XS
SM
MD
LG

Pobeda Kosova i Metohije

Selekcija Srba sa Kosova i Metohije sastavljena od igrača Trepče iz Kosovske Mitrovice i Gračanice osvojila je prvi “Turnir prijateljstva” koji je organizovalo Udruženje Srba “Vuk Stefanović Karadžić” u Trstu. Veterani sa Kosova i Metohije su u finalnom susretu pobedili domaćina Sport tim Srbiju sa 4:1 i na taj način pokazali da im najdalji put i dolazak u Italiju nije predstavljao problem.

Utakmica za treće mesto nije odigrana po dogovoru jer su se ekipe dogovorile da nakon finalne utakmice i pobednika sa Kosova i Metohije svi podele zajedničke pozicije. Pre finalnog susreta održana je minuta ćutanja posvećena 24. martu, danu kada je pre 19 godina počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

-Za nas je ovo nezaboravno gostovanje i pobeda na koje smo ponosni – istakli su iz pobedničke ekipe.

Veterani Fudbalskog kluba Vrbas osvojili su simpatije svih u Trstu. Ljubiša Bosančić je postigao jedan od najlepših golova kada je predriblao protivničkog golmana i ušezao se u mrežu, a najatraktivniji fudbaler turnira Banjalučanin Siniša Vaidović je rekao:

-U Trstu smo svi svoji, i ovi što su nas dočekali i ovi što su došli Rezultat je najmanja briga, mi ćemo ako treba smeniti i trenera i vođu u ekipi, ali za sada nas interesuuje samo učešće, ne i rezultat.

Nastupilo je sedam ekipa iz srpske dijaspore na “Turniru prijateljstva” sa željom da dođu i naredne godine i učestvuju u ovom međunarodnom poduhvatu. Nakon takmičenja druženje prijatelja i braće nastavljeno je u jednom tršćanskom restoranu uz muziku, bogatu trpezu i piće, a uspostavljena su i nova prijateljstva i drugarstva.

 Delegaciju veterana Vrbasa predvodio je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije i humanitarac, a predstavnici svih ekipa uključili su se u akciju Odbora za pomoć srpskoj populaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Arlov je predstavnicima ekipa i domaćinu uručio i knjige poznatog novinara i pisca, inače saradnika Sportskog žurnala Tome Marića, a naslovima “Miljan”, “Krv na crvenom” i “Banjalučke priče” obradovali su se Srbi iz Trsta koji su mahom iz Srbije.

Nakon ovog turnira veterani Vrbasa iz Banjaluke posetili su svoje sportske prijatelje u slovenačkom gradu Piranu i sa njima proveli nedeljno popodne dogovarajući se za sledeće akcije.

IZVOR.Sportki žurnal 

Tim Kosova i Metohije