XS
SM
MD
LG

Halo, Pariz

HALO, PARIZ: Faruk Hadžibegić, fudbalski trener

BANJA LUKA – U Frankfurtu je obavljen žreb kvalifikacija za Prvenstvo Evrope koje će se održati od 14.juna do 14.jula 2024.godine u Njemačkoj. Fudbalski trener Faruk Hadžibegić je iz Pariza poželeo plasman Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Bio je fudbaler za sve ukuse, trener koji ume i može, a ostao čovek za sva vremena. Faruk Hadžibegić danas je stanovnik Pariza, u Francuskoj živi godinama. Istinski je umetnik fudbalske igre koji na temu sporta pozive ne odbija.

***Dok čekamo novembar i najveću smotru fudbala cele planete u Kataru, dobili smo 10 kvalifikacionih grupa za prvenstvo Starog kontinenta u Nemačkoj koje će biti održano od 24.juna do 24.jula 2024. Znamo da Vas grupa J najviše zaokuplja. BiH nije imala sreće, ali neće se ni predavati tako olako?!

HADŽIBEGIĆ:Prilično izjednačena grupa. Apsolutni favorit nije ni Portugalija. Meni je opasnija Slovačka i Luksemburg. Taj Luksemburg ima 95% stranaca. Uglavnom su to mladići iz Brazila, Francuske i drugih fudbalskih sila koji igraju najjača evropska takmičenja, ali su uzeli državljanstvo i nastupaju za Luksemburg. Dobra selekcija, Slovačka, takođe. Međutim, BiH nošena poslednjim rezultatima ima pravo i obavezu da se nada da može biti među dve vodeće ekipe u grupi i verujem da može doći do jednog krajnjeg i željenog rezultata.

***Srbiji će biti daleko lakše. U grupi G je sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

HADŽIBEGIĆ: Srbija je favorit te grupe i mislim da trebaju biti prvi. Doduše, Crna Gora je u napretku, biće motivisana i to će biti derbi grupe. Srbiju jako poštujem, pogotovo od dolaska Dragana Stojkovića Piksija i bez imalo pretenzija smatram da su jedno od najverovatnijih pozitivnih iznenađenja na Mundijalu u Kataru.

***Da ne zaboravimo Hrvatsku, nije nam to namera. Ona je u grupi D sa Velsom, Jermenijom, Turskom i Letonijom. Vaš komentar?

HADŽIBEGIĆ: Mislim da je lakša grupa od one u kojoj je BiH. Mislim da će to Hrvatska rutinski da završi. Puno će zavisiti od svežine igrača, pogotovo mislim na Modrića. Smatram da je reprezentacija Hrvatske najstabilnija na planu igre i atmosfere, imaju mirnoću, jako bitan faktor za postizanje željenih rezultata.

***Sloveniji i Severnoj Makedoniji neće biti lako. „Fortuna“ nije bila uz te reprezentacije, mada nema više laganih protivnika.

HADŽIBEGIĆ: Makedonce samo slučajnost može direktno odvesti u Nemačku. Doduše, znam da su u dobrom periodu, imaju solidne rezultate, ali pretenciozno je očekivati da budu među dve vodeće ekipe u grupi. Slovenija igra dosta promenljivo. Imali su dobre i srednje rezultate, ali nisu ostvarili ono što su hteli. Nisu favoriti da budu među dve najbolje plasirane ekipe u grupi, ali imaju Oblaka i još jedan broj vrsnih igrača. Voleo bih da odu na Euro 2024, ali biće dosta teško.

***Da se osvrnemo i na Katar: tamo će Srbija i Hrvatska! Bilo bi lepo da mogu da se sastanu u finalu, ali…

HADŽIBEGIĆ: Nikada se ne zna. Hrvatska uživa veliki ugled u Evropi, imaju kvalitet i iskustvo. Mundijal je poslednje takmičenje ove generacije. Srbija ima dobru ekipu, zdravu atmosferu. „Piksi“ je došao Srbiji kao biber po pilavu, kako mi u Bosni volimo da kažemo. „Piksijeva“ pozitivna drskost dala je novi kvalitet reprezentaciji Srbije, mogu otići daleko, neka igraju u finalu. Snove je lepo sanjati, pa još kada se u sportu ostvare, nije nemoguće.

***Malo i o Vama, u Francuskoj ste. Još mladi i čili, u formi. Možda stigne adekvatna ponuda na radost fudbalskog sporta…

HADŽIBEGIĆ: Voleo bih. To je moj posao koji me interesuje, da radim profesionalno. Valjda ću imati sreće. Bio sam nedavno u Alžiru, ali nije to za mene, to je nešto drugo, nisam za tamošnje uslove za rad. Nemam za čim da žalim, volim što sam tamo otišao i uverio se u trenutno stanje. Ja sam za evropski fudbal, za evropske klubove i reprezentacije. Nadam se da ću imati sreće.

***Uvek sa dubokim poštovanjem prema medijima: i kada je bio golobradi mladić i fudbalski anonimus i danas kada je autoritet prve vrste i građanin sveta - Faruk Hadžibegić, hvala na razgovoru.

HADŽIBEGIĆ: Hvala vama, pozdrav vašim čitaocima.

Faruk Hadžibegić, fudbalski znalac, džentlmen i gospodin.

Da mu se ceo svet divi…