XS
SM
MD
LG

FSRS priznao greške Zorana Grbića: Sloga oštećena protiv Borca!

 

 

Predsjednik komisije za suđenje FSRS, Lazo Aleksić, potpisao je dokument u kojem se analizira suđenje premijerligaškog sudije Zorana Grbića u utakmici 19. kola Prve lige Republike Srpske koja je završena 0:0, a poslije koje su domaći imali ogromne prigovore na suđenje Zorana Grbića, inače premijerligaškog sudije.

Posebice mu se zamjera poništeni gol Sloge, iako je i na video snimku. kojeg smo prvi objavili, jasno da nema govora o prekršaju.

- U 65. minutu , odbrambeni igrač gostiju gradi loptu koja preko poprečne linije terena za igru odlazi u gol aut . Sudija utakmice prihvata pogrešnu signalizaciju drugog pomoćnika i dosuđuje nepostojeći prekršaj nad napadačem domaćih , odnosno direktan slobodan udarac . 
Prije izvođenja direktnog slobodnog udarca , sudija utakmice upozorava igrače obe ekipe , jer u kaznenom prostoru ekipe gostiju dolazi do međusobnog naguravanja i povlačenja od strane igrača obe ekipe .
I pored navedenog , sudija utakmice dozvoljava izvođenje direktnog slobodnog udarca iz kojeg ekipa domaćih postiže pogodak , koji sudija poništava radi prekršaja u napadu od strane igrača domaćih .

Komisija za sudije FS RS konstatuje , da je sudija utakmice načinio evidentu grešku u suđenju koja je vezana za važnu odluku – kada je poništio pogodak za ekipu domaćih, stoji u analizi Komisije za suđenje.

U finišu meča dogodila se još jedna sporna situacija, a iz FSRS i to su procijenili kao pogrešnu odluku sudija.

- U 87. minutu , sudija utakmice opravdano dosuđuje direktan slobodan udarac za ekipu domaćih radi prekršaja nad napadačem domaćih . Prije izvođenja direktnog slobodnog udarca , dolazi do međusobnog naguravanja i povlačenja od strane igrača obe ekipe , sa ciljem za zauzimanje što bolje pozicije u kaznenom prostoru ekipe gostiju . Sudija utakmice dozvoljava izvođenje , a u momentu prije nego što je lopta upućena u kazneni prostor ekipe gostiju , igrač gostiju br. 20. namjerno glavom – čelom udara igrača domaćih u predjelu glave – potiljak . Izvođenje direktog slobodnog udarca i udaranje u kaznenom prostoru ekipe gostiju , odvijalo se u vidnom polju drugog pomoćnika sudije , koji ne preduzima nikakvu signalizaciju sudiji utakmice da je bilo nasilničkog ponašanja igrača gostiju br. 20. , čime je propustio da postupi u skladu sa uputama iz PFI . 
Nakon što je izveden direktan slobodan udarac , sudija utakmice zaustavlja igru i čini evidentnu grešku u suđenju koja je vezana za važnu odluku – kada pogrešno dosuđuje prekršaj za ekipu gostiju .
Komisija za sudije FS RS konstatuje , da su sudija utakmice i drugi pomoćnik sudije načinili evidentnu grešku u suđenju koja je vezana za važnu odluku – kada iz igre nije isključen igrač gostiju br. 20. i igru je trebalo nastaviti zbog čega je bila zaustavljena , jer lopta nije bila u igri kada je došlo do udaranja . 
Iz naprijed navedenog , evidentno je da je izostao Timski rad sudija .

Na kraju, konstatuju da je potrebno vratiti kontroloru suđenja ponovo na ocijenjivanje ovu utakmicu, kako bi se izvršila korekcija ocjena.

- Shodno instrukcijama i preporukama FIFA i UEFA , Uputstvu o ocjenjivanju suđenja Izvještaj kontrole suđenja se vraća kontroloru utakmice na korekciju datih ocjena suđenja za sudiju utakmice i drugog pomoćnika sudije .  


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17