XS
SM
MD
LG

Od otpisanog do heroja

Foto: Malmo FF

Nekada je lakše biti priznat u svijetu nego u vlastitom selu. Mnogo je takvih primjera iz svih sfera pa ih tako ima i u sportu. A jedan dobar takav primjer je i junak naše priče, Veljko Birmančević.

Veljko Birmančević rođen je Šapcu 5. marta 1988. godine. Iako je Šabac radi čuvene Metaloplastike grad rukometa, Birmančević se ipak opredijelio za jedan drugi sport. Njegov izbor bio je fudbal. Fudbalom se počeo baviti veoma rano i počeo ga je trenirati u školi fudbala Stevana Ćeleta Vilotića. Nakon toga bio je član OKF Šabac.

Njegov talenat e brzo prepoznat i već sa 12 godina došao je u mlade kategorije Partizana. Svoj put je gradio igrajući za omladinske kategorije ''crno-belih''. Kada je Ivan Tomić bio trener 2016. godine, ubilježio je i prvi nastup za klub i to protiv Radnika iz Surdulice. Tada se očekivalo da Birmančević bude budućnost Partizana ali neće biti tako.

Za prvi tim je ubilježio tri nastupa a narednih sezona išao je na pozajmice. Sezonu ipo proveo je u redovima Partizanove filijale, Teleoptika. Nakon toga uslijedila je pozajmica u Rad. Za ekipu sa Banjice postigao je i svoj prvi gol u eliti.

I sezonu 18/19 proveo je na pozajmici. Ta pozajmica će se ispostaviti kao sjajan potez. Došao je u redove Čukaričkog. Ubrzo je postao jako bitan šraf ''Brđana'' i sve je više i više dobijao prostora. Nakon te sezone, prešao je u redove Čukaričkog i postao njihov igrač. Tako nekada velika nada Partizana zapravo nikad nije ni dobila pravu šansu u Partizanu.

Naredne dvije sezone igrao je za Čukarički i igrao je sve bolje i bolje. Polako je skretao i pažnju na sebe i bilo je samo pitanje vremena kada će otići u neki jači klub. Jedna od opcija bila je i Zvezda. Sam Birmančević se čak nudio Zvezdi ali ga klub nije doveo. Po pričama koje su se mogle čuti, jedan od razloga je i to što su navijači bili protiv s obzirom da je Birmančević prošao oladinske kategorije Zvezdinog najvećeg rivala.

Na kraju je Birmančević svoju sreću potražio na hladnom sjeveru. Prešao je u švedski Malme i ispostaviće se da će to biti najbolji mogući potez za njega. Potez koji mu je omogućio da od otpisanog postane heroj.

Od samoga starta  Malmeu, Birmančević je pokazao da će biti fenomenalno pojačanje za ekipu legendarnog danskog napdača Jon Dal Tomasona. Već u trećem meču postigao je prvi gol za Malme. A nije stao na tom golu. Nakon njega dao ih je još šest u prvenstvu gdje ima sedam golova na 14 utakmica.

Međutim, nije on postao heroj Malmea radi igara u prvenstvu koje jesu maestralne. On je heroj postao jer je bio jedan od najzaslužnijih za plasman u grupnu fazu Lige šampiona. 

Prve tri utakmice i nisu slutile na takav scenario. U prvoj utakmici sa Rigom, Birmančević je zamijenjen u drugom poluvremenu a drugi meč nije ni igrao. Tek će od revanša sa Helsinkijom krenuti prava bajka za Birmančevića i krenuće serija partija sa kojima je mnogima zapušio usta.

U revanšu sa Fincima postigao je svoj prvi gol u kvalifikacijama za Ligu šampiona. A potom je uslijedio meč gdje će Birmančević baciti na koljena moćni Glazgov Rendžers. Malme je slavio sa 2-1 a Birmančević je imao gol i asistenciju te je bio igrač utakmice. U rvanšu je bilo 0-0 pa je Malme ušao u plej of.

Tamo ih je čekao bugarski Ludogorec. I Bugari su osjetili moć Veljka Birmančevića na svojoj koži. U prvoj utakmici Malme je slavio 2-0 a Birmančević je postigao gol. U rvanšu su Bugari rano poveli ali kada je Birmančević pogodio za 1-1 bilo je jasno da je Malme blizu LŠ. Iako su Bugari slavili sa 2-1, Šveđani su ušli u grupnu fazu. Sa četiri gola i asistencijom na sedam mečeva, Birmančević je bio najzaslužniji za takav rezultat.

Birmančević je tako prošao nevjerovatan put a samo 23 godine. U Srbiji je bio otpisan. Prvo ga je otpisao Partizan gdje nikada nije dobio pravu šansu a potom i Zvezda porpuštajući šanus da ga dovede. Međutim, taj otpisani Birmančević postao je heroj. Heroj švedskog Malmea ali i jedan veliki pobjednik cijele priče jer je mnogima zapušio usta.

A njegove igre nisu prošle nezapaženo. Selektor Dragan Stojković Piksi, pozvao ga je za septembarski ciklus kvalifikacija. To će biti prava nagrada za sjajnog Šapčanina.

Gledajući kako Birmančević igra u Malmeu, porpilično je nevjerovatno da njegov talenat nije prepoznat od strane vječitih. Međutim, gledajući kako se stvari razvijaju, možda je i bolje za njega što se maknuo iz Srbije.