XS
SM
MD
LG

EL: Spahija bolji od Žoca, Šarasov Žalgiris i dalje gazi

Večeras je počelo 14. kolo u Evroligi a pobjede su upisale ekipe Reala, Makabija i Žalgirisa.

Real Madrid savladao je u Njemačkoj Bamberg, rezultatom 81-66. Već od starta, Real je krenuo sjajno i nametnuli su svoj ritam. Nakon prvih deset minuta, Madriđani su imali čak 16 poena prednosti. U drugom periodu Bamberg se malo konsolidovao u napadu ali odbrana je bila lošša i nisu uspjeli da značajno smanje prednost Reala. Igralo se koš za koš pa je Real sa +15 otišao na odmor. U nastavku nsimo gledali pretjerano dobru utakmicu. I jedni i drugi su se mnogo mučili sa porcentima šuta i odbrane su bile bolji dio tima i kod Bamberga a i kod Reala. Iako su domaći pokušavali da dođu do preokreta, Real je rutinski priveo meć kraju i tako je došao do treće vezane pobjede. Najbolji u redovima Reala bio je Tompkins sa 20 poena, dok je Heket predvodio Bamberg sa 13 poena.

Veoma važan trijumf upisao je i Makabi. Oni su u Tel Avivu savladali Fenerbahče sa 82-73. Domaći su sjajno otvorili susret. Igrali su odlično u prvom periodu i u jednom trenutku su imali +12. Međutim, kako je prvo poluvrijeme teklo, Fener je hvatao ritam. Bobi Dikson povezao je par dobrih poteza, nadovezao se Veseli i Fener je do poluvremena prišao na samo -4 (40-36). Fener je dobro krenuo u nastavak i došli su do izjednačenja. Jedan bitan detalj desio se pri rezultatu 43-42 za Makabi, kada je Džekson pogodio trojku pod faulom i odve je tako svoj tim na +5. Tako je Makabi uspio da odbije nalet Fenera i sačuva prednost. Iako je u jednom trenutku bilo ponovo 12 razlike za domaće, nakon trećeg perioda Makabi je vodio sa 60-54. U poslednjem periodu Fener je pokušao da dođe do preokreta ali realne šanse za preokret nije bilo. Makabi je čuvao prednost i na kraju su upisali bitnu pobjedu. Makabi je do pobjede predvodio Džekson sa 20 poena a najbolji kod Fenera bio je Veseli sa 18. Treba napomenuti da se naš Nikola Kalinić ponovo povrijedio. Radi povrede skočnog zgloba nije igrao drugo poluvrijeme ali nadamo se da nije ništa ozbiljno.

Košarkaši Žalgirisa upisali su novu pobjedu. Momci Šarasa Jasikevičiusa došli su do pobjede u Valensiji, rezultatom 71-63. Gosti su bolje otvorili susret i uveli su utakmicu u svoj ritam. Iz dobre odbrane, dolazili su do poena u napadu pa su nakon prvih deset minuta imali tri poena prednosti. Valensija je našla ritam u drugom periodu. Igrali su dobro i čvrsto u odbrani i Žalgiris se mučio dosta u napadu. Takvom igrom Valensija dolazi do preokreta i na odmor odlazi sa dva poena prednosti. U trećem periodu vidjeli smo svu moć Šarasovog Žalgirisa. Napad im je bio savršsen a odbrana još bolja. Valensija se mučila dosta u šutu a trener Vidoreta vršio je neke nelogične rotacije. To je sve rezultiralo preokretom Žalgirisa, koji sa osam poena prednosti ulazi u poslednjih deset minuta. Imali su gosti u poslednjem periodu i dvocifrenu prednost ali domaći su se uspjeli vratiti. Iako su prišli na -4, košarkaši Valensije nisu imali snage za potpuni preokret. Žalgiris je mirno priveo meč kraju za novu, devetu, pobjedu u sezoni. Žalgiris je do pobjede predvodio naš Vaso Micić sa 16 poena i pet asistencija dok su kod Valensije najbolji bili Grin sa 14 poena te Dubljević sa 11 poena i deset skokova.

Neumoljivi Žalgiris / Foto: Evroliga