XS
SM
MD
LG

Nikolić: Pokazali smo karakter, disciplinu i odličnu igru

Arhivski snimak - foto: H.D.Vujanović

Kadetska selekcija Crvene zvezde je polusezonu završila kao vicešampion, a u opširnom razgovoru šef stručnog štaba, iskusni i renomirani strateg – Slađan Nikolić je sumirao utiske na kraju jesenjeg dela prvenstva.

Imali smo dva cilja na startu. Kao i prethodne godine zadatak je bio da deca, odnosno igrači, što više napreduju. To je bio primat, dok je drugi cilj ostao rezultat. Samim tim što smo deo Crvene zvezde moramo da vodimo računa o rezultatu, jer smo ipak ušli u svet profesionalizma gde je bitna tabela. Kada je u pitanju napredak fudbalera, na čelu stručnog štaba mogu da istaknem zadovoljstvo. Momci se razvijaju tokom svakog treninga, utakmice, ali i naravno van terena. Pratimo njihov razvoj izvan svlačionice, kakvi su u školi i u ostalim oblastima u životu. Tu takođe možemo da budemo ponosni. Sa druge strane rezultatom smo delimično zadovoljni, jer nismo prvi. Kada nosite dres Zvezde uvek mora da se ide na pobedu. Postavljeni su postulati po kojima moramo da budemo prvi i stvaramo pobednički mentalitet. Naravno imamo drugi deo sezone, gde se nadamo da ćemo se na kraju radovati i osvojiti još jednu titulu – apostrofirao je na startu glavni trener naših kadeta.

Posle šampionske generacije 05, Slađan Nikolić je preuzeo klasu igrača rođenih 2006. i 2007. godine i postavio nove zadatke.

– Fudbal je “živa” igra i svaka generacija se razlikuje. Lično sam se brzo navikao i odredio cilj sa novim timom. Nije isto i velika je razlika između trenutne i prošlosezonke ekipe, ali ovo je talentovana generacija i svaki igrač u Crvenoj zvezdi poseduje kvalitet.

Temeljno je iskusni trener analizirao utakmice na kojima naša ekipa nije uspela da izbori pozitivan rezultata.

– Sigurno da u tri poraza ima naših grešaka, mislim na stručni štab, a kasnije i na igrače koji su na terenu. Na susretima protiv Čukaričkog i Vojvodine smo zadovoljni pristupom, igrom i brojem stvorenih šansi. Protiv ekipe sa Banovog brda su nedostajali golovi. Da li je tu falilo malo sreće ili nije ostaje pitanje. Sve je to sastavni deo fudbala. Možemo da se pozovemo na sreću, ali bilo je grešaka sa naše strane. Samim tim što smo doživeli poraz sa 3:0 dovoljno govori. Na duelu protiv Vojvodine nas je dočekao težak teren na koji nismo navikli. Nije to opravdanje, niti alibi. Podloga je bila ista za domaće fudbalere. Bili smo bolji tokom čitavih 90 minuta, a onda pad koncentracije u sudijskoj nadoknadi. Primili smo dva brza gola. Kada dobijete tri pogotka u mrežu, normalno da niste zaslužili ništa manje sem poraza. Jedino gde nismo bili zadovoljni igrom jeste meč protiv večitog rivala. Tu smo morali da damo više od maksimuma. Prvo poluvreme smo odigrali veoma slabo u grču i strahu. Isto kada se podvuče crta nismo zaslužili da trijumfujemo. Nadam se da će se to okrenuti, da ćemo izvući pouke kako bi u prolećnom delu lige probali da vratimo bodove od Čukaričkog, Vojvodine i večitog rivala.

Kadrovski problemi su pratili našu selekciju prethodnih meseci, ali prema stavu Slađana Nikolića ekipa mora brzo da se prilagodi datim okolnostima.

– Svi koji se bave fudbalom znaju da su povrede i kartoni sastavni deo takmičenja. Zato moramo da imamo veliki roster. Igrači koji dobiju svojih “pet minuta” imaju imperativ dokazivanja vrednosti nošenja dresa Crvene zvezde. Pojedini momci su se izborili za minutažu, sa druge strane neki fudbaleri nisu. Nijedan trener nije srećan kada ima povređene igrače u timu, ali nijednog trenutka nismo tražili alibi. Startnih 11 koji izađu na teren su najbolji u tom trenutku. Nema kukanja, svi koji su tu u ekipi su spremni da odgovore zahtevima.

Na 17 utakmica ostvarili smo 14 pobeda i sa 42 boda zauzeli drugu poziciju u Kadetskoj ligi Srbije.

– Odigrali smo veliki broj dobrih utakmica gde smo postizali mnogo golova. Izdvojio bih meč u Lučanima protiv Mladosti, pa potom duel sa Spartakom u Subotici, takođe susret sa Brodarcem je bio veoma zanimljiv. Ima duela na kojima smo igrali na top nivou. To su bile prave takmičarske utakmice i pokazali smo zavidan nivo karaktera, borbe, discipline, kao i ono što je najvažnije odličnu igru.

Tokom prethodnih šest meseci mladi i talentovani fudbaleri su bili izuzetno golgeteski nastrojeni, a tome svedoči gol razlika 70:16.

– Izuzetno smo zadovoljni, jer je veliki broj igrača učestvovao u postizanju golova. Nemamo izrazitog strelca, kao što je bilo prethodne sezone, da kažemo da se izdvojio samo jedan igrač. Učestvovao je ceo tim. Naš cilj u radu jeste da budemo ekipa i niko ne može da bude iznad toga. Dobar tim gradimo u svlačionici, ali pogotovo na terenu. To se izrazilo kroz golove. Svi učestvuju u završnici i imaju slobodu u igri. Zadovoljni smo brojem datih golova.

Pored toga veliki broj igrača rođenih u klasi 06, odnosno 07. redovno dobija poziv selektora kadetske reprezentacije Srbije.

– Čast i zadovoljstvo je imati veliki broj igrača koji nastupaju za nacionalni tim Srbije. Privilegija je za mlade fudbalere, ali i moja lična kao trenera. Moramo da se naviknemo na tu situaciju, da se neke utakmice odlažu. Imamo plan za momke koji trenutno nisu prvi izbor selektora da što više napreduju i borimo se za njih. Takođe, moraju sami da se pokažu kako bi jednog dana stigli do dresa reprezentacije.

Samo reči hvale je imao za svoj stručni štab iskusni strateg.

– Veoma sam zadovoljan sa stručnim štabom. Pre svega radi se o dobrim momcima. Kao šef stručnog štaba nosim najveću odgovornost, naročito kad su loši rezultati, ali imam veliko poverenje u njih. Pre svega nisam sujetan i jedan od onih trenera koji misli da sve vidi i zna. Zato imam odličnu saradnju sa svima od Filipa Ostojića i Bojana Petrovića, koji su tu bile prethodne sezone, do Gorana Drulića i Vladana Blažića koji su se priključili ove takmičarske godine. Drula je doneo veliko iskustvo i svi znamo ko je Goran Drulić. Imamo sjajnu saradnju, zaista nam pomaže što se tiče samog treninga i utakmica gde ima neverovatnu energiju. Upravo su to prihvatili igrači. Kada se sve spoji sa znanjem sigurno je doneo veliki rezultat za svu decu koja treniraju u našoj selekciji.

Na kratno će naši kadeti ugasiti motore, ali pripreme za pohod na titulu dolaze već sredinom januara.

Pauza je uvek dobrodošla, naročito kada je hladno pa želimo da manje vremena provodimo na terenu. Prevashodni cilj je da se dobro odmorimo. Naravno svi fudbaleri će dobiti plan treninga tokom praznika od kondicionog dela stručnog štaba kako bi došli spremni. Radićemo na planu i programu priprema. Najvažnije je da svi budemo zdravi, da lepo provedemo praznike sa porodicama i budemo spremni za početak prvenstva. U fudbalu se sve zaboravlja od janura počinje nešto novo – zaključio je Nikolić.