XS
SM
MD
LG

Penal lutrijom do finala baraža

Foto: fkradnicki.com

Ova majska subota protekla je u znaku vrhunske fudbalske predstave, koju su režirali fudbaleri Radničkog i Metalca. Preko 8 000 Kragujevčana sjatilo se danas na „Čika Daču“, a sve sa jednim ciljem, a to je da pruže podršku i budu vetar u leđa mladim momcima u crvenim dresovima, koji se čitave sezone svim srcem bore da ovaj klub sa tradicijom dugom skoro 100 godina vrate na supreligašku mapu Srbije.

Uoči ovog susreta, iz tabora oba tima stizale su progonoze kako će današnja utakmica na „Čika Dači“ biti izuzetno teška i rezultatski neizvesna, što se ispostavilo kao tačna pretspostavka. O plasmanu u finale baraža na kraju je odlučio penal rulet, iako do njega, sudeći po samom toku utakmice, nije trebalo uopšte ni doći. Naime, ekipa trenera Dejana Nikolića je već na samom startu drugog poluvremena stekla prednost od dva gola i našla se maltene na pragu plasmana u finale, ali je u samom finišu našim momcima popustila koncentracija, što su Milanovčani znali da kazne i da dođu do izjednačenja, a samim tim i do penala, gde im je sreća ipak okrenula leđa.

No, krenimo redom. Prvo poluvreme donelo je dosta tvrdu igru sa malo šansi, a bliži postizanju pogotka bili su Milanovčani.

Već u 10. minutu, nakon neopreznosti Bojana Miljuša, mladi Stefan Đurić se našao u idealnoj poziciji da dovede gostujući tim u vođstvo, ali nije bio dovoljno precizan u završnici.

U 22. minutu Mile Vujasin je sjajnim udarcem sa dvadesetak metara stavio na muke golmana Metalca Milana Jelovca, koji je krajnjim naporom uspeo da izbaci loptu u korner.

Dva minuta kasnije pokušao je i Lukić iz teške pozicije udarcem preko glave, da bi u 32. minutu uzvratio na drugoj strani Savić, čiji je udarac glavom završio iznad prečke.

Beležimo potom i pokušaj Lazara Petrovića u 39. minutu posle ubačene lopte od strane Stevana Kovačevića, kada je lopta „prozviždala“ iznad prečke, dok je poslednju šansu u prvih 45 minuta susreta propustila ekipa Metalca, tačnije Plazinić, koji se nakon centaršuta Mijailovića iznanada našao u dobroj poziciji da zatrese mrežu Radničkog, ali je šutirao pored stative.

Šta je trener kragujevačkog tima Dejan Nikolić rekao svojim igračima u svlačionici tokom petnaestominutne pauze ostaće tajna, ali bilo je evidentno da su fudbaleri kragujevačkog prvoligaša mnogo odlučnije i angažovanije ušli u drugo poluvreme, što im je vrlo brzo donelo željene plodove.

Igrao se drugi minut nastavka kada je Toma Todorović centirao sa leve strane, a lopta došla na drugu stativu do Vujasina, koji je slabijom, desnom nogom uspeo da uhvati volej i „pocepa“ mrežu Metalca za erupciju oduševljenja među mnogobrojnom publikom na „Čika Dači“.

Samo tri minuta kasnije usledila je nova radost pristalica kragujevačkog tima. Prvo je Stevan Kovačević iz skraćenog kornera pokušao da iznenadi Jelovca, da bi u nastavku akcije Todorović prebacio loptu na levu stranu, odakle ju je Vujasin vratio pred gol Metalca do Varjačića, čiji je udarac odbio Jelovac, ali se na pravom mestu našao Zdravković i duplirao prednost domaće ekipe.

Delovalo je tada da je to kraj, da je Metalac na kolenima, posebno jer su i nakon drugog pogotka Kragujevčani nastavili da atakuju ka golu Milanovčana, pa se očekivalo da će vrlo brzo Radnički postići i treći pogodak, čime bi se definitivno stavila tačka na ovaj susret. Međutim, nije bilo tako…

Metalac je uspeo da se malo oporavi i pripreti preko visokog Vranjanina, koji je posle kornera u 57. minutu dobro šutirao glavom, ali je Raičević nekako uspeo prstima da izbije loptu preko prečke.

Usledio je pokušaj Savića sa distance, da bi na drugoj strani Varjačić u 61. minutu uputio dobar centaršut ka Vujasinu, ispred koga je u poslednjem trenutku intervenisao Mijailović.

U 68. minutu Vukadin je sa nekih 14-15 metara probao da iznendi Raičevića, ali je lopta završila u gol-autu.

A onda, u 74. minutu kapiten Metalca Aleksandar Ješić je pokazao kakav je majstor fudbalske igre, pošto se na dvadesetak metara od gola Radničkog izborio za loptu, a zatim kao iz katapulta „opalio“ po njoj, poslavši je u gornji desni ugao za 2:1. Za ovaj prelep pogodak kapiten Metalca je nagrađen aplauzom od strane uvek objektivne kragujevačke publike.

Rezervista Miloš Đorđević je u 77. minutu pokušao da iskoristi konfuziju u odbrani gostiju nakon centaršuta Kovačevića, ali nije uspeo u tom svom naumu.

I kada se sa nestrpljenjem očekivao kraj regularnog toka utakmice i početak sudijske nadoknade vremena, iskusni Admir Kecap je u 88. minutu iskoristio indolentnost odbrane domaćeg tima i preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora doneo svojoj ekipi izjednačenje, a navijačima Radničkog šok i nevericu.

Ubrzo je sudija Igor Stojilković iz Zemuna označio kraj utakmice, pa se, shodno pravilima, odmah pristupilo izvođenju jedanaesteraca, koji su trebali da odagnaju dilemu koji će od ova dva tima zaigrati u finalu baraža 19. maja.

U prvoj seriji šutirali su Toma Todorović za Radnički i Admir Kecap, strelac izjednačujućeg gola za Metalac. I dok je Todorović bio precizan, Kecapov udarac zaustavila je stativa, pa je Radnički tako već posle prve serije stekao vrednu prednost.

Usledila je druga serija u kojoj su precizni bili Stefan Grbović za Radnički i Aleksandar Ješić za Metalac. U trećoj seriji izvođač penala za Radnički bio je kapiten Lazar Petrović, koji je uspeo da nadmudri golmana Metalca Jelovca, dok je na drugoj strani udarac Nemanje Vukmanovića uz pomoć prečke uspeo da zaustavi Lazar Raičević, čime je domaći tim došao na korak od konačnog trijumfa.

Odgovornost kod izvođenja najvažnijeg, četvrtog penala za Kragujevčane, preuzeo je Mile Vujasin, koji je hladnokrvno matirao Jelovca i odveo Radnički u finale baraža.

RADNIČKI 1923 – METALAC 2:2 (0:0) (penalima 4:1)

KRAGUJEVAC
Stadion: „Čika Dača“
Gledalaca: 8 500
Sudija: Igor Stojilković (Zemun)
Pomoćnici: Bojan Banović (Beograd), Aleksandar Stanojković (Sremčica)
Strelci: Vujasin u 47. i Zdravković u 50. minutu za Radnički 1923, a Ješić u 74. i Kecap u 88. minutu za Metalac
Penali: Todorović, Grbović, Petrović i Vujasin za Radnički 1923, a Ješić za Metalac
Žuti kartoni: Kovačević, Đorđević (Radnički 1923), Gočanin, Ješić, Mijailović, Vukmanović (Metalac)

RADNIČKI 1923: Raičević, Varjačić, Miljuš, Petrović, Zdravković, Aleksijević, Kovačević (od 85. Grbović), Žerađanin (od 74. Maksimović), Todorović, Vujasin, Lukić (od 65. Đorđević).

METALAC: Jelovac, Mijailović, Koraksić, Vranjanin, Mlađović, Vukadin, Gočanin, Ješić, Savić (od 82. Kecap), Đurić (od 53. Vukmanović), Plazinić (od 69. Grbović).

Kragujevčani su današnjom pobedom ostali u igri za plasman u Super ligu Srbije. Naredni korak koji četu Dejana Nikolić očekuje na putu ka eliti, biće finalni susret baraža 19. maja u Inđiji protiv istomenog tima, koji je danas, u drugom polufinalnom susretu baraža, bio bolji od Zlatibora, rezultatom 2:1.

Pobednika susreta Inđija – Radnički 1923 očekuje dvomeč sa četrnaestoplasiranom ekipom iz Super lige Srbije, kao poslednji i ključni korak ka plasmanu u elitu.

SEĆANjE NA GORANA

Uoči samog početka današnjeg susreta na „Čika Dači“, FK Radnički 1923 je odao poštu Goranu Milovanoviću, momku koji je tokom NATO agresije 1999. godine golmanski dres Radničkog zamenio uniformom Vojske Jugoslavije i otišao da brani svoju otadžbinu na Kosovu i Metohiji, gde je nažalost izgubio život. Na taj način ugašen je jedan mladi život i zauvek prekinuta karijera perspektivnog sportiste, koji je neposredno pred pogibiju potpisao profesionalni ugovor sa našim klubom.

Golman Radničkog 1923 Lazar Raičević uručio je porodici nastradalog Gorana Milovanovića simboličan poklon, u vidu uramljenog dresa sa prezimenom ovog hrabrog mladića, koji je život dao za svoju otadžbinu.