XS
SM
MD
LG

Praštaće po Evropi

Početak novembra uvijek znači jedno – kreće rasplet u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ko će sa prvog, a ko sa drugog mjesta u nokaut fazu? Ko će uhvatiti treću poziciju i Ligu Evrope, a ko se boriti za goli život? Obrise svega toga saznaćemo u ova dva dana.

Inter – Barselona, Napoli – PSŽ i Atletiko Madrid – Borusija Dortmund. Poslastica za poslasticom i to u isto vrijeme. Bez sumnje, prštaće na Đuzepe Meaci, San Paolu i Vanda Metropolitanu.

Zato, krenimo od grada mode, gdje ćemo gledati reprizu polufinala Lige šampiona od prije osam godina, kada je Murinjov Inter šokirao Gvardiolinu Barselonu (3:1). Sjećate se, Katalonci su zbog islandskog vulkana i morali autobusom da dođu u Milano, gdje su poveli preko Pedra, a onda dozvolili preokret i na kraju ostali bez finala.

Međutim, sad je priča drugačija. Inter se nakon cijele vječnosti vratio u društvo najboljih, a Barsa mu je uputila “čestitku” laganom pobjedom (2:0) na Nou Kampu…

“Moramo ispraviti neke greške iz te prve utakmice i pokazati da možemo sa svima da igramo. Ako pružimo 100 odsto od sebe siguran sam da možemo pobijediti Barselonu. Biće to spektakularna noć”, najavljuje trener Intera Lućano Spaleti.

Na drugoj strani, svi pričaju o povratku Lionela Mesija, koji je sletio u Italiju sa ekipom. Argentinac je protiv Sevilje 20. oktobra povrijedio ruku i prognozirana mu je pauzao od minimalno tri sedmice. Međutim, on je skoro oporavljen…

“Da, pozvao sam ga za utakmicu, ali ćemo vidjeti još koliko je spreman da zaigra. Radujemo se njegovom povratku, kad god to da bude. Što se tiče utakmice, vjerujem da će Inter biti ofanzivniji nego u prvom meču, a to će nam otvoriti dosta prostora. Sve je moguće i želimo pobjedom da obezbijedimo prvo mjesto u grupi”, jasan je Emesto Valverde.

Od sjevera Italije idemo do juga, gdje se sprema novi obračun Napolija i PSŽ-a. Napolitanci su bili na korak od pobjede u Parizu (2:2), gdje im je trijumf sjajnim golom “oteo” Anhel di Marija u 93. minutu. Ko bude slavio u večerašnjem dvoboju pod Vezuvom biće jako, jako blizu nokaut faze, a poraženi tim na ivici oproštaja od elite…

“Velike ekipe igraju uvijek na pobjedu i ne razmišljaju o spekulacijama. Mi želimo da pokažemo duh velikog tima i zato idemo po pobjedu. PSŽ je strašna ekipa, puna zvijezda. Dok sam ga ja vodio to je bio klub u stvaranju, a danas je jedan od najjačih u Evropi”, komplimentira Karlo Anćeloti, dok njegov kolega na klupi “svetaca” Tomas Tuhel zna gdje dolazi…

“Napoli je u Parizu pokazao koliko je neugodan. Šanse su 50-50 i moraćemo da damo sve što imamo ako želimo da trijumfujemo. I najmanja greška koštaće nas poraza jer Napoli koristi i najmanju sitnicu”, upozorava Tuhel.

Kada je prije 14 dana Borusija Dortmund razbila Atletiko (4:0) na Vestfalenu mnogi su ostali u čudu. Na prstima jedne ruke može se izbrojati koliko je ekipa na taj način ponizilo vojsku Dijega Simeonea, koja će sa Stefanom Savićem večeras tražiti osvetu…

“Dortmund je jedna poletna ekipa, koja ako vam osjeti krv gotovo je sa vama. Želimo da ispravimo utisak iz Njemačke, pobijedimo i nastavimo borbu za prvo mjesto u grupi”, ističe Simeone.

“Svi znaju koliko je teško igrati protiv Atletika u Madridu. U dobroj smo poziciji, imamo dobre rezultate iza nas i biće užitak igrati na stadionu gdje će biti finale Lige šampiona” jasan je Lusijen Favre, čiji tim u posljednjih 15 utakmica ne zna za poraz u svim takmičenjima ove sezone.

U istoj grupi A katastrofalni Monako traži prekid crnog niza. “Kneževi” 14 posljednjih utakmica ne znaju za pobjedu, a do nje će pokušatid a stignu večeras protiv Klub Briža, ali bez povrijeđenog Stevana Jovetića.