XS
SM
MD
LG

Samir Memišević blista u Holandiji

Samo tri utakmice bile su potrebne Samiru Memiševiću da pokaže kvalitet u holandskom prvenstvu i odmah je izabran u idealni tim četvrtog kola.

Njegov Groningen odigrao je meč bez golova sa PSV-om, a Memišević je bio neprelazan u odbrani, što nije promaklo holandskim izvještačima. U dresu novog tima debitovao je protiv Ekscelziora, kada je zamijenio nekadašnjeg reprezentativca "lala" Hedvigsa Madura u drugom kolu i od tada se ustalio u timu.

"Odigrali smo dobru utakmicu, te pokazali snagu i karakter protiv PSV-a koji se takmiči u Ligi šampiona. Imali smo peh da nakon pola sata igre ostanemo bez igrača koji je dobio crveni karton. Izdržali smo jake napade i mislim da sam se zasluženo našao u timu kola zajedno sa golmanom Serhiom Patom, ali je i ostatak ekipe obavio odličan posao", izjavio je Memišević za "Glas Srpske".

Gledajući dosadašnje partije brzo se adaptirao na nove uslove nakon odlaska iz Radnika.

"Prošao sam pripreme sa Radnikom i kada sam došao na preglede, 'porazbijao' sam testove. Već poslije dva treninga rekli su mi da ozbiljno računaju na mene", rekao je Memišević.

Groningen je poznat kao klub koji od talenata stvara dobre igrače, a njegovu školu izučili su Dušan Tadić i Filip Kostić.

"Sve nas je doveo isti menadžer. Groningen je ovdje institucija. Sve se radi profesionalno i pazi se na svaki detalj, od ishrane do odjeće. Sigurno je da u BiH ima više talenata, ali nema uslova i sve se radi navrat-nanos. Tek kad odeš, vidiš gdje si bio", naglasio je visoki štoper.

REPREZENTACIJA
Za reprezentaciju BiH debitovao je krajem maja ove godine u prijateljskom susretu sa Španijom, ali ga selektor Mehmed Baždarević nije pozvao za susret protiv Estonije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Iskreno, ne znam razlog. Očekivao sam poziv, ali selektor ima svoje viđenje i njegova je stvar koga će pozvati. Moje je da igram i nadam se da ću dobiti poziv za iduću utakmicu", rekao je Memišević.

Porediti kvalitet Premijer lige sa jednom od najjačih liga svijeta nije nimalo zahvalno.

"Razlika je baš ogromna. U BiH se igra defanzivno, dok se ovdje igra totalni fudbal. U meču protiv PSV-a igrali smo pred 35.000 ljudi, što je prelijep osjećaj. To me oduševilo, mada i ovdje ima prosječnih ekipa. Ipak, i njih se treba čuvati jer svi igraju na gol više", rekao je Memišević.

Pregovori o prelasku u Holandiju trajali su više od dva mjeseca.

"Holanđani dobro izvažu prije nego što kupuju. Moraju se uvjeriti u kvalitet, a meni se isplatilo čekanje", zaključio je 23-godišnji fudbaler.

RADNIK
Njegov bivši klub Radnik napustio je trener Slavko Petrović, ali njegov nekadašnji učenik smatra da je ekipa spremna za izazove.

"To je veliki udarac za tim, ali je Petrović odlično fizički spremio ekipu, koja može da nastavi pravim putem uz dobrog trenera. Realnost je sredina tabele jer ima dosta novih igrača i teško je očekivati da se ponovi uspjeh koji smo ostvarili prošle sezone kada smo priredili senzaciju", naglasio je Memišević.