XS
SM
MD
LG

ABA liga i dvostruki aršini: Zašto nije bilo izbacivanja iz ''Morače'' sinoć ?

Sinoć je ekipa Budućnosti savladala Zvezdu u trećem meču finala ABA lige. Odigrali su sjajno drugo poluvrijeme i njihovoj pobjedi se ne može prigovoriti mnogo. Međutim, ono o čemu će se još dugo govoriti jeste atmosfera u ''Morači''. Ta atmosfera bila je sve samo ne ''fer i sportska''.

Foto: ABA liga

Derbiji na našim prostorima su pitanje života i smrti. Tenzije koje postoje jesu specifične ali vrlo često i nenormalne. Verbalna vrijeđanja i skandiranja svega i svačega skoro da su postala normalna stvar. Da se razumijemo, ne podržavamo ni to jer niko normalan ne može ni takve stvari podržati. Međutim, mnogo opasnije od riječi su djela a sinoć smo imali djela u Morači.

Sve je krenulo još na zagrijavanju. Od toga da su članovi Budućnosti dodavali lopte navijačima a onda oni istim loptama gađali igrače Zvezde. Između ostalih pogođen je i Majkl Odžo. No to je čak i najmanji problem. Nije se tu stalo nego se nastavilo. Nekoliko članova upravnog odbora Zvezde zadobio je povrede. Gađani su svim i svačim i nekima su i glave bile raskrvarene. 

Međutim, kada je krenula utakmica, nekako smo svi vjerovali da će se pričati samo o utakmici. Međutim, nije bilo tako. Na početku drugog perioda došlo je do kratkog prekida utakmice. Naime, navijači iza klupe Zvezde, napali su gostujuće košarkaše. Čak su navijači upali i na parket Morače da bi napadali i pljuvali gostujući tim. Među napadačima bio je i Amar Nuhodžić, sin ministra unutrašnjih poslova Crne Gore. Ipak, sve se smirilo bar koliko toliko i meč je nastavljen. I kasnije je bilo korištenja lasera i sličnih stvari ali meč je bar uspio da se odigra. 

A kako su reagovale sudije na sve ovo ? Nisu uradile ništa. Da li je trojka na čelu sa Hordovom nekoga izbacila iz dvorane i zašto nije ? U prvoj utakmici u Beogradu (koju je sudio i Hordov) Pukl je izbacivao publiku za verbalne uvrede. Sinoć smo imali mnogo ozbiljnije stvari pa niko izbačen nije bio. Zašto opet dvostruki aršini ? Zašto se pravila ne primjenjuju isto na sve ? Zašto su ''Varvari'' bolji od ''Delija'' pa ih se ne smije izbaciti iz dvorane i pored divljačkog ponašanja ? Dok god ne budu pravila ista za sve bila, nećemo moći isključivo pričati o onom najvažnijem, o samom terenu.

Takođe, treba se pozabaviti i time ko je ''krivac'' za ''ono'' sinoć u Morači. Vjerovatno i najveći krivac jeste Jasmin Repeša. Alibi za svoju nemoć u Beogradu, tražio je u navijanju, iako je trpio isključivo verbalne uvrede. Ponavljamo, ne opravdavamo ni to ali mnogo su opasnije bile scene iz Morače od tih verbalnih napada u Beogradu. I opet na pres konferenciji Repeša je rekao da je bilo mnogo gore u Beogradu nego sinoć. Vjerovatno njemu jeste jer nisu njegovi košarkaši sinoć bili napadnuti. Nisu njegovi članovi uprave bili napadnuti. Međutim, ako već priča o atmosferi neka onda uvijek govori o atmosferi ''linča'' kako je on nazvao onu atmosferu u Beogradu. Međutim, neće on naravno pričati o atmosferi kada dobije jer tad mu ne treba nikakav alibi za neuspjeh.

Crna Gora je poznata po čojstvu i junaštvu. Zato ne treba naglo zaključivati da su svi Crnogorci loši ljudi. Baš naprotiv, Varvari koji su sinoć radili šta su radili, su negativan primjer kakvih imate kod svih naroda. Ti ''kukolji'' kojih ima kod svih, ne znaju kako da pokažu čojstvo i junaštvo pa ga pokušavaju pokazati na nenormalan način. Nisu svjesni da se tako čojstvo i junaštvo ne stiče nego se tone još dublje u ponor....