XS
SM
MD
LG

U finalu će sve zavisiti isključivo od Noleta

Foto: Tennishead

Pred Novakom Đokovićem je meč kojim i definitivno može postati najveći ikad. Jedino još nije najbolji po broju Gren Slemova a ako bi dobio Beretinija u finalu Vimbldona, izjednačio bi se sa Nadalom i Federerom po broju osvojenih Gren Slemova.

Beretini zaista igra sjajan turnir. O samoga starta izgledao je i više nego sigurno. Padali su redom Pelja, Van De Zandšulp, Bedene, Ivaška, Ožije Alijasim te Hurkač. Pelja, Ožije i Hurkač uzeli su po set Beretiniju ali realno svaki od tih mečeva je kontrolisao.

Ono što valja istaći jeste da Beretini ima jako dobru igru za travu. Servira veoma snažno i nije samo problem što snažno servira nego što mu servisi imaju nekoliko različitih varijacija. Tako faktički iz samog servisa ima nekoliko ubojitih opcija. Pored toga, forhend mu je sjajan a servis i forhend u kombinaciji obično donose dosta na travi.

Takođe, mnogo bitno kod Beretinija je to što ima jaku glavu. Nema straha i neće se sigurno preplašiti iako mu je ovo realno meč karijere. On prvi put igra finale na Slemu ali kažem opet, ne treba očekivati da bude u grču. Pogotovo jer realno je i sam svjestan da je Nole veliki favorit i iz te perspektive Beretini može dosta rasterećenije ući u finale.

Nole će biti pod ogromnim pritiskom. Veliki je favorit a pri time mu je iznad glave i stalno priča o broju Slemova i o potencijalno novom ispisivanju istorije. Pričao je nakon polufinala da je imao stomačnih problema ali da najvjerovatnije ništa nije kvarno pojeo. To faktički govori da su ti problemi zapravo više vid neke nervoze. Nole jeste mentalna gromada na terenu ali shvatite da je i on samo čovjek. Pa recimo pred čuveno finale 2019. godine sa Federerom, nije mogao jesti od nervoze taj dan. Prosto, ma koliko velik bio a realno je najveći, i on je samo čovjek.

No bez obzira na pritisak, bez obzira na formu Beretinija, u nedelju će sve zavisiti od Noleta. Bez želje da potcijenim Beretinija, i dalje sam utiska da je Nole dobio mnogo nezgodnijeg protivnika u polufinalu. Međutim, za razliku od Šapovalova Beretini je mentalno jači ali je realno i teniski limitiraniji što se udaraca tiče.

Osnovno je kakav će ritern biti. Ako Nole želi titulu, moraće riternirati mnogo bolje nego u prva dva seta protiv Šape u polufinalu. Tada se mučio sa riternom ali je uspio biti pravi u najbitnijim momentima. Sada će morati biti još bolji. Šapovalov ima sjajan servis ali ponavljam, Beretinijev servis ima mnogo varijacija i zato je što se servisa tiče dosta nezgodniji od Šapovalova.

Pored riterna koji mora biti na višem nivou u odnosu na polufinale, Nole treba pokušati forsirati igru na rivalov bekhend jer on se tu ne snalazi najbolje. Naravno da će pogoditi neke vinere i iz bekhenda ali mnogo je opasniji kada dobije loptu na forhend.

Takođe, ne bi bilo loše da bude dužih poena jer bi oni po svemu trebali odgovarati Noletu. Čak štaviše, ne bi bilo loše da Nole bar u prvim dužim poenima čeka grešku rivala. Ako vidi da tako ide, onda svakako treba takvu taktiku forsirati jer će sigurno Beretini tada češće griješiti od Noleta.

Nole i Beretini su do sada igrali dva puta. Nole vodi u pobjedama 2-0. Jednom je slavio na završnom Mastersu u Londonu dok je drugi put slavio na ovogodišnjem Rolan Garosu, kada je sa 3-1 dobio duel četvrtfinala.

Ako sve bude kako treba i ako Nole bude pravi, Mateo, ma koliko dobar bio, neće imati previše šansi. Možda je potcjenjivački ali djeluje poprilično realno da Nole sa 3-0 dobije ovo finale bez obzira na sav pritisak sa kojim će u finale ući. Sve preko jednog osvojenog seta za Beretinija, biće ravno čudu.