XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Peta titula Brazila i čudo Turske i Južne Koreje

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu prvo je u Aziji i po prvi put je neka azijska reprezentacija stigla do polufinala.

Foto: irishnews.com

Taj Mundijal ostaće upamćen po prvom nastupu Kine, Ekvadora, Slovenije i posebno Senegala. Sve je počelo utakmicom aktuelnog prvaka Francuske i Senegala i velikim iznenađenjem afričke selekcije sa pobjedom od 1:0. Oni su zajedno sa Danskom prošli dalje, a pored Francuza ranije su kući morali i Urugvajci. Španci su u svojoj grupi bili veoma ubjedljivi, a Paragvajci su zahvaljujući boljoj gol razlici bili na drugom mjestu, dok je Južna Afrika ispala, baš kao i Slovenija. U narednoj grupi Brazil je lagano prošao dalje, a Turci su zbog bolje gol razlike bili ispred Kostarike, dok je Kina  bez datog i sa devet primljenih golova brzo napustila takmičenje. Domaćin Južna Koreja je sve šokirala pobjedama nad Poljskom i Portugalijom i plasmanom u narednu fazu, a tu su im se priključile Sjedinjene Američke Države.

Nijemci su prvenstvo počeli pobjedom od 8:0 nad Saudijskom Arabijom i bili su prvi u grupi, a drugo mjesto je pripalo Ircima, dok pored Saudijaca dalje nije prošao ni Kamerun. Iz grupe F svi su vidjeli dalje Englesku i Argentinu i Englezi su prošli dalje, ali to nije uspjela Argentina, zbog odlične Švedske, a Nigerija je osvojila samo bod. Iako su pobjedili Italiju u 2. kolu Hrvati nisu prošli grupnu fazu, jer su poraženi od Meksika i Ekvadora. To je Italija iskoristila i dalje sa Meksikom  prošla u osminu finala, gdje im se iz zadnje grupe pridružio Japan sa Belgijom, a Rusija i Tunis su završili učešće.

Pravilo zlatnog gola donijelo je sreću Senegalu i Južnoj Koreji, pošto je Anri Kamara bio precizan u 104. minutu protiv Švedske, a An je tri minuta prije kraja produžetaka rastužio Italiju. Koliko su Italijani bili ljuti i razočarani, govori podatak da je An morao tražiti novi klub, jer je vlasnik „Peruđe“ odmah odlučio da ga odstrani iz kluba. Englezi su sa 3:0 pobjedili Dansku, Amerika sa 2:0 Meksiko, kao i Brazil Belgiju. Nijemcima je jedan gol bio dovoljan protiv Paragvaja, baš kao i Tursku sa Japanom, dok su Španci na penale izbacili Irsku.  Kako ih je zlatni gol doveo u četvrtfinale, tako je Senegalce koštao i plasmana u polufinale. Ilhan je doveo do ludila Turke golom u 94. minutu, a Ronaldinjo je u negativnom smislu izludio Engleze golom sa preko 30 metara za pobjedu Brazila od 2:1. Balak je pogodio za pobjedu nad Amerikom, a najveće kontroverze su bile vezane za meč Španije i Južne Koreje. Sudija tog susreta donio je dosta loših odluka, a odluka o pobjedniku pala je nakon penala. Tu je Joakin promašio i domaćin se plasirao u polufinale.

Ponovo je jedan gol Balaka bio dovoljan za pobjedu Njemačke i da prekine san Južnokorejanaca o tituli prvaka svijeta. U drugom polufinalu, ponovo su se, sastali Brazil i Turska, a tu je Ronaldo svojim golom odveo „selesao“ u finale. Meč za treće mjesto ostaće zauvijek upamćen po najbržem golu na Svjetskim prvenstvima. Hakan Šukur je u 11. sekundi zatresao mrežu protivnika, Južna Koreja je brzo izjednačila, ali je Ilhan sa dva gola donio bronzu svojoj reprezentaciji (3:2). U finalu je briljirao Ronaldo sa dva i tako je Brazil po peti put postao prvak svijeta. Isti igrač je bio i najbolji strijelac prvenstva sa osam golova, dok je Oliver Kan proglašen za najboljeg igrača, a Lendon Donovan za najboljeg mladog fudbalera.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE NIJEMACA I ZADNJE UČEŠĆE SFRJ

NA PUTU ZA RUSIJU: BAĐO TRAGIČAR I SLAVLJE BRAZILACA

NA PUTU ZA RUSIJU: FRANCUZI ŠAMPIONI I BRONZANI HRVATI