XS
SM
MD
LG

Malverzacijama koče izbore

Elvedin Begagić

Fudbalski savez Federacije BiH, otkako je u “Dejtonskoj zemlji” ujedinjen Savez 2002. godine, stalna je kočnica i opstrukcioni faktor u funkcionisanju “krovnog” Saveza, organizacija puna spletki, malverzacija, afera, ali i sabotaža. Najnovija opstrukcija i sabotaža je prolongiranje izbornog procesa zbog čega je Irfan Durić, aktuelni prvi čovek FS FBiH i njegov Izvršni odbor ušao u tehnički mandat, što veže lančanu reakciju i za FS BiH, pa je tako od juče i Elvedin Begić takođe u tehničkom predsedničkom mandatu do proleća.

U Federaciji BiH nisu poštovali izbornu “mapu puta” propisanu od strane Evropske fudbalske federacije, “kupili su vreme” i zadržali ekskluzivitet nad zajedničkim Savezom iz kojeg su uvek išle otrovne strelice prema Republici Srpskoj, na koju je, po Statutu, red da predloži novog predsednika FS BiH (Vico Zeljković, aktuelni predsednik FSRS). FS Republike Srpske je svu izbornu proceduru završio u roku, po “mapi puta”, a u FS FBiH još uvek nisu sprovedeni ni na prvom nivou, kantonalnim i županijskim savezima. UEFA i FIFA licemerno ćute, a da je kojim slučajem situacija obrnuta, uvereni smo da bi odmah reagovale i pretile novim sankcijama, te FSRS okarakterisali kao kočničara fudbalskog procesa i glavnog krivca!

Poslednjih dana fudbal u Federaciji BiH, ali i “Dejtonskoj zemlji” potresa afera u FS Zeničko-dobojskog kantona kojim je godinama autokratski vladao Muhamed Begagić, ujedno i član Izvršnog odbora FS BiH i jedan od najodanijih saradnika predsednika Elvedina Begića. Begagić je uz pomoć Safije Mahmić, generalne sekretarice ovog Saveza “projektovao” kandidate za tela FS FBiH i FS BiH mimo statutarnih odredbi. Bez obzira što Begagić neće više biti predsednik FS ZDK, želi i dalje da ostane “siva eminencija” u ovoj organizaciji.

Naime, više od 30 klubova sa područja Zeničko-dobojskog kantona delegiralo je kandidate za organe FS ZDK, ali i FS FBiH, odnosno FS BiH. Svi ti kandidati, uz uredno dostavljenu dokumentaciju, trebalo je da imaju ravnopravan status prilikom glasanja na sednici izborne Skupštine ovog kantonalnog saveza, zakazanoj za 22. decembar (tada Elvedinu Begiću ističe mandat na čelu FS BiH). Međutim, iznenada je FS ZDK pod predsedavanjem Begagića formirao takozvanu Kandidacionu komisiju, koja je dobila zaduženje da filtrira liste, iako po Statutu tako nešto uopšte nije predviđeno. Da priča bude ironičnija, na sednici Izvršnog odbora FS ZDK su usvojene i znatno skraćene liste kandidata.

To znači da je Skupštini FS ZDK praktično uskraćena mogućnost da bira kandidate sa spiska koji su poslali klubovi, već će se glasati za izabrane kandidate, koje je selektovala Kandidaciona komisija koju ne prepoznaju statutarne odredbe. Pojednostavljeno – pobednici su već izabrani, Skupštini FS ZDK je ostalo da formalno ozvaniči njihove kandidature u borbi za funkcije. Na taj način se Begagićeva Kandidaciona komisija izdigla iznad najviše, skupštinskog tela!

Deo klubova koji su oštećeni ovim nestatutarnim postupkom obratio se Fogometnom savezu Federacije BiH sa žalbom, pa je usledila reakcija. Čelnici FS FBiH, kao viša instanca u odnosu na kantonalne saveze, poslali su Begagiću, sekretarki Mahmić i FS ZDK dopis u kojem se navodi da je izbore potrebno provesti u skladu sa Statutom, uz učešće svih kandidata koji ispunjavaju uslove. Federalni savez takođe je ukazao na nepravilnosti, dodajući da ne dolazi u obzir selektivna primena propisa i da je izbore u FS ZDK potrebno vratiti u legalne, legitimne i demokratske okvire. Naglašeno je da je klubovima neophodno osigurati dodatni rok za dostavljanje potrebne dokumentacije.

Uprkos svemu, malverzacije u FS ZDK se nastavljaju, Begagić koji se nalazi na čelu “fantomske” Kandidacione komisije ignoriše upozorenja iz FS FBiH. Tako je Izvršni odbor FS ZDK na poslednjoj sednici razmatrao pravno mišljenje Komisije za propise FS ZDK koji se odnose na akte fudbalskih klubova i pojedinaca u vezi provedenih procedura i predloga kandidata za izbore u organe tijela FS ZDK, FS FBiH i FS BiH, pa su donesena tri zaključaka.

U prvom zaključku se navodi da je Kandidaciona komisija FS ZDK obradila svu dokumentaciju kandidata, koje su predložili klubovi, a Izvršni odbor FS ZDK je na sednici 4. decembra 2020. godine utvrdio konačan predlog svih lista kandidata za članove organa i tela navedenih saveza, te da će se o predlogu izasniti delegati Skupštine FS ZDK 22. decembra.

Drugi zaključak je da su kriterijumi kojima se vodio Izvršni odbor FS ZDK bili isključivo sportske prirode, a ne lične ili kako neki naglašavaju da se radi o izbornom inženjeringu.

U trećem zaključku se navodi da Komisija za propise FS ZDK smatra da su nadležni organi u ovom Savezu (Kandidaciona komisija i Izvršni odbor) postupili u skladu s odredbama Statuta, te da nisu povređene važeće norme materijalnog i izbornog procesnog prava i da su izbori regulisani aktima FS FBiH i FS BiH, a ne Izbornog zakona BiH.

Dopis s pomenutim zaključcima potpisan je od strane Begagića i poslan na adresu FS FBiH kao i svim klubovima u Zeničko-dobojskom kantonu, a ovim je pokazano kako još uvek aktuelni predsednik FS ZDK i njegovi sledbenici ignorišu dopise i preporuke FS FBiH i nastavljaju sa izbornim malverzacijama.

Da se bura, koja sve više prerasta u aferu, neće smiriti najavio je i predsednik FS Federacije BiH Irfan Durić, koji je takođe član Izvršnog odbora FS BiH. FS FBiH je instanca iznad FS ZDK.

-Vrlo je jednostavna situacija. Sve mora da bude po Statutu. Ukoliko Izborna komisija FS FBiH utvrdi bilo kakve nepravilnosti na dan izbora tokom sednice Skupštine FS ZDK, celi proces će da bude poništen. To takođe znači da će Zeničko-dobojski kanton ostati bez kandidata i delegata u organima fudbalskih saveza na svim nivoima, a koji budu izabrani na nezakonit način. Međutim, moramo pretpostaviti da će sve ipak proteći u najboljem redu, jer i ranijih godina se pred izbore dizala halabuka, da bi na sam dan održavanja sednice sve proteklo u najboljem redu – rekao je Irfan Durić, predsednik FS FBiH koji je u novembru 2019. godine bio uhapšen u akciji SIPA i Tužilaštva BiH kodnog naziva “VAR” zbog nameštanja utakmica i korupcije.

Fudbalski savez Republike Srpske je ispoštovao “mapu puta” i izborni proces završio 30. septembra ove godine. Zato UEFA i FIFA licemerno ćute, iako je očigledno da svi fudbalski problemi u “Dejtonskoj zemlji” stižu iz Federacije BiH.

Begagić uništio Čelik

Zenički Čelik je izdao saopštenje na ovu temu u kojem, između ostalog, piše:

“Članovi Kandidacione komisije FS ZDK nemaju pravo da određuju ko će biti kandidat nego samo ono što je u opisu njihovog posla, a to je da su kandidature primljene po svim pravilima, jer se onda o njima izjašnjava Skupština FS ZDK glasanjem. Čelik je apsolutno degradiran u svakom smislu u telima Saveza i ne može da ima čak ni kandidate za pozicije na koje ima pravo da ih ponudi.

Obzirom da je predsednik FS ZDK Muhamed Begagić, veoma poznata ličnost u vrlo negativnom kontekstu za klub, onda nas sve ovo što se dešava ne treba ništa da čudi, jer je dotični godinama, iz sene, u sklopu Skupštine Čelika radio protiv interesa kluba, te je jedan od glavnih razloga zašto se ovaj simbol Zenice nalazio pred gašenjem, ali i sad nalazi u užasnoj situaciji. Čelik je godinama bio pod njegovom kontrolom, a ta doktrina se očito samo nastavlja i u FS ZDK. Njegov saučesnik u trenutnim odlukama je generalni sekretar Safija Mahmić, a koja sve te odluke provodi bez pogovora. I tako se jasno vidi da je nova farsa u telima Saveza zagarantovana. Svi se pitamo zašto je fudbal BiH u močvari, a sada možemo jasno na ovom primeru da vidimo odgovore.”