XS
SM
MD
LG

Podjela plijena na Koševu

Sarajevo - Velež

Fudbaleri Sarajeva i Veleža rezultatom 1:1 su podijelili bodove u posljednjem susretu petog kola Premijer lige BiH. Fudbaleri Sarajeva  su na stadionu Koševo dočekali mostarski Velež u susretu petog kola Premijer lige BiH, a derbi Bosne i Hercegovine, kako se ovaj susret nekada nazivao, ponudio je jako zanimljiv okršaj na Koševu, baš kao što se prije susreta i očekivalo.

Bordo tim je prije ove utakmice tražio odgašanje  ali Velež nije pristao i trener Sarajeva Vinko Marinović odlučio je odmoriti Mersudina Ahmetovića i Amara Rahmanovića, a šansu je nakon dugo vremena dobio Tino Sven Sušić, koji je još zimus kao veliko pojačanje stigao na Koševo.

S druge strane, Velež je utakmicu dočekao vrlo spreman i u solidnoj formi, a trener Feđa Dudić je od prve minute pokazao kakve su namjere njegovog tima na Koševu. Velež je izašao dosta visoko i nametnuo je svoj ritam igre sada već standardno beskrvnom Sarajevu, koje je igralo vrlo statično i nikako nije djelovalo kao tim koji je favorit u ovom duelu.

Od početka meča, redale su se poluprilike pred golom Sarajeva, a prvu ozbiljniju gosti su imali u 11. minuti, kada iz slobodnog udarca Fejsal Mulić šutira malo pored gola Sarajeva. Tačnije, zakačio je mrežu, ali sa spoljnje strane.

Potom je u 18. minuti pokušao i Radović iz slobodnog udarca, ali njegov udarac je Vladan Kovačević skrenuo u korner. Samo dvije minute kasnije šutirao je i Cvijanović, ali je Kovačević uspio odbraniti njegov pokušaj. 

Tek nakon nekih 25 minuta, Sarajevo je uspjelo stvoriti barem prividnu opasnost pred golom gostiju. Loptu je Ivan Jukić ubacio u kazneni prostor , ali udarac Oremuša glavom otišao je pored gola. U 32. minuti, glavom pokušava i Mustedanagić, ali njegov udarac slično kao ranije Oremušov, odlazi pored gola.

Fejsal Mulić u 40. minuti promašuje dobru šansu da Veležu donese vodstvo nakon dodavanja Ede Vehabovića, ali je u 44. minuti gostujući tim ipak stigao do zasluženog vođstva. 

Pogriješio je Dušan Hodžić nakon duge lopte ka Brandau, a Brazilac je lijepo odložio ka sredini za Mulića. Ovaj je propustio na drugu stranu, a tamo je Mehmed Ćosić bio usamljen i lijepo je poentirao za vodstvo mostarskog tima.

Sarajevo je u drugi dio ušlo sa Amarom Rahmanovićem na terenu, a on je pokazao da je u ovom trenutku vjerovatno najbitniji igrač Sarajeva. Mučio se još uvijek Bordo tim i u 57. minuti je mogao primiti gol, kada je Edo Vehabović upropastio sjajan kontranapad.

Ipak, samo nekoliko minuta kasnije Sarajevo stiže do poravnanja iz brze akcije. Rahmanović prebacuje do Handžića, ovaj spušta u sredinu, a tamo usamljeni Ivan Jukić nije imao previše problema da pogodi za poravnanje.

Pogodak Sarajeva apsolutno je okrenuo utakmicu, koje je zaigralo mnogo bolje od gostiju. U 69. minuti Bobić odlazi u prazno i Miličević šutira ka golu gostiju, ali na gol liniji rezervista Denis Zvonić uspijeva izbaciti loptu.

Samo minutu kasnije, nakon ubačaja sa desne strane, Dupovac je ostao sam pred golom Veleža, ali nije pogodio mrežu Adnana Bobića i Sarajevo je propustilo ogromnu šansu da preokrene rezultat.

Velež je uspio umiriti igru u nastavku susreta i Sarajevo više nije toliko prijetilo, a presjekle su ga i izmjene i česti prekidi zbog faulova. Bordo tim je u jednoj situaciji tražio i penal, kad se Handžić našao u duelu sa Zvonićem, ali na kraju nije bilo najstrože kazne za Sarajevo.

Do kraja meča, Bordo tim nije uspio niti jednom ozbiljnije zaprijetiti, pa je meč okončan vjerovatno najrealnijim ishodom.

FK Sarajevo - FK Velež 1:1
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 0
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Golovi: 0:1 - Ćosić (44), 1:1 - Jukić (58)
Žuti kartoni: Oremuš, Handžić, Rahmanović, Dupovac (Sarajevo), Cheshmedjiev, Vehabović, Zvonić, Ćosić (Velež)

FK Sarajevo: Kovačević, Hodžić, Salčin, Dupovac, Miličević, Oremuš, Sušić (53. Fanimo), Mustedanagić (46. Rahmanović), Tatar (79. Velkoski), Jukić (64. Đokanović), Handžić (79. Ahmetović)

FK Velež: Bobić, Ćosić, Radović (76. Čivić), Cheshmedjiev, Zeljković, Pršeš, Radovac (61. Zvonić), Vehabović (61. Osmić), Cvijanović (76. Ovčina), Brandao, Mulić (85. Čatić)


Željezničar 0 : 1 Mladost
Zrinjski 1 : 0 Sloboda
Široki Brijeg 3 : 0 Borac
Krupa 1 : 1 Radnik
Sarajevo 1 : 1 Velež
Tuzla City 3 : 2 Olimpik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 5 4 0 1 12
2 Široki Brijeg 5 3 2 0 11
3 Sarajevo 5 3 2 0 11
4 Borac 5 3 0 2 9
5 Tuzla City 5 3 0 2 9
6 Velež 5 2 2 1 8
7 Zrinjski 5 2 1 2 7
8 Sloboda 5 1 1 3 4
9 Radnik 5 0 4 1 4
10 Krupa 5 1 1 3 4
11 Mladost 5 1 1 3 4
12 Olimpik 5 0 0 5 0