XS
SM
MD
LG

Zvezdin revanš za Tomićev doktorat ili nova titula Budućnosti ?

Malo po malo približili smo se kraju još jedne sezone ABA lige. Ostalo je da vdimo ko će biti novi šampion a u finalu ćemo, kao i prošle godine, gledati Crvenu Zvezdu i Budućnost. Opet Zvezda ima prednost domaćeg terena a jedina je razlika ta što će između svakog meča biti barem jedan dan pauze.

Foto: ABA liga

Ekipa Crvene Zvezde imala je dominantnu sezonu u regularnom dijelu sezone. Bili su prvi sa skorom 21-1. U plej ofu su u polufinalu igrali protiv Partizana. U prva dva meča bila je velika neizvjesnost ali je u majstorici Zvezda pokazala da je mnogo bolji tim i ''oduvali'' su Partizan sa terena.

Ako je Zvezda iala ''mirnu'' sezonu do plej ofa, Budućnost sigurno nije. Mnogo su se mučili. Mijenjali trenera, mijenjali igrače, gubili od timova koji su mnogo lošiji od njih ali su ipak završili kao treći. U polufinalu su izbacili Cedevitu nakon brejka u Zagrebu u majstorici, te će imati šansu da odbrane titulu i da ponovo budu učesnici Evrolige.

Računajući ABA Super Kup, ekipe su odigrale tri međusobna duela. U sva tri susreta slavila je Zvezda i to poprilično rutinski. Međutim, pitanje je koliko su ovi mečevi mjerodavno. Naime, u prva dva meča Budućnost je vodio Aleksandar Džikić dok je u poslednjem susretu ekipu vodio Đorđe Adžić, budući da nije bila gotova papirologija za Repešu.

U ovu finalnu seriju i jedni i drugi ulaze oslabljeni. Budućnost će igrati bez Nikole Ivanovića koji je završio sezonu. Sa druge strane, nije bajno ni u Zvezdi jer je vrlo vjerovatno da Džo Reglend neće biti spreman za finale, bar za prve utakmice.

Nedostatak Reglenda može biti veliki problem. Tomić je igrao bez klasičnog pleja u startnoj petorci od kada se Reglend povrijedio. Bekovi su organizovali napad. Kada su to radili Beron i Rivers bilo je konfuzno (meč broj dva sa Partizanom) ali je bilo bolje kada su to radili Davidovac i Beron (meč broj tri protiv Partizana). Logično je da Budućnost pritisne bekove Zvezde kada Čović nije u petorci. Time će im mnogo otežati organizaciju napada a imaju igrače poput Džeksona, Kola i Bela, koji mogu igrati veoma agresivno.

Sa druge strane, ima i Budućnost problem sa pozicije pleja. Zvuči čudno da imate problem kada imate Kola i Gordića od plejmekera. Međutim, prilično konfuzno djeluje Budućnost sa Kolom. Kol je defanzivno još i dobar. Međutim, napadački je totalno divlji. U prvoj i u trećoj utakmici protiv Cedevite +/- rejting mu je bio -18 i -17. Gordić je taj koji je u boljem stanju jer je uvijek odličan i odvažan u velikim utakmicama. Jedini problem je što Repeša ne shvata da mu je ekipa bolja sa Gordićem u ekipi i više vjeruje Kolu.

Što se tiče vanjske linije, i jedni i drugi imaju dosta municije. Zvezda ima najboljeg čistog šutera u ligi u vidu Bilija Berona a tu je i Kej Si Rivers, koji ima iskustvo ali i sjajne nastupe u velikim mečevima kroz karijeru. Tu su i domaći igrači koji daju sjajan doprinos. Prije svih tu je Branko Lazić koji je zadužen za defanzivu. Sa druge strane, glavno napadačko oružje sa beka za Budućnost jeste Edvin Džekson. Napadački je sve bolji a čak je i defanzivno sjajan u plej ofu. Tu je i Petar Popović ali on ne dobija dovoljno prostora. Budućnost nedostatak kvaliteta na beku može probati kombinovati sa petorkama gdje će zajedno na terenu biti Gordić i Noris Kol.

Što se tiče pozicije krila, tu će se voditi velika bitka. Kod Zvezde obično krene Lazić na krilu i on bi trebao biti zadužen za protivničke plejmekere. Kasnije će ulaziti Perperoglu i Dobrić. Dobrić je igrač zadatka koji će vjerovatno odraditi u oba pravca dobre stvari za svoj tim. Stratos Perperoglu igra nestvarnu sezonu, pogotovo u velikim utakmicama. I Budućnost je osjetila njegovu moć na svojoj koži, kada ih je ''maltretirao'' u Podgorici. Sada se nešto slično može očekivati jer će vjerovatno igrati i na poziciji četvrke a tada će napadati Erla Klarka, kojem je odbrana rijetko poznata riječ.

Budućnost je tanka na krilu. Imaju na papiru jaka imena ali u praksi i nije tako. Džejms Bel defanzivno daje sjajan doprinos ali ofanzivno ne postoji otkako je stigao u Podgoricu. Suad Šehović uvijek dobro koristi minute. Energija u odbrani i skoku i uvijek vreba šansu iz kornera za neku trojku. Tu je naravno i Koti Klark ali njega muči povreda pa je moguće da i on propusti neki meč u ovoj seriji.

Na poziciji četvorke Budućnost bi imala prednost kada bi Repeša to znao iskoristiti. Previše forsira Erla Klarka a premalo daje šansu Danilu Nikoliću. Kada bi bolje rasporedio minute, imao bi sjajan doprinos obojice. Nikolić je bolji defanzivac i opasan u šuti za tri poena dok je Erl napadački opasan ali defanzivno ne postoji. Zvezda ima problem što je Faje napadački van forme ali defanzivno daje dobar doprinos. Simanić se sve više nameće ali ga Tomić dobrano guši u nekim momentima. Takođe, činjenica da na četiri može igrati i Perperoglu, dodatni je plus za Zvezdu.

Pod košem Budućnost na papiru može stvoriti Zvezdi problem. Barović uvijek odigra pristojno protiv Zvezde a naravno ključni igrač na centru je Bitadze. On je neko ko igra sjajno ali zna imati problem sa ličnim greškama. Idealno za Tomića jeste da forsira Odža na njemu jer je Odžo redovno dominirao protiv njega. Takođe, Cirbes je van forme pa je bolje da takav ide na Barovića koji ne može napraviti pretjerano veliku štetu. Kada bi Repeša koristio Devina Viliamsa, Budućnost bi mogla biti dominantna protiv Zvezde pod košem ali Vilijams ne igra uopšte.

Kad se sve sabere i oduzme, i jedni i drugi imaju svoje prednosti. Zvezda na pozicijama od dva do četiri. Pod košem i na pleju prednost je na strani Budućnosti. Mada, nekako djeluje da Repeša slabo prepoznaje prednosti svog tima. To i jeste velika šansa Zvezde jer je Tomić svjestan koliko mu ko može koristiti od igrača. Zato se nekako nameće kao logčno da bi Zvezda trebala da se revanšira Budućnosti i da dobije finale u četiri utakmice (to je naša prognoza). Jednostavno, hemija im je bolja, trener bolje shvata kakav tim ima i ono što je jako bitno, defanzivno su mnogo moćniji od Budućnosti. Na sve to, Zvezda opet ima prednost domaćeg terena i teško je vjerovati da će opet prosuti prednost domaćeg terena.


13 .kolo ABA liga
Mornar 86 : 77 Krka
Petrol Olimpija 66 : 72 Partizan NIS
Cedevita 83 : 72 Zadar
FMP 106 : 89 Mega Bemax
Igokea 87 : 69 Cibona
Crvena zvezda MTS 86 : 72 Budućnost VOLI
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 13 13 0 26
2 Cedevita 13 9 4 22
3 Budućnost VOLI 13 8 5 21
4 Mega Bemax 13 8 5 21
5 Partizan NIS 13 7 6 20
6 FMP 13 6 7 19
7 Igokea 13 5 8 18
8 Mornar 13 5 8 18
9 Cibona 13 5 8 18
10 Petrol Olimpija 13 4 9 17
11 Zadar 13 4 9 17
12 Krka 13 4 9 17