XS
SM
MD
LG

Najava ABA Super Kupa

Ove sedmice na programu je drugo izdanje ABA Super Kupa. Veliku čast imaće Republika Srpska jer će domaćin takmičenja biti Igokea. Takmičenje kreće u četvrtak, kada su na programu prvi četvrtfinalni mečevi.

Mornar vs Partizan četvrtak 18

Program u Laktašima kreće u četvrtak u 18h a tada se sastaju Mornar i Partizan. Biće to repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala, kada je Mornar na domaćem terenu savladao Partizan, Takođe, Barani su savladali Partitan i oba puta u sezoni, pa ''crno-beli'' imaju mnogo motiva u ovom duelu.

Mornar se fenomenalno pojačao o čemu smo i pisali na portalu ranije. Pred start sezone stigli su još Drenovac i Rebić. Drenovac je odigrao i neke pripremne mečeve, dok je pitanje da li će Rebić igrati na ABA Super Kupu, jer je kasno stigao. Takođe, problem je za Mornar i što je Luković bio član reprezentacije Srbije, pa je propustio dio priprema.

Partizan ima svojih problema i imali su dosta loše pripreme. Gubili su ubjedljivo u Španiji a bilo je problema sa povredama i spremnosti igrača. Zagorac, Veličković i  Si nisu u najboljem stanju. Ako je za utjehu, bar je Partizan pogodio sa strancima. Prave stvari od njih se očekuju kasnije a na ABA Super Kupu pitanje je koliko mogu. Prilično je realno da svoj nastup okončaju u četvrtfinalu jer je Mornar u mnogo boljem stanju.

Igokea vs Budućnost četvrtak 20:30h

Drugi meč programa u četvrtak biće najzanimljiviji domaćim navijačima. Naime u četvrtak od 20:30h, sastaju se domaća Igokea i šampion ABA lige, ekipa Budućnosti. Biće to prava uvertira za Igokeu da vide koliko mogu ove sezone.

Igokea je sastavila impresivan tim. Poslednjih dana angažovali su Filipa Adamovića te bivšeg NBA igrača, Orlanda Džonsona. Doduše Džonson je kasno stigao pa nije realno da igra susrete na ABA Super Kupu. No i bez njega će Igokea biti dobra. Takođe, problem je što je Zubčić bio odsutan radi reprezentacije a sitnu povredu imaju Radivojević i Ilić. Međutim, bez obzira na sve, Igokea će biti nošena podrškom sa tribina i pokušaće doći di iznenađenja protiv favorizovane ekipe Budućnosti.

Budućnost je sastavila sjajan tim. Sačuvali su nnajvažnije igrače iz prošle sezone a doveli su i sjajna pojačanja i vjerovatno imaju i najjači sastav u poslednjih nekoliko godina. Takođe, i njima su neki igrači bili odsutni radi reprezentativnih obaveza jer su igrali za Crnu Goru. Međutim, za razliku od Zubčića kod Igokee, ti momci su starosjedioci i dobro znaju način rada Aleksandra Džikića.

Dueli Igokee i Budućnosti u Laktašima u prošlosti su bili fenomenalni. Uvijek je bilo neizvjesno, uvijek se igrala dobra košarka i uvijek se igralo na dosta poena. Sada se nadamo da nas čeka još jedan fenomenalan meč. Budućnost jeste favorit ali Igokea će ove godine moći sa svima igrati.

Cedevita vs Zadar petak 18h

Program u petak kreće hrvatskim derbijem u kojem je Cedevita apsolutni favorit. Ekipa Sita Alonsa je uložila ogromna sredstva u sastavljanje ekipe. Doveden je ogroman broj stranaca, neki su veoma iskusni a neki su mladi. Svakako da su najzvučnnija imena koja su stigla Benite, Lima i Agilar ali i ostali stranci su itekako dobri. Takođe, ostao je Andrija Stipanović, koji je bio važan šraf Cedevite u prošloj sezoni.

Zadar je možda i najslabija ekipa na ovom turniru. Prošle sezone pod Aramisom Naglićem igrali su sjajno i čak je bilo šansi da se bore i za plej of. Ove sezone to nije slučaj i realno je da se bore za opstanak. Nisu mnogo ulagali. Doveli su Granta i Litla na bekovskim pozicijama a zadržali su i Luku Božića. Vidjećemo kako će ih Pipan posložiti.

Sve osim sigurno pobjede Cedevite, bilo bi apsolutno iznenađenje. Međutim, znao je Zadar u prošlosti da iznenadi Cedevitu pa će sigurno ti i sada pokušati uraditi.

Crvena zvezda vs Petrol Olimpija petak 20:30h

Poslednji duel četvrtfinala jeste duel između Zvezde i Olimpije. Zvezda nakon pet godina neće igrati Evroligu pa je shodno tome bilo mnogo promjena. Novi trener je Milan Tomić a dovedeno je i nikad više stranaca. Beron, Reglend, Odžo, Cirbes, Faje, Perperoglu, svi su oni stigli ovog ljeta. Ostali su Čović, Davidovac, Dobrić, iz FMP-a su prvom timu priključeni Simanić i Nenadić a vratio se i Dušan Ristić.

Olimpija je konačno finansijski stabilna bar tako kažu. Sastavili su jedan zanimljiv tim i imaju dosta velike ambicije. Zadržali su neke igrače poput Jana Špana i Mirze Begića a došli su talentovani Luka Šamanić, kvalitetni stranci Džons i Felton a vratili su se Aleksandar Lazić, Blaž Mesliček te Miha Lapornik.

Što se tiče samog susreta ova dva tima, malo veće šanse ima Olimpija nego Zadar protiv Cedevite, ali u suštini Zvezda je veliki favorit. Olimpija je znala proteklih sezona dosta namučiti Zvezdu a isto će uraditi i sada. Ipak, za očekivati je da Zvezda dobije i da u polufinalu imamo sjajan duel, duel Zvezde i Cedevite.

Foto: ABA liga


SC Derby 80 : 93 Budućnost VOLI
Partizan Mozzart Bet 113 : 74 Zadar
FMP Soccerbet 111 : 94 Mornar Barsko zlato
Borac Mozzart 101 : 83 Krka
Cibona 72 : 97 Cedevita Olimpija
Igokea m:tel 78 : 92 Mega MIS
Split 73 : 92 Crvena zvezda Meridianbet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Meridianbet 26 22 4 48
2 Partizan Mozzart Bet 26 20 6 46
3 Budućnost VOLI 26 19 7 45
4 Mega MIS 26 16 10 42
5 Cedevita Olimpija 26 16 10 42
6 Zadar 26 14 12 40
7 Igokea m:tel 26 13 13 39
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Split 26 11 15 37
10 Borac Mozzart 26 10 16 36
11 FMP Soccerbet 26 10 16 36
12 Cibona 26 9 17 35
13 Mornar Barsko zlato 26 6 20 32
14 Krka 26 5 21 31