XS
SM
MD
LG

Petev ili Barbarez?

Ivailo Petev

Za sutra (11 časova) je u Sarajevu zakazana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH na kojoj će, između ostalog, biti razgovora i o budućem selektoru Zmajeva, nasljedniku neuspješnog Dušana Bajevića (ostaće upamćen kao jedini selektor BiH bez pobjede).
Prema informacijama iz Sarajeva komisija u sastavu Zvjezdan Misimović i Emir Spahić predložiće dva imena, Bugarina Ivajla Petrova i nekadašnjeg kapitena Zmajeva Sergeja Barbareza.


Za razliku od bugarskog internacionalca koji ima bogato trenersko iskustvo, bio je i selektor svoje otadžbine, radio u Bugarskoj, Kipru, Saudijskoj Arabiji i Poljskoj, a jedno vreme sjedio i na klupi zagrebačkog Dinama, Barbarez u rubriku “trenersko iskustvo” može samo da napiše “bivši igrač, reprezentativac i internacionalac”. Do sada nije trenirao nikoga iako ima 49 godina, pa mnogi prijedlog njegovog imena za novog selektora smatraju totalni promašaj.

Ostaće upamćen i po tome što je 2005. godine na beogradskoj Marakani, kada su se sastale Srbija i Crna Gora i BiH u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njamačkoj tražio prekid utakmice od sudije Kirosa Vasarasa iz Grčke i registrovanje iste službenim rezultatom 3:0 u korist njegovog tima, zbog navijačkih nereda na tribinama. Utakmica je završena pobjedom SCG 1:0 golom Mateje Kežmana, pa je ekipa selektora Ilije Petkovića izborila plasman na Mondijal.

Sergej Barbarez

Bez obzira što bošnjačka fudbalska, ali i politička javnost forsira Barbareza za selektora, njegove reference u odnosu na one koje ima Bugarin Petev su čista nula! Pa ko je lud da se u ovom teškom trenutku poigrava sa ionako srozanim ugledom i rejtingom reprezentacije? Ima li takvih? Još veći haos bi mogao da nastane ukoliko Izvršni odbor podlegne pritisku sarajevske javnosti koja u ovom slučaju na cjelokupnu situaciju gleda nerealno i subjektivno. Barbarez jeste bio igrač njemačke Bundeslige, ali je trenerski anonimus i veliki rizik!

Bez obzira na sve biće zanimljivo pratiti, po svemu sudeći, novu fudbalsku sagu u BiH – izbor selektora!