XS
SM
MD
LG

Najavljivali velike stvari pa ispali u ABA 2 ligu

Košarkaši Olimpije iz Ljubljane ispali su iz ABA lige. Iako su pred sam start sezone imali bombastične najave, na kraju su doživjeli totalni fijasko.

Foto: ABA liga

Olimpija je dugo vremena imala problema sa finansijama. Međutim, pred ovu sezonu su se finansijski potpuno stabilizovali. Bar su takve priče dolazile iz Ljubljane. Pored toga, Olimpija je imala velike planove. Najavljivali su i borbu za plej of a samim tim možda i za povratak u Evroligu.

Međutim, Olimpija je išla iz greške u grešku. Najavljivali su velike planove a dovodili sumnjiva pojačanja i davali im ogromne ugovore. Luka Šamanić je talentovan momak koji će sigurno biti biran na ovogodišnjem Draftu. Ali po nekim navodima plaćen je kao da je novi Dražen Petrović. Ali Šamanić je bar u drugom dijelu sezone imao dobrih momenata i donekle se njegov angažman i može razumjeti.

Ali kako objasniti dovođenje srednjoškolca Feltona ? Kako objasniti dovođenje Marvina Džonsa koji nikada nije bio dio ozbiljne scene ? Pored toga vratili su i talentovanog Simonovića a od ranije tu je bio Sanon. Može se diskutovati da su i tu pogriješili. Gomila klinaca nikada nije dobra opcija. Talenta imaju pogotovo Šamanić ali kad ih ima previše ne može niko pretjerano doći do izražaja.

Pokušali su tim mladim snagama dodati iskusne igrače. Tu je bio Begić, Lapornik, kasnije se vratio Domen Lorbek. Špan isto nije neko za koga se može reći da je previše iskusan. Mesiček je odigrao dio sezone pa je otišao. Rejnolds je bio dio sezone pa je otišao. Došao je na kraju i Nenad Miljenović ali ni on nije mogao pomoći.

Pored lutanja kada je u pitanju roster, Olimpija je imala i drugih grešaka. U analizi sezone najavili smo da će im igranje FIBA Lige Šampiona biti veliki problem jer igraju i ligu u Sloveniji. Igranje tri takmičenja i tri utakmice sedmično je samoubistvo za ekipu. To ne bi izdržale ni mnogo ozbiljnije i kvalitetnije ekipe od Olimpije. Svi su im govorili da batale LŠ ali nisu htjeli odustati. Mislili su da imaju dovoljno kvaliteta a zapravo su se prevarili.

Takođe, lutali su i sa trenerima. Zoran Martić završio je prošlu sezonu a ovu je počeo na klupi Olimpije. Nakon poraza od Igokee u Laktašima, dobio je otkaz. Njega je zamijenio Saša Nikitović. Ni sa njim Olimpiji nisu u potpunosti cvjetale ruže. Međutim, dobio je neke bitne mečeve kao što su dueli sa Krkom i Igokeom. Nakon što je razbio Igokeu djelovalo je da će završiti sezonu u Olimpiji. Međutim i on je smijenjen i za trenera je postavljen Zdovc. Zdovc je u poslednja tri kola zabilježio tri poraza i ekipa je ispala iz lige.

Iako se vidjelo da idu iz greške u grešku cijelo vrijeme, dugo su u Olimpiji išle priče da se bore za visok plasman. Bili su nerealni u svojim očekivanjima. Busali su se u prsa radi svoje prošlosti a na kraju su doživjeli tužnu sadašnjost. Nerealnost a malo i pohlepa, koštala ih je tako mnogo. Krka im je očitala jednu vrijednu lekciju. Lekciju koja je pokazala da nisu bitne pare nego srce. Olimpija je uložila dosta ove godine a nije dobila ništa jer nisu često djelovali kao tim.

Najveću odgovornost snosi uprava koja je mijenjala igrače i trenere kad im se prohtije a nije uvidjela ključni problem. Pretrpan raspored i ogroman broj mečeva. Nekada je jedan tim igrao ABA i LŠ a neki omladinci faktički slovenačku ligu. Kada pogledate sve oko Olimpije ove godine, na sve strane bila je neka konfuzija. Konfuzija nikada ne donosi ništa dobro pa nije donijela ni njia. 

Olimpija je prvi šampion ABA lige a sada su ispali u ABA 2 ligu. Ali ko zna da li će tako biti. I ranije su ostajali bez plasmana u ABA ligu pa su je na ovaj ili onaj način igrali. Ko zna možda se i sada nešto desi. Proširenje lige na 14 timova možda......

 


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 FMP 22 10 12 32
6 Mega Bemax 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Zadar 22 7 15 29
11 Krka 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28