XS
SM
MD
LG

Kazahstanski juriš na Evropu

 Na manifestaciji “Dan fudbala” u hotelu Bosna, januara 2013. godine, Srđan Grahovac (25), tada mladi reprezentativac BiH i uzdanica banjalučkog Borca iz vlastite škole fudbala, proglašan je za najperspektivnijeg fudbalera Republike Srpske. Barjak koji je tada poneo u svojoj Banjaluci, i danas, sa mnogo uspeha, nosi širom evropskog kontinenta, prvo kroz Austriju gde je nastupao za bečki Rapid, a sada i u dalekom Kazahstanu.

Pre nekoliko dana njegova Astana postala je šampion ove nekadašnje sovetske prostrane republike, a Grahovac je posle samo osam meseci provedenih u novom klubu stavio šampionsku krunu. Njegov doprinos je bio nemerljiv, odigrao je 25 prvenstvenih utakmica i postigao osam pogodaka, u velikom broju slučajeva bio je i u ulozi asistenta. Ispostavilo se da je prelazak iz Austrije u Kazahstan bio pravi potez, pun pogodak u karijeri ovog Banjalučanina.

Astana je na kraju prvenstva Kazahstana sakupila bod više od glavnog konkurenta i prvog pratioca Kairat, a Grahovac je na najbolji način potvrdio svoj kvalitet i opravdao poverenje svih onih kojih su pomenute 2013. godine imali viziju da se radi o sjajnom igraču i čoveku, profesionalcu. Akcija Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog žurnala bila je odskočna daska u karijeri Srđana Grahovca jer je u međuvremenu postao i povremeni “A” reprezentativac BiH.

-Zaslužili smo titulu. Veći deo sezone bili smo lideri na tabeli, imali smo i prednost od sedam bodova na najbliže pratioce, međutim u finišu sezone smo malo posustali zbog rasporeda koji je bio zgusnut, malo nas je stigao i umor jer pored utakmica za bodove igrali smo i one evropske, često smo menjali i vremenske zone, sve je to uticalo da se naša bodovna prednost topi. Na svu sreći prvo mesto nismo ispustili i osvojili smo titulu. Kolo pre kraja imali smo bod više od Kairata, čekala nas je utakmica protiv Agžaikom, pobedili smo rezultatom 2:0 i bilo je to dovoljno za potpuno slavlje. Ovo je veliki klupski uspeh – počeo je priču Srđan Grahovac, Banjalučanin u redovima Astane.

Zbog mnogo profesionalnih obaveza još uvek nije organizovana zvanična svečanost povodom osvojene šampionske krune.

-Posle utakmice poslednjeg kola upriličeno je skromno slavlje, klub je organizovao zajedničku večeru. Onda je većina igrača iskoristila priliku da se odmori, dođe do svojih porodica, pre finiša sezone u kojem nas očekuju nastupi i Evropskoj ligi. Tek po povratku u Kazahstan očekuje se prava feđta i istinska proslava titule, biće organizovan zvanični zajednički banket sa rukovodstvom kluba, gde će pored igrača i trenera biti prisutni i navijači. U Kazahstanu je fudbal popularan i velika je strast u njemu. Imam još ugovor na dve godine sa Astanom i ne bih menjao sredinu jer su svi zadovoljni mojim igrama i nastupima – nastavio je priču Grahovac.

Plavokosi defanzivni vezista je sa Astanom osvojio drugu titulu državnog prvaka posle one iz 2011. godine kada je slavio u BiH sa matičnim Borcem.

-Srećan sam zbog toga. Posle titule s Borcem otišao sam iz rodne Banjaluke sa ciljem da napredujem fudbalski i da se i dalje dokazujem, nadam se da sam na pravom putu, to potvrđuje i ovaj uspeh iz Kazahstana. Zadovoljan sam i ličnim izdanjima, pored osam pogodaka zabeležio sam i tri asistencije, odigrao na visokom nivou 25 utakmica u prvenstvu. Nisam pogrešio što sam u martu iz Rapida prešao u Astanu jer je fudbal u Kazahstanu u uzlaznoj putanji. Kalendari u prvenstvima Austrije i Kazahstana su različiti, iskreno nisam imao odmor, već dve godine sam non-stop u pokretu. Jedva čekam decembar u kojem ću imati više vremena za odmor jer nam sledi odmor posle dva poslednja susreta u Ligi Evrope protiv Viljareala i Slavije Prag – kaže Srđan Grahovac.

Astana je trenutno na drugoj poziciji Grupe A Evropske lige sa bodom zaostatka iz lidera španskog Viljareala i dva koraka ispred češke Slavije, dok je izraelski Makabi autsajder.

-Pred nama su dve utakmice, prvo dočekujemo Špance, a potom idemo u Češku. Trebaju nam četiri boda da budemo sigurni, a ako rasplet bude povoljniji onda možemo da se nadamo prolasku i sa pobedom protiv Viljareala. Želimo da zimujemo u Evropi i na taj način zaokružimo više nego uspešnu sezonu i godinu iza nas – optimističan je Srđan Grahovac.

                                                                                                                                                                                      S. Basara - Sportski žurnal 

Pozivi bez nastupa

Srđan Grahovac je potencijalni reprezentativac BiH, dobijao je pozive od selektora Mehmeda Baždarevića, međutim nije dobio pravu šansu da se nametne i dokaže svoj kvalitet u taboru “Zmajeva”.

-U poslednje vreme nisam ni dobijao pozive od selektora Baždarevića, a i kada jesam, nisam imao pravu priliku da se dokažem. Žao mi je što nije izboren plasman u baraž, mislim da smo po kvalitetu zaslužili najmanje to – jasan je Grahovac.

Uvek uz Borac

Prva ljubav zaborava nema… Iako je kilometrima daleko Grahovac redovno prati dešavanja u matičnom klubu, banjalučkom Borcu.

-Gledao sam sve mečeve koje sam mogao od obaveza u Astani, i u prvenstvu i u Kupu BiH. Situacija nije idealna, međutim tenzi ja je uvek velika, stalno se ide iz krajnosti u krajnost, malo je realnosti. Treba biti realan i reći da je stabilizacija klu ba  u Premijer ligi BIH prioritet, da se izbori opstanak, izgrade čvrsti temelji, a tek za nekoliko sezona treba napasti trofeje i plasman u Evropu. Preko noći ništa ne ide – kaže popularni Srđo.