XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za ''derbi grada čelika''

Engleska je ''kolijevka'' fudbala. Mnogo velikih rivalstava postoje. mNogo i onih manjih lokalnih derbija. Jedan od najvećih derbija je i derbi grada iz kojeg je sve krenulo. Prvi fudbalski klub osnovan je u Šefildu 1860. godine. Taj najstariji klub je trenutno osmoligaš a derbi Šefilda igraju Šefild Vensdej i Šefild Junajted. Taj derbi se zove ''Steel City derby'' odnosno derbi ''grada čelika'', kako se još Šefild zove.

Šefild Vensdej osnovan je davne 1867. godine. Jedan od najstarijih klubova na svijetu je četiri puta bio prvak Engleske. Osvojili su i tri titule u najstarijem takmičenju na svijetu, FA Kupu. Drugu ligu, današnji Čempionšip, osvajali su pet puta. Međutim, dugo ne znaju za trofeje. One veće osvajali su davno i poslednju titulu uzeli su davne 1930. godine. U novije vrijeme osvojili su jedino Liga Kup i to su ga osvojili 1991. godine.

Šefild Junajted osnovan je 22 godine poslije Vensdeja. Međutim, iako su mlađi, prije su došli do titule prvaka Engleske. Zanimljivo je da su u sve četiri lige profesionalnog fudbala u Engleskoj, bili prvaci i to u svakoj ligi po jednom. uz to, Junajted je osvojio i jednu titulu u FA Kupu.

Rivalstvo ova dva kluba počelo je prije 129 godina. Šefild Vensdej je bio prvi koji je osnovan. U svojim počecima, utakmice su igrali na ''Bramal Lejnu''. To je danas stadion Junajteda. Vensdej je Brama Lejn uzeo u zakup. Međutim, u jednom trenutku nisu imali sredstava da plaćaju zakup. Gradski odbor grada Šefilda tada je odlučio da osnuje novi klub, Šefild Junajted, koji će svoje mečeve igrati na Brama Lejnu. Prvi meč dva tima odigrala su 1890. godine. To je bio prijateljski susret a Vensdej je dobio sa 2-1. Prvi zvanični meč odigrali su tri godine kasnije. To je bilo u okviru današnje Premijer Lige a meč je završen 1-1.

Tokom istorije Šefild Vensdej i Šefild Junajted odigrali su 143 meča. Ekipe su gotovo pa izjednačene. Junajted ima 49 pobjeda, Vensdej 48 a 46 puta bilo je neriješeni. U istoriji su samo šest puta odigrali 0-0. Međutim, poslednja dva puta meč je završio upravo tim nepopularnim rezultatom. 

Tokom svoje istorije, ova dva kluba su većinu mečeva odigrana u prva dva ranga engleskog fudbala. Samo su dvije sezone oba kluba igrala u trećem rangu. To je bilo u sezonama 79/80 te 11/12. Odigrali su mnogo zanimljivih mečeva ali neki se posebno izdvajaju. Prvi meč vrjedan pomena bio je 8. septembra 1951. godine na Bramal Lejnu. Tada je Junajted slavio sa 7-3, što je njihova najubjedljivija pobjeda u istoriji. Sledeći bitan meč odigran je na ''Boxing Day'' 1979. godine. To je jedan od četiri meča u trećem rangu koje su ovi timovi odigrali. Vensdej je na svom terenu slavio sa 4-0, što je njihova najubjedljivija pobjeda u istoriji.

Najvatreniji i najčuveniji meč ova dva tima odigrali su u FA Kupu 1993. godine. Bio je to duel u polufinalu a na zahtjev navijača, meč je odigran na ''Vembliju''. Tih dana vladala je nevjerovatna atmosfera u Šefildu. Bukvalno, cijeli grad je stao radi tog meča. I jedni i drugi su očekivali trijuf svog tima. Ipak, Vensdej je taj koji je slavio sa 2-1 u tom meču. Međutim, u samom finalu ipak nisu došli do trijumfa.

Derbi Šefilda je jedan od vatrenijih engleskih derbija. Međutim, timovi ali i navijači se dosta uvažavaju i imaju generalno dobre odnose. Šefild je inače industrijski grad. Zato se i sam derbi zove ''derbi grada čelika''. Po broju stanovnika Šefild je osmi u Engleskoj a naziv je dobio po rijeci Šef koja teče kroz grad. Navijači Vensdeja vole da kažu da su oni prvi klub u gradu dok se za navijače Junajteda govori da su ''sirovo gvožđe''.

Ranije su i jedni i drugi imali navijače samo u Šefildu. Međutim, popularizacijom fudbala u Engleskoj, rasla je i popularnost ovih kluboa, kako u Engleskoj tako i u svijetu. Pojavom interneta i raznih strimova, sada je mnogo lakše pratiti i drugoligaški a i generalno niželigaški fudbal u Engleskoj. Radi toga raste popularnost ovih klubova pa tako imaju navijače i na našim prostorima. 

Svi koji vole ova dva kluba sa nestrpljenjem čekaju ponedeljak veče. Tada će na ''Hilsborou'' po 144. put biti odigran derbi grada čelika. Nadamo se da će biti sjajan meč i da će biti efikasniji od poslednjih mečeva. Podsjećamo, poslednja dva meča završena su rezultatom 0-0  a toko istorije samo šest puta je viđen ovaj rezultat.

Foto: Sky Sports