritet. Sve bolje od 15. mjesta biće ravno čudu.

Jedan od većih kandidata za promociju jeste Vest Brom. Doveli su Valerijana Ismaela za trenera. Ismael je radio fantastičan posao u ekipi Barnslija sa kojom je izborio plej of prošle sezone. Nisu imali bitnih odlazaka a doveli su Riča iz Venzdeja i Movata iz Barnslija. Odbrana im je dugo na okupu i dobro se poznaju dok vezni red najviše zavisi od Filipsa i sjajnog Pereire. Što se napada tiče, najviše se očekuje od Kaluma Robinsona a u Čempionšipu bi mogli učinkoviti biti i Zohore te Grent. Sve u svemu, od Vest Broma se dosta očekuje i radi sastava ali i radi sjajnog Ismaela.

Fulam je promijenio trenera. Novi trener je Marko Silva koji je vodio ranije Everton i Hal. Sada se od njega očekuje borba za vrh. Ostali su bez nekih igrača. Johansen je otišao u Kvins Park dok je Betineli otišao u Čelsi. Doveli su Harija Vilsona a stigao im je i Gazaniga. Ono što ih i dalje muči jeste situacija oko Mitrovića. On je najbitnii igrač kluba a veliko je pitanje da li će ostati. Pored Mitra, u napadu su svakako bitni i Kamara i Kavaleiro. Vidjeće se i da li će im ostati svi veznjaci u klubu jer je moguće da će neko otići. Ali sa Ridom, Serijem, Zanga Agisom, Vilsonom, Kebanom, itekako imaju šta tražiti i da se mogu nadati dobrim stvarima. U odbrani su imali ranije problema mada je Parker odbranu u jednom momentu dosta dobro posložio bio ali odbrana svakako nije jači dio ekipe. No i pored defanzivnih problema, Fulam ima čemu da se nada. Međutim, ako ode Mitrović, onda su u velikim problemima.

Svonsi nije baš najbolje odradio prelazni rok. Ostali su bez Ajua koji je otišao kao slobodni igrač. Doveli su u napadu Vitakera kao slobodnog igrača a stigao je i Piro iz PSV-a. Stigao im je i Lajam Volš iz Bristola kao slobodan igrač. Svakako da će se u ofanzivi oslanjati najviše na Lova i Kulena. U odbrani i veznom redu su zadržali većinu igrača što je svakako pozitivno za njih. Da li mogu do Premijer lige ? Djeluje da ipak ne. Biće sigurno u borbi za Premijer ligu ali djeluje da su svoju šansu ispustili prošle sezone kada su izgubili u plej ofu od Brentforda.

Bormut je ekipa koja takođe ima čemu da se nada kada je u pitanju borba za promociju. Zadržali su dobar dio ekipe iako su ostali bez Begovića i Rika. Stigao im je Markondes kao slobodan igrač što je sigurno odlično pojačanje za nivo Čempionšipa. Njegov dolazak samo je pojačao i onako jaku ofanzivu sa Solankeom i Danjumom. U veznom redu nije bilo bitnih odlazaka dok je i odbrana ostala, izuzev Rika i Begovića. Ono što je velika prednost Bormuta je ta što se ekipa odlično poznaje i što su dugo na okupu. Nedostatak im je nedovoljno iskustvo Vudgejta kao menadžera. Međutim, svakako da neće biti iznenađenje ako izbore plasman u elitu.

Ako govorimo o ekipama koje su ušle iz Lige 1 sve će ih biti zanimljivo pratiti. Hal je doveo recimo Monkura kao slobodnog igrača a najvažnije za MeKena jeste to da su zadržali sve najbitnije igrače a prije svih Luisa-Potera, Hanimena i Magenisa. Piterboro, kojeg sa klupe vodi sin Sir Aleksa Fergusona, Daren, uradio je jako dobar posao tokom ljeta. Doveli su kao slobodne igrače Grenta iz Linkolna i Džeka Meriota iz Derbija. Nisu imali bitnih odlazaka a svakako da se nadaju da će Klark-Heris igrati sjajno kao što je igrao u Ligi 1. Piterboro vrijedi gledati jer igraju napadački i veoma lijep fudbal pa bi mogli biti baš gotivna priča ove sezone. Od novajlija u ligi, svakako će Blekpul imati najtežu sezonu jer imaju najmanje kvaliteta a i nisu za sada mnogo uradili. Doveli su iskusnog Kioha ali je nedovoljno to što su za sada uradili.

A kad smo kod bivšeg Kiohovog kluba, Derbija, pred njima je jako teška sezona. Derbi je jedan od najvećih kandidata za ispadanje. Imaju zabranu dovođenja igrača kao i Reding a već im je nekoliko fudbalera otišlo. Iz ove perspektive biće senzacija ako opstanu u ligi. Jedan od igrača koji je otišao je i Vaghorn koji je otišao u ekipu Koventrija. Koventri nije imao bitnih odlazaka ali će svakako i ova sezona biti teška za njih i realno je da se bore za opstanak. Hadersfild je ekipa koja će biti u donjem dijelu ali je i ekipa koja je uradila solidan posao sa prelaznim rokom. Doveli su Pirsona, Turtona i Džordana Roudsa a sve kao slobodne igrače. Međutim, svakako se od njih ne može očekivati previše. Barnsli je ekipa koja će se sigurno naći u donjem dijelu tabele i boriti za opstanak. Jednostavno, fali im kvaliteta a ostali su bez trenera, Movata, Čeplina i sada im neće biti lako. Šop će ih voditi ove sezone a vidjećemo kako će sve ići. Prošlu sezonu sigurno ne mogu ponoviti a oni će biti prezadovoljni ako opstanu u ligi.

Luton je ekipa koja je imala zanimljivo ljeto. Monkur, Pirson i Lualua su otišli a došli su im Ris Burk iz Hala, Kameron Džerom a tu je i Henri Lansburi kao i Onijediama koji je stigao iz Vikomba. Nejten Džons radi sjajan posao. Moguće da dobace i dos redine tabele ali je realnije da budu u donjem dijelu ali ne i da budu ugroženi. Notingem će imati još jednu sumornu sezonu ako je suditi po pojačanjima. Jesu doveli Kafua iz Olimpijakosa i Horvata iz Briža ali je sve to premalo za neki iskorak i borbu za promociju a vidjećemo može li Hjuton napraviti neko čudo. Od Blekburna teško možemo očekivati nešto više od sredine tabele jer gotovo da nisu ništa radili.

Midlzbro je odradio dobar posao. Nisu imali mnogo bitnih odlazaka ali su im zato došli neki veoma kvalitetni igrači poput Samija Ameobija, Patersona, Ikpecua, Lindsija, Pajera. Sa starim liscem Nilom Vornokom, svakako se mogu nadati borbi makar za plej of. I Kardif vodi stari lisac, Mik Mekarti. Međutim, od njih je teško nešto očekivati. Nisu doveli pretjerano dobra pojačanja a ostali su bez nekih bitnih igrača poput Glacela, Beneta, Holiea. Za očekivati je da budu u donjem dijelu tabele. Kandidat za donji dio tabele je i Bristol Siti. Ostali su bez mnogo bitnih fudbalera poput Diedua, Patersona, Volša a nisu doveli adekvatna pojačanja.

Vidjećemo koliko može Birmingem sa Bojerom. Na Bojerovo ludilo mogli bi možda dobaciti do sredine tabele. Ostali su bez Guzmana, Torala i San Hozea a doveli su Vudsa, Anekea a posudili su i Čonga iz Junajteda. Treba reći da su doveli i Grejema koji je bio efikasan u Džilingemu. Stouk bi mogao imati još jednu sumornu sezonu jer bar prelazni rok nije bio impresivan. Sredina tabele djeluje njihova realnost a faktički jedino vrijedno pomena jeste to što su doveli Vrančića. Što se tiče Milvola, oni bi mogli imati problema i mogli bi se uz malo nesreće naći i u borbi za opstanak. Što se tiče Kvins Parka, oni su doveli Arčera a vratili su i Čarlija Ostina dok je došao i Johansen. Nisu imali nekih previše bitnih odlazaka i sredina tabele im je neki maksimum. Slična priča je i sa Prestonom.

Čempionšip je luda liga gdje je sve moguće tako da same prognoze vrlo često i ne budu najpreciznije pa će tako vjerovatno biti i sada. Na kraju krajeva, Čempionšip mora uvijek opravdati epitet najluđe druge lige na svijetu.