XS
SM
MD
LG

Da li je vrijeme za Mišinih TOP50 ?

Foto: ATP Tour

Miomir Kecmanović večeras igra meč drugog kola Sinsinatija. Njegov rival biće Saša Zverev. Ukoliko Miša slavi, od ponedeljka će biti među 50 tenisera svijeta.

Iza Miše je nevjerovatna godina. Iako je izuzetno mlad, već je ostvario sjajne rezultate. Igrao je dobro na Gren Slem turnirima. U Australiji prošao kvalifikacije i pružio snažan otpor Verdasku u prvom kolu a u Rolan Garosu i Vimbldonu stizao je do druge runde. Igrao je i četvrtfinale Mastersa u Majamiju a bio je i blizu titule, kada je izgubio finale Antalije od Sonega.

Miomir je kao izuzetno mlad otišao da živi na Floridu. Tamo se teniski razvijao i imao je priliku da trenira u sjajnim uslovima. To je već rano dalo rezultata pa je igrao sjajno i u juniorskom uzrastu. Osvojio je prestižni Oranž Bol, kada je savladao Cicipasa a igrao je i finale US Opena, gdje je bio poražen od Aliasima. Miša je 2016. godinu završio kao prvi junior svijeta.

Međutim, prelaz na seniorski tenis zna biti problem. Mnogi sjajni juniori se tu izgube i nikada ne ostvare velike karijere. Primjera radi, Tipsarević je bio prvi junior svijeta pa je tek u kasnijoj fazi karijere došao do TOP10. Možda bi tada i napravio veće rezultate da nije bilo povreda ali to nikada sanzati nećemo. Opet, Nole nikada nije bio briljantan junior a postao je vjerovatno i najbolji teniser svih vremena.

Ono što treba istaći kod Miše Kecmanovića je i sledeće. Amerikanci su uočili njegov potencijal i bilo je čak priča kako ga žele pod svojom zastavom. Međutim, Miomir nikada nije imao dilemu i za njega je postojala samo Srbija. Već tokom te 2016. godine, dok je bio junior, bio je rezerva u Dejvis Kupu protiv Britanaca.

Sledeća godina bila je prva profesionalna za Miomira. Iako je bio mlad, već tada je pokazao potencijal. Osvojio je tokom 2017. tri Fjučersa a krajem godine i Čelendžer u Kini. U 2018. je osvojio još jedan Čelendžer a učestvovao je i u jednom zanimljivom takmičenju, svjetskom timskom teniskom prvenstvu. Sa Springfildom je osvojio titulu i bio je MVP finala.

A o tome šta je Miša uradio u ovoj godini, već smo govorili. Ono što fascinira kod njega jeste zrelost u igri iako ima samo 19 godina. Već sada je psihički dosta stabilan i dobija redovno one mečeve ''koje treba dobiti''. Takođe, njegova velika snaga jeste i ta što je sjajan na svim podlogama. Budući da se razvijao na betonu, logično je da je dobar na bržim podlogama. Međutim, sva tri Fjučersa osvojio je na šljaci. To govori da i na šljaci ima šta da kaže.

Njegov glavni problem mogla bi biti prevelika očekivanja. U neku ruku je dobro što ne živi u Srbiji pa je bar koliko toliko udaljen od pritiska. Jednostavno, ko god od mladih bude napravio neki rezultat, javnost će od njega praviti novog Noleta. Nole je jedan jedini i zato nikome ne treba nabijati pritisak govoreći da je novi Nole. Na Mišu te priče za sada ne utiču i nadamo se da i neće. Koliko može i gdje će dogurati pokazaće vrijeme. Već večeras može u TOP50 ali i da ne dobije Zvereva, prilično je realno da uskoro bude u TOP50.