XS
SM
MD
LG

Nole rutinski savladao Nadala za titulu i istoriju!

Novak Đoković novi je šampion i rekorder Australijan Opena. On je u finalu savladao Nadala sa 3-0.

Nole je na startu meča bio izuzetno raznovrstan. Sa druge strane, Raa je dosta griješio. Nakon samo devet minuta igre, Nole je imao brejk prednosti i vodstvo od 3-0 a Rafa je u tom periodu imao čak pet grešaka. Imao je Novak šansu za brejk i u narednom servis gemu Naala ali se Španac ipak izvukao. Nole je održavao brejk prednost bez ikakvih poena i na kraju je dobio set sa 6-3.

Nadala u prvom setu nije služio servis. Naravno da je Nole odlično riternirao ali se Rafa mučio da ubaci prvi servis. Nole je igrao odlično i samo je jedan jedini poen izgubio u svojih pet servis gemova. Igrao je raznovrsno, hrabro i odlučno i potpuno zasluženo je osvojio set.

Drugi set počeo je u izjednačenom ritmu. U prva četiri gema serveri su bili sigurni i nije bilo brejk šansi. Međutim, onda je uslijedio servis Nadala. Nadal je bio vidno nervozan. Forsirao je svoj top spin forhend koji nije funkcionisao. Njegovu nervozu i greške, Đoković je znao iskoristiti i došao je do brejka.

U narednom servis gemu Nole je prvi put imao problema. Dva puta je bilo izjednačenje ali je naš teniser ipak zadržao servis i poveo sa 4-2. Tu se nije zaustavio. Nastavio je sa raznovrsnom i napadačkom igrom. Diktirao je tempo, dolazio do vinera i na kraju je došao do još jednog brejka. Nole je bez problema sačuvao svoj servis i dobio je drugi set sa 6-2.

Nole je bio dominantan i u drugom setu. Djelovalo je na momente da se sa Rafom igra kao sa djetetom. Nemoćan je bio Španac iako se borio i na sve načine pokušavao parirati Noletu. Nole mu nije dozvoljavao lake poene i Rafa je imao više grešaka nego vinera. Sa druge strane, Noletu je svaki segment perfektno funkcionisao i u drugom setu. 

Treći set se nastavio u istom ritmu. Nole je pritiskao Nadala. Prvi servis gem Nadal je uspio preživjeti bez problema. Međutim, u sledećem svom servis gemu imao je ogromne probleme. Nole je ponovo napadao fantastično i raznovrsno i na kraju je došao do brejka i vodstva 2-1.

Prve probleme na svom servisu Nole je imao pri voddstvu 3-2. Tada je Nadal imao i prvu brejk loptu ali se Nole izvukao. Problema je bilo i u servis gemu pri vodstvu 4-3 ali se Nole izvukao i poveo sa 5-3. Nole je pritisnuo Nadala na njegovom servisu i novim brejkom došao je do velike pobjede i titule.

Predstava koju je Nole odigrao dugo će se prepričavati. Tako dominantno. Tako hrabro. Tako nadmoćno. Nole je napadao kao nikad u svojoj karijeri. Rafa je sjajan teniser a izgledao je kao neki prosječni teniser u finalu. Jednostavno mu Nole nije pružio priliku da pokaže šta zna i može koliko je dominantan bio.

Đokoviću je ovo 15. Gren Slem titula čime je prestigao legendarnog Samprasa. Takođe, Noletu je ovo i sedma titula na Australijan Openu čime je postao rekorder prvog Gren Slem turnira u sezoni.

Foto: Wikipedia