XS
SM
MD
LG

Nekada na vrhu a danas na dnu

Kroz istoriju fudbala bilo je mnogo velikih klubova, koji su u prošlosti pravili sjajne rezultate a danas su dotakli dno. Poslednji u nizu su fudbaleri Hamburga. HSV je bio jedini tim koji je igrao svaku sezonu od osnivanja Bundeslige 1963. godine ali danas su ispali u Cvajtu. To me podsjetilo na priču o velikanima koji danas tavore po nižim ligama pa ćemo se osvrnuti na neke u najjačim ligama ali i kod nas.

NJEMAČKA

Pošto je Hamburg dao ideju za ovakvu temu, nekako je red da krenemo baš od Nijemaca. HSV je godinama unazad imao ogromnih problema i bilo je pitanje sezone kada će ispasti i na kraju se to desilo ove godine. Vidjećemo koliko će im trebati za povratak ali se nadamo da će biti slična stvar kao sa Štutgartom. Popularne ''Svabe'' su prije dvije sezone ispale iz elite, prošle sezone su osigurali povratak u elitu i ove sezone završili su sedmi u Bundesligi i ako Ajnhraht ne osvoji Kup, Štutgart ide u Ligu Evrope. U drugu ligu putuje i još jedan velikan a to je ekipa Kelna. Prošle sezone bili su pravi hit u Njemačkoj ali loša transfer politika ih je koštala i sada su drugoligaši. Takođe, treba napomenuti da će četvrtfinalista Lige Šampiona od prije dvije godine, ekipa Volsburga, igrati baraž za opstanak u Bundesligi pa bi oni mogli biti još jedan velikan koji se seli iz elite.

Kada pričamo o velikanima u Njemačkoj, jedna od najtužnijih priča jeste sa Minhenom 1860. Oni su ove sezone igrali četvrtu ligu ali su uspjeli osigurati promociju u treću ligu. Trećeligaš će biti sledeće sezone i Kaizerslautern, koji je 90-ih dva puta bio prvak Njemačke. Trećeligaš bi mogao biti i još jedan velikan Ajntraht iz Braunšvajga ali oni imaju šansu u zadnjem kolu da izbore opstanak u Cvajti.

Nekadašnji velikani Istočne Njemačke, takođe danas tavore po nižim ligama. Magdeburg je ove sezone osigurao promociju u Cvajtu. Dinamo Dresden je četverlogiaš a i berlinski Dinamo tavori po nižim ligama. Nekadašnji bundeligaši Hanza z Roštoka i Energi Kotubs takođe su niželigaši. Hanza je trećeligaš a Kotbus je bio pao čak do četvrte lige ali ove sezone su obezbijedili povratak u treći rang. Ima još primjera kod Nijemaca klubova koji su doživjeli pad ali ovde ćemo se zaustaviti.

ENGLESKA

U engleskoj ima mnogo primjena klubova koji su nekada bili veliki a danas nisu ni blizu vrha. Najsvjetliji primjer je Sanderlend. Ekipa koja je sedam puta bila prvak Engleske prošle sezone je ispala iz Premijer lige. Međutim, ''Crne Mačke'' su nastavile do tonu još dublje i ispali su i iz Čempionšipa u Ligu 1 (treću ligu). Trećeligaš ove sezone bio je i Blekburn. Tim koji je 1995. osvojio Premijer ligu sa legendarnim Širerom, bio je dotakao dno. Međutim, ove sezone su uspjeli da se vrate u Čempionšip. Sa njima je promociju osigurao još jedan doskorašnji premijerligaš, ekipa Vigana, koja je prije pet godina pobijedila Siti i došla do titule u Fa Kupu.

Od ostalih klubova treba se svakako prisjetiti i velikana kao što su Aston Vila i Notingem Forest, koji su bili i evropski prvaci. Ovi timovi su sada drugoligaši. Vila se još kroz plej of i može vratiti u Premijer ligu, dok Notingem godinama nije ni blizu povratka u elitu. Takođe, drugoligaš je i Birmingem koji je osvojio Liga Kup 2011. godine, kada je njihov junak bio Nikola Žigić. Drugoligaš je i finalista Lige Evrope iz 2010. godine, ekipa Fulama ali tim Slaviše Jokanovića ima još šanse da se kroz plej of vrati u elitu.

Priču o klubovima koji su u padu ne možemo pričati ako se ne sjetimo Portsmouta. Mornari su 2008. godine savladali Kardif i osvojili su titulu u Fa Kupu a nakon bankrota ispali su čak u Ligu 2 (četvrta liga). Prošle sezone su se vratili u Ligu 1 ali ove sezone nisu uspjeli da naprave korak ka Čempionšipu. U trećoj ligi ima još jedan pznati klub a to je svakako ekipa Čarltona ali oni imaju još šansi da kroz plej of dođu bar do drugog ranga.

 ITALIJA

Kao i kod ostalih, tako i kod Italijana ima primjera klubova koji su u padu. Verona je ove sezone igrala Seriju A ali su ispali iz lige. Oni su bili ranije i prvaci tako da se svakako može reći da su velikani. Pro Verčeli je sedam puta bio prvak Italije a ove sezone su ispali u Seriju C (treću ligu). Parma je takođe velikan a svi znamo da je nakon bankrota bila pala do četvrte lige ali su se ekspresno vratili i sada su u igri za povratak u Seriju A.

Peruđa je bila i viceprvak a ada je drugoligaš. Breša je sa Bađom igrala i Inter Toto Kup a sada je dugi niz godina drugoligaš bez neke velike šanse za promociju. Drugoligaš je i Venecija, koja je bila prvoligaš. Oni su bili pali i do treće lige ali ih je Pipo Inzagi sjajno posložio i izborio je sa njima promociju u Seriju B prošle sezone. Čak su sada i u igri da kroz plej of uđu u elitu.

Mesina, Leće Pjaćenca, Vićensa su sve nekadašnji članovi Serije A  a ada su trećeligaši. Livorno je takođe niželigaš a prije desetak godina bili su hit u Seriji A. Igrali su i tadašnju Ligu Uefe i bili su u grupi sa Partizanom. Ankona je sa Milanom Rapajićem prije 15 godina igrala Seriju A a danas jedva da postoje.

Od naredne sezone će u Italiji biti moguće u trećem i drugom rangu imati i ''B'' tim kao što je to slučaj u Španiji trenutno. Samim tim, još će više biti klubova koji su bili veliki a neće biti ni u prva tri ranga u Italiji jer neće za njih biti mjesta.

ŠPANIJA

U Španiji su ove sezone iz lige ispali Malaga i Deportivo. Malaga je prije samo pet godina bila na par minuta od polufinala Lige Šampiona ali su doživjeli pravu katastrofu i pad i sad su drugoligaši. Deportivo je bio i prvak Španije, igrali su 2004. i polufinale Lige Šampiona ali ti dani su baš baš davni za njih. U poslednje vrijeme su ispali par puta iz lige, vraćali se u ligu ali nikako nisu uspjeli da se stabilizuju. Las Palmas je takođe ispao a i oni su krajem 60-ih imali dvije jako dobre sezone kada su bili jednom i viceprvaci Španije.

Real Saragosa je 1995. pobijedila Arsenal i osvojila je Kup pobjednika pukova a već je neko vrijeme drugoligaš. Ove sezone imaju šanse da kroz plej of dođu do Primere pa ćemo vidjeti kako će proći. Dugogodšinji član Primere bila je i Osasuna i uvijek je bilo nezgodno gostovati u Pamploni. Međutim, oni su isto neke vrijeme drugoligaši ali postoji šansa da se kroz plej of vrate u Primeri. U Segundi su još neki timovi koji su relativno skoro igrali Primeru. Tu su Valjadolid, Rajo Valjekano, Kadiz a Kordoba je čak ispala u treću ligu.

U trećoj ligi je nekada velika Majorka. Ekipa koja je bila u vrhu Primere prije 15ak godina, kada ih je predvodio Eto, sada je u trećoj ligi. Trećeligaš je i Rasing Santander, koji je takođe bio dugo član Primere. Atletiko Aviansion koji je osvojio i dvije titule prvaka, sada gotovo da ne postoji.

FRANCUSKA

Ove sezone vodi se velika bitka za opstanak u Francuskoj a neko od velikana mogao bi da ispadne. Strasbur, Lil i Tuluz su ugroženi a svi su nekada bili šampioni Francuske. Iz lige je ispao Mec koji je 1998. godine bio viceprvak Francuske.

Sošo, Okser i Lans su nekada bili šampioni Francuske. Sada su dugogodišnji članovi Lige 2. Sva tri tima su daleko od promocije u Ligu 1 zadnjih godina i jedine realne šanse je imao Lans ali ni oni ove sezone nisu bili blizu povratka u elitu.  Vidjećemo da li će se u skorije vrijeme neki od ovih klubova vratiti u elitu.

Dio elite nekada je bio i Grenobl, kada ih je vodio Mehmed Baždarević. Ove sezone igrali su Nacionaknu ligu (treću ligu) ali kroz plej of imaju šansu da uđu u drugu ligu. Ekipe poput Setea, koji ima i titule prvaka, gotovo da su u potpunosti nestali sa fudbalske mape Francuske i nema ih u prva tri ranga u Francuskoj.

 

EX-YU PROSTOR

Ima i na našim prostorima klubova koji su bili veliki a danas jedva da postoje. Leotar je bio prvak Bosne i Hercegovine a sada je drugoligaš. Modriča i Laktaši su bili prvaci a sada su faktički trećeligaši jer igraju u Drugoj ligi Republike Srpske. Žepce je nekada igralo i Evropu, Brotnjo bio prvak a danas jedva da ti klubovi postoje. Mostarski Velež bio je veliki i u bivšoj državi a sada igra Prvu ligu Federacije. Slavija je isto igrala nekada Evropu a sada igra Prvu ligu Republike Srpske. Takođe, Čelik iz Zenice je ispao iz Premijer lige i sada će igrati Prvu ligu Federacije.

U Hrvatskoj takođe ima nekoliko propalih klubova. Kamen Ingrad je nekada igrao Evropu protiv Šalkea a sada taj klub ne postoji. Varteks je samo nepravdom izgubio titulu 1999. godine a danas su trećeligaši. Karlovac, Maronija, Zagreb sve su to sada trećeligaši a nekada su bili prvoligaši. Na kraju krajeva Cico Kranjčar odveo je Zagreb do titule u sezoni 2001/02. Vidjećemo hoće li se neko od ovih klubova vratiti na staze stare slave.

U Srbiji su neki timovi zaista dotakli dno. OFK Beograd je gotovo pa uništena. Jagodina je skoro osvojila Kup a sada ispada u treću ligu. Radnički iz Kragujevca tavori u Drugoj ligi. Obilić je potpuno ugašen a bio je rame uz rame sa Zvezdom i Partizanom ali znamo svi šta se tu sve izdešavalo.

Kada bi nabrajali sve zemlje i klubove u njima koji su dotakli dno, trebalo bi mnogo vremena, pa ćemo se ovde zaustaviti.

Foto: Edukacija