XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Kraj Zidana i Grosova bajka

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj obilježio je sukob Zidana i Materacija, te Fabio Groso.

Foto: calciomercato.com

Njemačka nije bila prvak svijeta od 1990. godine u Italiji i kada su dobili domaćinstvo počeli su snovi o novoj tituli. Ipak do trofeja je došla Italija i tako se revanširala za taj šampionat 16 godina ranije. Po prvi put na prvenstvu su bili Togo, Gana, Obala Slonovače, Trinidad i Tobago, Ukrajina i Angola. Domaćin je veoma lagano prošao grupnu fazu i sa njima je to uradio Ekvador, a ispali su Poljska i Kostarika. Paragvaj i Trinidad i Tobago su osvojili bodove u grupi, ali dalje su prošle Engleska i Švedska. Argentina je sa šest golova demolirala Srbiju i Crnu Goru, a zajedno sa njom dalje je prošla Holandija, dok se Obala Slonovače zadovoljila pobjedom nad SCG.

Portugalija i Meksiko su bili ispred Angole i Irana, baš kao Italija i Gana ispred Češke i Sjedinjenih Američkih Država. Brazil se lagano prošetao u svojoj grupi, Japan nije imao nikakve šanse, a Australija je u odlučujućem meču remizirala protiv Hrvatske i tako prošla dalje. Francuska je pobjedom u zadnjem kolu protiv Toga obezbijedila plasman u narednu fazu, Južna Koreja je ispala, a prva u grupi je bila Švajcarska, a Španija i Ukrajina nisu imali težak posao pored Tunisa i Saudijske Arabije.

Najveći tragičari turnira su Švajcarci, pošto su završili takmičenje bez primljenog gola, jer su u osmini finala poraženi od Ukrajine na penale. Brazil je sa 3:0 trijumfovao protiv Gane, a u lakše pobjede spada i slavlje Francuza protiv Španije od 3:1. Meč između Portugalije i Holandije obilježilo je 16 žutih i četiri crvena kartona, a gol odluke je postigao Maniš, dok je Bekam poslao kući Ekvadorce. Sa dva gola Podolskog Njemačka je pobjedila Švedsku, Argentina u produžecima Meksiko sa 2:1, a u zadnjem minutu utakmice Italija je golom Totija sa penala savladala Australiju.

Kasnije su lagano sa 3:0 pobjedili Ukrajinu, Anri je izbacio Brazilce, a Nijemci su na penale pobjedili Argentinu, baš kao Portugalija Englesku. U polufinalu Zidan pogađa mrežu Portugalije za konačnih 1:0, dok su Groso i Del Pijero u zadnjim minutima produžetka rastužili domaćina. Nijemci su ipak osvojili medalju, pošto su u meču za treće mjesto pobjedili Portugaliju sa 3:1, a finale su obilježili Materaci, Zidan, Groso i Trezege.

Povela je Franucka golom Zidana sa bijele tačke, ali veoma brzo Materaci izjednačuje na 1:1. U produžecima Materaci provocira Zidana, ovaj ga urada glavom u grudi i tako završava svoju karijeru. Kasnije je Trezege promašio penal u drugoj seriji, a Fabio Groso je postao najljepša bajka tog šampionata. Iznudio je penal protiv Australije, načeo mrežu Nijemaca i onda postigao odlučujući penal za titulu svoje selekcije. Najefikasniji na turniru je bio Miroslav Klose sa pet golova, najbolji igrač turnira je Zidan, golman Bufon, a mladi igrač Podolski.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE NIJEMACA I ZADNJE UČEŠĆE SFRJ

NA PUTU ZA RUSIJU: BAĐO TRAGIČAR I SLAVLJE BRAZILACA

NA PUTU ZA RUSIJU: FRANCUZI ŠAMPIONI I BRONZANI HRVATI

NA PUTU ZA RUSIJU: PETA TITULA BRAZILA I ČUDO TURSKE I JUŽNE KOREJE