XS
SM
MD
LG

Rudar pregazio Jedinstvo u Kaknju

Foto: A. Đulović

U okviru 23. kola Prve lige FBIH Rudar je u Kaknju dočekao ekipu Jedinstva iz Bihaća.

Domaći su od samog početka napravili pritisak na polovini Jedinstva, kontrolisali su igru i imali posjed lopte, međutim prvih 20-ak minuta prošlo je bez većih uzbuđenja. Izdvajamo samo šut Sadikovića iz 18. minute, koji je otišao pored gola gostiju. Ipak, već u 22. minuti Rudar dolazi do prednosti. Slobodnjak uz desnu aut liniju izveo je Hrelja, centaršut je išao u sredinu kaznenog prostora, a smušenu reakciju odbrane Jedinstva koristi Gačan. Loptu je prvo zakačio Džafić, nakon čega ona dolazi do stopera Rudara, koji to bez problema posprema u mrežu s a pet metara.

Iz slične situacije na drugoj strani zaprijetilo je Jedinstvo u 26. min. Nakon centaršuta loptu ispred gola prima stoper Ali Panjeta, uspjeva da je iskontroliše, ali njegov šut je slab i odlazi pored gola. Bilo je to sve što su gosti napravili u fazi napada u prvom poluvremenu, dok domaći stvaraju još tri solidne prilike. U 30. min Kobilica je sa distance bio neprecizan, dok je minut kasnije glavom pored gola šutirao Čehajić. Isti igrač pokušao je i u 35. min. Atraktivan šut makazicama ipak je otišao visoko preko gola. Na odmor se otišlo minimalnom prednošću Rudara.

U drugom poluvremenu potpuna dominacija na terenu Rudara. U 47. min. dobra pozicija iz slobodnjaka, 25 metara od gola. Kapiten Kobilica ipak šutira slabo pored gola. Drugi pogodak stiže u 56. min. Šut domaćih sa lijeve strane odbranio je Badić, ali lopta se odbija na suprotnu stranu, gdje je neometan dočekuje Emir Karalić i zakucava u mrežu.

Rudar potom pravi čitav niz odličnih prilika. Zilić sa lijeve strane šutira pored gola u 58. min. Potom u 67. I 68. Još dvije velike šanse. Prvo je Džafić sa 15ak metara neprecizno šutirao, da bi nakon jedne kontre minut kasnije, šutirao i Hrelja, ali bio je izblokiran.

Seriju promašaja domaćih nastavio je rezervista Šubo, kada je 73. min. bio neprecizan glavom. Devet minuta kasnije, odličnu priliku kreirao je probojem po desnoj strani Sivac, no njegov oštar centaršut nisu ispratili napadači. Konačno, tek u 87. min. veliki broj prilika "Rudari" krunišu trećim pogotkom. Loptu je lijepo primio u šesnaestercu Šubo, našao prostora za udarac, i rezantno pogodio lijevi donji ugao. Priliku da barem malo popravi blijedu partiju svoje ekipe, minut prije kraja imao je Pljevljak. Primio je povratnu loptu sa desnog krila, ali je šutirao pravo u dobro postavljenog golmana Bekana.

Do kraja je ostalo sigurnih i zasluženih 3-0 za Rudar. Kakanjci u narednom kolu gostuju u Gradačcu, dok Jedinstvo u Bihaću dočekuje Čapljinu.

FK Rudar Kakanj - Jedinstvo Bihać 3-0 (1-0) Gačan 22, Karalić 56, Šubo 87.

FK Rudar: Bekan, Goralija, Zilić, Hrelja, Kobilica, Čehajić, Sivac, Gačan, Džafić, Karalić, Sadiković.

NK Jedinstvo: Badić, Mekić, Midžić, Pljevljak, Samardžić, Pendek, Kolenda, Mašić, Zulić, Panjeta, Adilović.