XS
SM
MD
LG

Preminu Edhem Sirčo

U Visokom je danas preminuo legendarni rukometaš Edhem Sirčo. Ova vijest je izazvala šok i nevjericu za sve Visočane i sve ljubitelje rukometa u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Edhem Sirčo je bio i ostao legenda Bosne Visoko, čovjek koji je donio toliko radosti Bosni i kao igrač i kao trener. Bio je dio zlatnih i šampionskih generacija Bosne. Edhem Sirčo će živjeti uvijek u sijećanju ljubitelja rukometa s nama, jer legende nikad ne umiru!

Edhem Sirčo rođen je 20. septembra 1973. godine, a igračku karijeru na poziciji desnog beka počeo je u matičnoj Bosni s kojom je bio višestruki šampiona BiH. Igrao je još za Bosnu (Sarajevo), Slogu (Doboj) i Izviđač, a karijeru je gradio i u Sloveniji, Italiji, Španiji, te Kataru. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je ukupno 75 utakmica, od toga 40 zvaničnih, te 35 prijateljskih. Debitovao je za zmajeve 27. decembra 1994. godine u prijateljskoj utakmici protiv Bjelovara (24:23) i postigao pet golova. Zvanični debi za reprezentaciju imao je u kvalifikacijama 3. septembra 1995. godine protiv Kipra u Nikoziji, a tada je postigao tri gola. Posljednji put dres reprezentacije nosio je u meču protiv Belgije 15. januara 2005. godine. Ukupno je u dresu reprezentacije postigao 225 golova. Sirčo je u trenerskoj karijeri u dva mandata bio trener visočke Bosne. U prvom mandatu je bio i igrač i trener. Bio je u sezoni 2017/18. i pomoćni trener Bosne, a potom je odradio i sezonu i po kao prvi trener. Prije nepunu godinu preuzeo je Vogošću, s kojom je odlično počeo novu sezonu.