XS
SM
MD
LG

Efes želi opet titulu, koliko može Zvezda i može li Monako iznenaditi ?

Foto: Euroleague

Evroligaška sezona se bliži a kao i prošla i ova bi trebala biti veoma interesantna. U susret novoj sezoni, proćićemo kroz sve ekipe koje učestvuju u Evroligi ove sezone a prvi dio najave ćemo odraditi sada.

ANADOLU EFES

Efes u novu sezonu ulazi kao aktuelni šampion. Ekipa Ergina Atamana ostala je skoro nepromijenjena. Svi bitni igrači su ostali pa će i ove sezone boje Efesa braniti Vasa Micić, Šejn Larkin, Kruno Simon, Bobua, Danston, Moerman, Anderson, Plajs. Od dolazaka se sve svelo faktički na Filipa Petruševa. Petrušev se sjajno snašao i igrao je odlično tokom priprema i biće dobro pojačanje a i za njega će sezona u Evroligi dosta značiti za dalji napredak.

Efes će igrati onako kako igra uvijek. Lijepu košarku gdje će najviše zavisiti od Micića i Larkina. Njih je dosta teško skautirati jer Ataman dozvoljava veliku slobodu u igri samim igračima a treba reći i da je odbrana Efesa dosta potcijenjena a takođe je odlična.

Efes će biti sigurno ponovo kandidat za vrh i biće veliko iznenađenje ako ne odu na završni turnir.

ALBA BERLIN

Alba u novu sezonu ulazi sa novim trenerom. Aito Garsija je prepustio svom pomoćniku Israelu Gonzalesu da vodi ekipu pa će biti zanimljivo kako će tim iz Berlina izgledati ove sezone. 

Što se igračkog kadra tiče, ALBA je zadržala dobar dio igrača iz prethodne sezone. Lo, Erikson, Sikma, Matisek, Tilman, Lamers i dalje su tu. Vidjećemo da li će Peno dobiti veći prostor ove sezone a treba reći i da su doveli neke igrače. Prije svih, stigli su Zusman i Tamir Blat a najveće pojačanje biće Džejlen Smit koji je imao sjajnu sezonu u Ludvigsburgu te je bio MVP Bundeslige prošle sezone.

Realno, ALBA će biti nezgodan rival ali teško je očekivati da će uopšte ući u borbu za plej of. Čak je realnije da završe na jednocifrenom broju pobjeda.

MONAKO

Ako bi tipovali na najugodnije iznenađenje u sezoni, taj tip bi pripao Monaku jer oni to zaista mogu biti. Zvezdan Mitrović je prošle sezone Monako odveo do titule u Evrokupu i time pokazao još jednom kakav je stručnjak.

Između dvije sezone su se dobro pojačali a posebno su fantastičan posao odradili relativno skoro. Naime, doveli su Vila Tomasa i Majka Džejmsa koji bi trebao biti lider ove ekipe. Ranije su doveli i Danila Anđušića koji je igrao sjajno u Burgu prošle sezone. Stigao je i Brok Motum kao i Džeri Butsile, centar koji je igrao za Limož. Butsile bi mogao biti ugodno iznenađenje na EL nivou. Fizički veoma jak, odličan u skoku i defanzivi a dobro se snalazi u napadu u pik en rolu. Doveli su takođe i Lea Vestermana a od bitnijih igrača iz prošle sezone, ostao je fantastični Rob Grej. Bili su blizu da zadrže i Markusa Najta ali zbog administrativnih razloga nisu uspjeli.

Monako ima osnova da se nada borbi za TOP8. Dosta tu ima iskustva ali i dosta su fizički moćni što Mitrović voli od svojih ekipa, Ukoliko Džejms ne bude radio gluposti i bude posvećen ekipi, definitivno mogu i u TOP8 a svakako bi trebali biti u igri za taj rezultat.

ARMANI

Armani je promijenio tim u odnosu na prošlu sezonu na nekim pozicijama ali će opet imati kvalitet. Ledej i Panter su otišli u Partizan. Od pojačanja koje su doveli, svakako vrijedi izdvojiti povratak Nikolo Melija iz NBA lige a tu je i Kostas Mitoglu.

Iz prošlosezonske ekipe, ostala je većina igrača. Rodrigez i Dilejni će opet biti plejmekerski tandem. Tu je i Šavon Šilds kao i Luiđi Datome. Pod košem su tu i ove sezone Kajl Hajns i Kejleb Tarzuski. Doveli su i Troja Denijelsa koji je ranije igrao za Efes a tu je i Divonte Hol koji je imao odličnu sezonu u Bambergu.

Armani će svakako biti opet kandidat za završni turnir dok se TOP8 ne dovodi pod pitanje i to je faktički imperativ za ekipu Etorea Mesine. 

BASKONIJA

Ekipa Duška Ivanovića ostala je između dvije sezone bez Polonare i Henrija koji su otišli u Fenerbahče. Međutim, bez obzira na to imaće zanimljivu ekipu.

Zadržali su neke igrače poput Gedraitisa, Pitersa, Kuruksa a Grejndžer se vratio u Vitoriju. Od novih igrača, doveli su centre Lendrija Noka iz Zvezde te Kostela koji je imao par odličnih sezona u Gran Kanariji. Vanja Marinković stigao je u vanjskoj liniji a tu je i Vejd Voldvin koji je bio jedan od najboljih igrača Bajerna prošle sezone. Bitno pojačanje biće i Simone Fontekio, koji je bio sjajan u Albi protekle sezone.

Možda na prvu nisu toliko jaki i zvučni ali ova ekipa Baskonije je baš po ukusu Duška Ivanovića. Biće u igri za TOP8 a vidjećemo da li će tamo i završiti. 

CRVENA ZVEZDA

I ove sezone Zvezda je jedini regionalni predstavnik. Ekipa Dejana Radonjića promijenila je dosta sastav u odnosu na prošlu sezonu i djeluje da su sastavili tim baš po ukusu Radonjića.

Ostavili su domaće igrače pa su tu i dalje Davidovac, Dobrić, Lazić, Uskoković, Kuzmić, Simonović. Veliko iznenađenje je povratak Nikole Kalinića a nije jedini koji se vratio. Vratio se i Luka Mitrović, Nejt Volters a do kraja godine tu je i Majk Cirbes. Ostin Holins došao je na poziciji beka iz Zenita i od njega se očekuje da pomogne u oba pravca. iz Budućnosti je stigao Nikola Ivanović koji je debi u dresu Podgoričana imao baš kad je Radonjić bio trener i takođe se zna sa njim. Vajt je trebao biti dobro pojačanje ali je polomio ruku i neko vrijeme će biti van terena.

Radonjić je svoju karijeru gradio kroz jaku odbranu i ekipu koja je fizički i atletski moćna. Takva je i ova Zvezda. U napadu nemaju skorera ali dosta igrača može dati 10-15 poena što je velika stvar jer će imati širinu a najviše se očekuje da u bitnim momentima povuku Kalinić i Ivanović.

Prošla sezona bila je mučna za Zvezdu u EL. Sada bi i trebali i morali biti bolji. Iz drugog plana će ciljati TOP8. Trebaće dosta da se poklopi da tamo završe ali sigurno nikome neće biti lako igrati sa Zvezdom.