XS
SM
MD
LG

Elvedina Muzaferija i Mihal Stasovski pobjednici prvog dana Fis trke na Palama

 

Foto/Mišel Samardžić

 

Bosanskohercegovačka skijašica, Elvedina Muzaferija, nastavila je sa dobrim rezultatima na početku skijaške sezone pobjedom u slalomu prvog dana FIS trke ''Trofej Ravna planina'' koji se po drugi put održava na ovom skijalištu na Palama, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio Mihal Stasovski iz Češke.

Iako uslovi za održavanje ovog takmičenja nisu bili ni blizu odličnih, organizatori trke su dali sve od sebe kako bi se takmičenje održalo i kako bi svi skijaši imali koliko-toliko jednake uslove za takmičenje. Toplo vrijeme za ovo doba godine omekšalo je stazu, a to je uticalo i na veliki broj odustajanja.

Neizvjesno je bilo u muškoj konkurenciji. Mihal Stasovski je zauzeo prvo mjesto sa 21 stotinkom prednosti ispred dva Grka, Janisa Antoniua i Janisa Proiosa koji je imao 45 stotinki zaostatka. Već ostali skijaši imali su veće zaostatke a predvodi ih Crnogorac, Eldar Salihović sa 2.60 sekundi zaostatka, a u prvih deset našli su se Antonio Ristevski (Makedonija), Mateo Racki (Hrvatska), Andrej Drukarov (Litvanija), Rastko Blagojević (Srbija), Sam Hoksbergen (Holandija) i Mihajlo Đorđević (Srbija).

 

Foto/Mišel Samardžić

 

Što se tiče bosanskohercegovačkih skijaša Haris Avdispahić je bio na 16. mjestu, a Matej Marinčić na 25. poziciji. Odustali su Marko Šljivić i Strahinja Đokanović u drugoj vožnji, te Harun Kunovac, Denis Bičakčić, Tarik Pilav, Dino Terzić, Vedran Selak, Igor Laikert, Emir Lokmić i Eman Emrić u prvoj vožnji. Marko Rudić, iako je bio na startnoj listi, nije startovao u ovoj trci. Domaći takmičar, ali u dresu reprezentacije Srbije, Strahinja Stanišić, diskvalifikovan je poslije prve vožnje.

U konkurenciji djevojaka Elvedina Muzaferija nije imala danas mnogo problema. Sa ubjedljivom prednosti od 2.55 sekunde ispred Marije Samarinou iz Grčke, te njene sunarodnjakinje Sofije Rali. Među deset su još završile Katalin Dorultan iz Mađarske, Eva Zimšek (Slovenija), Jelena Vujičić (Crna Gora), Elene Marija Tsiovolu (Grčka), Ivana Bulatović (Crna Gora), Natalija Papajonau (Grčka), i Megan Klark (Velika Britanija).

Osim Elvedine, od reprezentativki BiH trku je završila Nina Petrović kao 23. skijašica danas, a Maja Tadić je odustala u prvoj vožnji.