XS
SM
MD
LG

Šerifov sistem i taktička perfektnost

Foto: Sherif FF

Često ćete čuti izlizanu frazu da danas svi igraju fudbal. Međutim, činjenica je da i u državama koje nisu fudbalske sile, fudbal napreduje i da ima izuzetno dobrih projekata. Moldavski fudbal e daleko od nekog spektakularnog ali je Šerif spektakularna priče ove sezone.

Šerif je klub koji je osnovan 1996. godine u Pridnestovlju. To je dio Moldavije koji se pokušao otcijepiti od Moldavije i dio koji je naklonjen Rusiji, za razliku od ostatka Moldavije koji je naklonjen Rumuniji. Klub je osnovano nekadašnji časnik KGB-a Viktor Gusan. On je inače i biznismen koji se bavi raznim poslovima a neki kažu da je jedno vrijeme i krijumčario raznu robu te se tako obogatio. 

Što se samog kluba tiče, Gusan je stvorio pravu imperiju. Za 25 godina postojanja, čak su 19 puta bili prvaci Moldavije uz deset titula u kupu. Sama infrastruktura je fantastična i to ne samo stadion nego i okolina. Sama infrastruktura Šerifa je takva kao da se radi o nekom zapadnjačkom klubu. Uz to, uvijek imaju para da dovode strance pa zato i ne čudi što su toliko dominantni u Moldaviji.

Međutim, u Evropi su htjeli napraviti iskorak. Igrali su do sada nekoliko puta grupnuf azu u Ligi Evrope ali je proljeće u Evropi san koji još nisu ostvarili. Međutim, kako je krenulo i to će se uskoro desiti jer su na sjajnom putu da ostvare taj cilj.

A sva nevjerovatna priča oko kluba iz Tiraspolja ove sezone, kreće od trenera. Jurj Vernidub je Ukrajinac koji je prije Šerifa radio u Zoriji i Šahtjoru iz Soligorska. Zorija je prije Verniduba bila jedan klub iz donjeg dijela tabele. Međutim, on ih je stabilizovao i od njih stvorio redovnog učesnika evropskih takmičenja. Pri tome, radio je u nevjerovatno teškim okolnostima. Radi rata Rusije i Ukrajine, nisu mogli igrati na svom stadionu a i finansije su bile veoma loše. Međutim, rezultati su bili fantastični. Nakon toga, osvojio je titulu sa Šahtjorom u Bjelousiji gdje je iza sebe ostavio mnogo bogatiji BATE Borisov. 

Poslije Šahttjora, došao je red na Šerif. Jedna od stvari radi kojih je došao jeste i ukidanje ograničenog broja stranaca u Moldaviji. S obzirom da kvalitet domaćih fudbalera nije veliki, Vernidub je znao da mora imati mnogo stranaca, pogotovo ako želi dobar rezultat u Evropi.

Kada ekipe dovode strance, obično se baziraju na neku državu ili podružje. Inter godinama dovodi recimo dosta Južnoamerikanca kako bi te strance lakše uklopili. Međutim, Šerif je i tu nevjerovatan. Dovodili su strance iz raznih dijelova svijeta. Kolumbija, Afrika, Grčka, Makedonija, Luksemburg, Uzbekistan. Djeluje kao naučna fantastika uklopiti toliko različitosti u jedan sistem ali Vernidub je to uspio. To govori da su sva ta pojačanja dovođena planski i da niko nije slučajno došao.

Kao i ranije ekipe koje je Vernidub vodio, i Šerif je prije svega fizički izuzetno moćna ekipa. Nisu oni neki fudbalski velemajstori ali ono što je jako bitno, svjesni su sebe i svojih limita. Odnosno, Vernidub je toga svjestan i u skladu sa tim postavlja taktiku. 

A da je taktički sjajno potkovan, pokazao je u svim mečevima. Odigrali su deset mečeva u Evropi i nisu još doživjeli poraz. Ako je to bilo očekivano protiv Teute i Alaškerta, u ostalim mečevima sigurno ne. Mnogi su u nevjerici gledali dvomeč Šerifa i Zvezde ali i tada se vidjelo koliko su taktički sjajno potkovani i koliko je Vernidub sjajan. U dvomeču je potpuno nadigrao i pročitao Stankovića a isto je uradio i Dinamu i Damiru Krznaru. Ali nije se tu zaustavio. U grupi sa Interom, Realom i Šahjtorom, prvi je sa maksimalnim učinkom nakon dva kola. Prvo je savladao Šahtjor kući a onda je na koljena bacio Real u Madridu.

Cijela koncepcija igre Vernidubovog Šerifa je na tome da je akcenat na odbrani. Svjestan je i sam da se ne može nadigravati sa protivnicima i igrati na gol više. Zato je akcenat na odbrani i zato je doveo dosta fudbalera koji su fizički veoma moćni. Ono što je takođe bitno u igri Šerifa je veoma ubojita tranzicija. U kratkom periodu sa dosta igrača dođu naprijed a tu se recimo ističe lijevi bek Kristijano koji ima već tri asistencije u Ligi šampiona i koji je uvijek odličan u tranziciji. 

Treba istaći da su i svi fudbaleri izuzetno inteligentni i da razumiju svoju poziciju u sistemu i da svako od njih sjajno razumije šta treba raditi u datom trenutku. A upravo to što imaju sjajan sistem gdje se zna ko šta radi je jedan od razloga zašto su toliko dobri. Atanasiadis je sjajan na golu, Dulante i Arboleda su čvrsti i fizički snažni štoperi. Kristijano izuzetno brz i prodoran sa sjajnim centaršutom, Sa druge strane je Adama Traore koi je brz i zna igrati sa loptom u nogama. Kolovos je vjerovatno i najbolji tehničar u ekipi i fudbaler koji mnogo znači za ofanzivni dio ekipe. Kastaneda, Til i Jahšiboev odlično koriste šanse koje im se ukažu. Dakle, sve ovo govori još jednom da niko nije slučajno tu i da su planski dovodili igrače kako bi stvorili sjajan sistem. A zbog tog sistema se često desi da neko drugi iskoči i da briljira u datom trenutku. Na kraju krajeva, to im se konstantno i dešava. Nemaju prvu zvijezdu ekipe i ne može se reći da zavise od jednog igrača. Oni zavise od sistema u kojem se zna i ko kosi i ko vodu nosi.

A ako ćemo zasluge davati pojedincu, onda one moraju ići Vernidubu. Čovjek je cijelu karijeru radio fantastičan posao ali će vjerovatno tek sada dobiti zasluženu pažnju jer sada čuda radi na onom najvišem nivou. Sa šest bodova u prva dva kola već sad su blizu evropskog proljeća a biće itekako u igri i za osminu finala u samoj Ligi šampiona. No, kako god se završila njihova evropsa priča ove sezone, Šerif je pokazao da i mali mogu nadigrati velike ako naporno i marljivo rade i ako postoji jasan plan.