XS
SM
MD
LG

Divljaštvo na Velikoj Leliji

Planinari su svugdje u svijetu  poznati i cijenjeni po svojoj plemeniti, humanosti i nadasve solidarnosti, sem izgleda u Bosni i Hercegovini. Ovdje do izražaja kod pojedinaca dolazi divljaštvo!

 Već smo jednom pisali o planinarima  koji su skrnavili obilježja na planinskim vrhovima, onim koji se nalaze u Republici Srpskoj, a danas su do nas stigli fotosi najblaže rečeno skandaloznog ponašanja grupe planinara.

Na planinskom vrhu Velika Lelija postavljen je prije nekoliko godina  krst, a postavilo ga je Planinarsko društvo Lelija iz Kalinovika, a on je sastavni dio Planinarskog puta Dr Jovo Elčić. Doktor Elčić je preminuo prije nekoliko godina, a Planinarski put Dr Jovo Elčić povezuje tri bosanskohercegovačke planine poznate po iznimnoj ljepoti: Treskavica – vrh Veliki Treskač (1969 m/nv), Lelija – vrh Velika Lelija (2032 m/nv) i Zelengora – vrh Bregoč (2014 m/nv).

Godinama krst stoji na vrhu i mnogi planinari su se fotografisali pored njega, ne skrnaveći ga, dok na Veliku Leliju nije stigao izvjesni Alen Marić, sa grupom planinara.

Fotografisali su se oni pored krsta sa zastavom sa ljiljanima, a Marić (ili neko njegov) je odlučio da mu to nije dovoljno, nego se i popeo na krst. Svoje valjda ''herojstvo'' odlučio je da podijeli sa drugima pa je fotografije objavio na svom Fejsbuk portalu.

Naravno to je izazvalo gnjev svih normalnih planinara, a Marić i društvo  sada mogu očekivati i krivičnu prijavu Planinarskog društva Lelija, Kalinovik.