XS
SM
MD
LG

Đukić prvi do Časnog krsta

Vera i ljubav - prizor iz Broda

BROD - Njegoš Đukić (23) iz Broda, drugu godinu zaredom, prvi je doplivao do Časnog krsta, u ''Bogojavljenskom plivanju za Časni krst'' koje je po šesti put organizovano na reci Savi u Brodu. Učestvovalo je 21 takmičar. U hladnoj Savi plivali su dok je temperatura vazduha u Brodu iznosila minus dva stepena.

„Voda je hladna ali s druge strane oseća se ogromna toplina današnjeg praznika koji daje ogromnu snagu. Velika mi je čast što sam učestvovao i po drugi put prvi doplivao do Časnog krsta. Čestitam svim učesnicima koji su se odvažili da uđu u vodu po ovoj hladnoći. Zajedno smo pobednici“, rekao je Njegoš Đukić.

Zlatnik sa likom presvete Bogorodice, donaciju zlatare ''Gold'', Njegošu Đukić darovao je sveštenik Željko Teofilović, a zlatni krst dar opštine Brod uručio mu je načelnik opštine Brod Zoran Vidić. Za nekoliko dana, u Svetosavskom domu pri pravoslavnom hramu u Brodu, za sve učesnike ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst biće upriličen svečani prijem kada će im biti uručeni srebrni krstovi i zahvalnice.

„Ovo je veliki praznik kada se sabiramo i molimo se za blagoslov Božiji. Lep je hrišćanski običaj da se pliva za Časni krst, i danas smo blagoslovili plivače koji imaju hrišćansku veru i srce da zaplivaju za Časni krst“, rekao je sveštenik Željko Teofilović.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst je značajna manifestacija za opštinu Brod.

„I ovom manifestacijom pokazujemo jasan pravac očuvanja pravoslavne tradicije. Opština Brod se stavila na raspolaganje Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i plivačima i materijalno pomogla organizaciju ovog događaja“, izjavio je načelnik Zoran Vidić i dodao da će tako biti i narednih godina.

Prethodno je u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena Sveta liturgija nakon koje je ispred hrama krenula bogojavljenska litija šetalištem Duška Trifunovića do KKK ''Premium'', gdje je obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Savu.

 

 

Načelnik Vidić uručio dar Đukiću

Časni krst u rukama NJegoša Đukića