XS
SM
MD
LG

Lionel Mesi na korak do Zlatnog globusa

Argentina je mnogo lako, na način koji je malo ko očekivao, deklasirala Hrvatsku u prvoj polufinalnoj utakmici 22. Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru i zasluženo izborila plasman u finale koje je na programu u nedjelju, 18. decembra, a protivnik će biti aktuelni prvak Francuska ili najveća senzacija ovog Mondijala Maroko. “Gaučosi” predvođeni čarobnjakom Lionelom Mesijem i dvostrukim strijelcem Žulijanom Alvarezom slavili su pobjedu od 3:0 u potpunosti se revanširajući “kockastima” za identičan poraz u Rusiji prije četiri godine.


Poslije mirnog početka i opreza sa obje strane Argentina je izvela sjajan kontranapad, Alvarez je prebacio golmana Domagoja Livakovića koji ga je oborio, a sudija Danijele Orsato iz Italije pokazao je na “bijelu” tačku. U svojoj 25. utakmici na mondijalima (izjednačio rekord Nijemca Lotara Mateusa) Lionel Mesi je zatresao mrežu Hrvatske postigavši svoj 791. gol u karijeri, a prestigao je i Gabrijela Batistutu na vječnoj listi reprezentativnih strijelaca. Bilo je to u 34. minutu, a samo pet minuta kasnije Južnoamerikanci su udvostručili prednost. Ponovo je “bljesnula” argentinska kontra, a sve je sam završio Alvarez kada je zakucao loptu u mrežu poslije tri duela u šesnaestercu protivnika. Bio je to rezultat prvog dijela.
U nastavku utakmice izmjenama Zlatko Dalić selektor Hrvatske pokušao je da vrati rezultatsku neizvjesnost, ali su Argentinci bili velika prijetnja iz kontranapada. Igrao se 69. minut kada je u šesnaestercu Mesi “provozao” štopera Hrvata Joška Gvardiola, prošao kao šilo pored defanzivca “vatrenih” i idealno poslužio Alvareza, a ovome s pet metara nije bio težak zadatak da Livakovića po trći put pošalje u mrežu po loptu.
Tako je Lionel Mesi, po mnogima, najbolji fudabler današnjice nastavio svoj san da osvojio Zlatni globus, jedini trofej – najveći u svijetu fudbala – koji mu nedostaje i konačno se, po tom pitanju, izjednači sa mitskim junakom svjetskog fudbala Dijegom Armandom Maradonom.
Hrvatska je u ovoj utakmici bila neprepoznatljiva, nije igrala svoju igru, kao da je “izduvala” i fizički i psihički, dok su Argentinci prosto “letjeli” po terenu stadiona u Lusailu. “Gaučosi” su Hrvatima dali loptu i posjed, a “uzeli” ih na kontranapade! Lionel Skaloni je u potpunosti nadmudrio Zlatka Dalića 

Argentina – Hrvatska    3:0 (2:0)

Stadion: “Ikonik” u Lusailu. Gledalaca: 88.966. Sudija: Danijele Orsato (Italija). Strijelci: 1:0 Mesi (34 – penal), 2:0 Alvarez (39) 3:0 Alvarez (69). Žuti kartoni: Romero, Otamendi (Argentina), Livaković, Kovačić (Hrvatska).
ARGENTINA: E. Martinez, Molina (od 86. Fojt), Romero, Otamendi, Taljafiko, De Paul (od 74. Palasios), Paredes (od 62. Li. Martinez), Fernandez, MekAlister (od 87. Koreja), Mesi, Alvarez (od 74. Dibala). Selektor: Lionel Skaloni.
HRVATSKA: Livaković, Sosa (od 46. Oršić), Gvardiol, Lovren, Juranović, Brozović (od 50. Petković), Kovačić, Modrić (od 81. Majer), Perišić, Kramarić (od 72. Kramarić), Pašalić (od 46. Vlašić). Selektor: Zlatko Dalić.