XS
SM
MD
LG

Forest Grin suvereno čuva vrh, velika borba za plej of i opstanak

Foto: Forest Green

Engleski četvrti rang odnosno Liga 2, polako ulazi u završnicu. Ima nekih zaostalih mečeva ali do kraja sezone ostalo je pet kola.

Lider je Forest Grin. Ekipa Roba Edvardsavodi faktički tokom cijele sezone. Predvođeni Stivensom i Metom koji su kombinovano postigli 40 golova, drže suvereno prvo mjesto. Loša vijest za njih je ta što je Stivens pokidao ligamente i što je završio sezonu. No i bez njega, trebali bi izboriti plasman u viši rang jer od četvrtoplasiranog Mensfilda imao deset bodova više.

Drugo mjesto sa 74 boda drži ekipa Eksitera. Eksiter je ''Lids četvrtog ranga''. To je ekipa koja redovno igra dobro ali padne u završnici što se Lidsu dugo vremena dešavalo u Čempionšipu. Međutim, djeluje da je to ta sezona jer imaju odličnu šansu za direktan plasman. Trio Džej, Ejmond i Braun, ključni su igrači ekipe i najzaslužniji su što je Eksiter tu gdje jeste. Dva boda manje ali i meč više od njih ima ekipa Port Vejl je u fantastičnoj formi. Na poslednjih osam mečeva imaju sedam pobjeda i remi i zato su se i probili do trećeg mjesta koji donosi direktan plasman u viši rang.

Prvi ispod crte za direktan plasman je Mensfild. Mensfild je imao mučnu prošlu sezonu ali ove su dosta bolji. Imaju tri boda manje od Port Vejla ali i meč manje. Vodi ih Najdžel Klaf, sin legendarnog Brajana Klafa. Iako nema ni blizu rezultate kao tata, valja izdvojiti polufinale Liga kupa sa Bartonom prije par godina. Što se ove sezone tiče, odlično je posložio ekipu i djeluje da su sposobni za promociju. Nortempton je peti sa 67 bodova. Oni igraju tvrdo i ne postižu mnogo golova ali zato je odbrana dobra i kroz nju traže svoju šansu za uspjeh. Isti broj bodova ima i Bristol Rovers. Najzvučnije ime kod njih je Glen Vilen koji je godinama igrao i Premijer ligu. Inače, Roversi su tim gdje niko toliko ne iskače ali svako daje određeni doprinos.

Vječiti učesnik plej ofa, ekipa Njuporta, drži sedmo mjesto. Dominik Telford prva je zvijezda ekipe jer je sa 24 gola najbolji strijelac lige i sigurno neko ko je najznačajniji za igre Njuporta. Oni imaju 66 bodova i neće im biti lako da završe u plej ofu. Isti broj bodova ima i Salford. Ekipa u vlasništvu bivših igrača Mančester Junajteda nikako da napravi iskorak i ode u treći rang. Igraju dobro u četvrtom rangu ali im uvijek fali taj poslednji korak. I sada djeluju manje više isto. Dobri ali da opet neće uspjeti izboriti promociju. Bod manje od Njuporta i Salforda ima ekipa Tranmere Roversa. Roversi su najpoznatiji vjerovatno po tome da je Majk Din njihov vatreni navijač. U borbi za plej of je i Saton sa 64 boda. Oni su mali klub iz Londona koji je u oči javnosti upao kada je rezervni golman ''džapao'' pitu na klupi za vrijeme utakmice FA kupa protiv Arsenala.

Na dnu je jasno ko sigurno ispada. Iako matematički mogu opstati, Skantorp se polako pozdravlja sa profesionalnim fudbalom bar za sada. Imaju 24 boda odnosno 13 manje od sigurne zone. A o drugom putniku u niži rang odlučiće tri ekipe. Po 37 bodova imaju Berou, Oldem i Stivenejdž. Berou je igrao dobro u jednom dijelu sezone ali su kasnije doživjeli pad. Na kraju krajeva, ekipa Fila Brauna ima četiri uzastopna poraza. Oldem je imao dvije uzastopne pobjede sa kojima su se vratili u igru ali su izgubili u poslednjem kolu. Stivenejdž godinama opstaje jer uvijek ima neko gori od njih. Međutim, djeluje da je ovo sezona kada će i njihovom spašavanju doći kraj.

Kako god bilo, očekuje nas velika drama kako u borbi za promociju, tako i za opstanak. U četvrtoj ligi nema favorita i moguća su razna iznenađenja. Zato vrijedi pratiti završnicu Lige 2 jer će sigurno biti uzbudljivo.