XS
SM
MD
LG

Raspada se košarkaški šampionat Bosne i Hercegovine

Košarkaški savez Republike Srpske zatražiće odgodu starta šampionata Bosne i Hercegovine i hitnu sjednicu Upravnog odbora BH saveza. Ukoliko do toga ne dođe moguće je formiranje novog takmičenja na nivou Bosne i Hercegovine . Ovo je zaključak nakon današnje sjednice Upravnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i sastanka sa predstavnicima klubova iz Republike Srpske, članovima Premijer lige.

Nakon ovog večerašnjeg sastanka jasno je da šampionat Bosne i Hercegovine sigurno neće krenuti ovog vikenda. Odluka Upravnog odbora i klubova, ali i službenih lica, sudija, kontrolora, delegata je da se ne ide na utakmice:

- Jednoglasna odluka svih iz Republike Srpske je da se ne pojave na terenima ovog vikenda. Nećemo pristati na ucjene i nelegitimne odluke, rekao nam je Aleksandar Đurđević, predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske.

Do ove situacije došlo se nakon nezakonite i nelegitimne odluke Amera Čolana  generalnog sekretara Košarkšakog saveza Bosne i Hercegovine da zbog neigranja Fajnal fora kazni prebacivanjem u niži rang takmičenja Igokeu, Sparse i banjalučki Borac.

Predsjednik Sparsa Nihad Selimović je istakao da je sve od tih kazni, do odluke o startu šampionata urađeno mimo statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine:
- Nikada nam nisu odgovorili na naše žalbe, a to su morali. Nema ni odluke ko je komesar takmičenja. Klubovi nisu izvršili licenciranje igrača, nije bilo sudijskog i delegatskog seminara. Dakle, šampionat bi trebao da počne bez i jedne validne odluke Upravnog odbora, kaže Nihad Selimović

Košarkaški savez Republike Srpske, će odmah zatražiti odgodu starta šampionata, hitnu sjednicu Upravnog odbora, a ako do toga ne dođe, imaju rješenje, šta i kako dalje:

- Mi klubovima moramo ponuditi rješenje. Imamo ga. Ako nema  dogovora možda bude neko novo takmičenje, zaključio je Aleksandar Đurđević.

Prema našim saznanjima nova košarkaška liga na nivou Bosne i Hercegovine bi se mogla brzo formirati, a njeni članovi ne bi bili samo klubovi iz Republike Srpske. Ima i onih, pored Sparsa,  iz Federacije Bosne i Hercegovine koji su spremni da se nađu u tom takmičenju.

Ostali fotosi: