XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Slavlje Nijemaca i zadnje učešće SFRJ

Svjetsko prvenstvo u Italiji poznato i kao zadnje učešće Jugoslavije, Sovjetskog saveza i Čehoslovačke, te pobjednika Zapadne Njemačke.

 

Foto: fifa.com

 

Srušen je Berlinski zid, mnoge države mijenjaju svoj oblik i tako fudbal, kao i ostali sportovi dobijaju neka nova imena, zastave, heroje. U Grupi A nije bilo previše dileme oko toga ko će ići dalje pošto su domaćini slavili u sve tri utakmice, a Čehoslovaci su bili bolji od Sjedinjenih Američkih Država i Austrije. Iz naredne grupe prošle su tri selekcije, a najveće iznenađenje su bili Rože Mila i Kamerunci, koji su savladali Argentinu i Rumuniju, a u zadnjem kolu poraženi su od Sovjeta, koji tom pobjedom od 4:0 završili svoja učešća na Mundijalima. Argentinci i Rumuni su remizirali i sa istom gol-razlikom su prošli dalje.

U Grupi C Brazil i Kostarika bili su prejaki za Švedsku i Škotsku, a zatim na red dolazi grupa u kojoj su Zapadni Nijemci pregazili SFRJ u prvom meču sa 4:1. Zatim su igrači Ivice Osima lako savladali Kolumbiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a iz te grupe jedino UAE nisu prošli dalje. Španija, Belgija i Urugvaj izbacili Južnu Koreju i na kraju grupa gdje je pet od šest mečeva završeno remijem. Egipćani su na njihovu žalost jedini poraženi i to od Engleske, što je značilo da idu kući, a selekciji „tri lava“ u eliminacionoj fazi pridružili su se Irska i Holandija.

U osmini finala jedino su Čehoslovaci bili ubjedljivi, oni su sa 4:1 savladali Kostariku. Kamerunci su u produžecima pobjedili Kolumbiju sa 2:1, Argentina je golom Kaniđe izbacila Brazil, Nijemci su sa 2:1 bili bolji od Holandije, Italija sa 2:0 od Urugvaja, a Englezi su golom Plata u zadnjem minutu produžetaka izbacili Belgiju. Republika Irska je na penale trijumfovala protiv Rumunije, a Španija je dobro upamtila Dragana Stojkovića. Piksi je u 78. minutu izveo majstoriju u petercu za vođstvo svog tima, Salinas je ubrzo izjednačio, da bi Stojković na samom startu produžetaka pogodio mrežu iz slobodnog udarca i tako odveo Jugoslaviju u četvrtfinale.

U duelima osam najboljih Mateus je poslao Čehoslovačku u istoriju (1:0), Skilaći je izbacio Irce (1:0), a Lineker je u produžecima poslao kući Kamerun (3:2). Jugoslavija i Argentina su igrali 0:0 nakon 120. minuta i onda se pristupilo izvođenju penala. Do zadnje serije bilo je 2:2 pošto su promašili Stojković i Brnović sa jedne, te Maradona i Troglio sa druge strane. Dezoti je bio precizan, a Hadžibegić je uputio, ispostaviće se kasnije, zadnji šut jugoslovenskih fudbalera na velikim takmičenjima.

„Gaučosi“ su zatim na penale bil bolji i od domaćina, koji su bili neprecizni u zadnje dvije serije, baš kao i Englezi protiv Nijemaca. U meču za treće mjesto Bađo i Skilaći su donijeli bronzu Italijanima protiv Engleske, a veliko finale su igrali Zapadna Njemačka i Argentina. Velika borba, neizvjesnost i odluka o pobjedniku pet minuta prije kraja i to iz penala. Breme je bio precizan sa bijele tačke i tako je Zapadna Njemačka na svom zadnjem učešću stigla do trofeja namjenjenog šampionu svijeta.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA