XS
SM
MD
LG

Čak 13 klubova u dva profesionalna ranga smenilo trenere

Nedavno smo pisali o "trenerskoj klackalici", odnosno o čestoj smeni trenera u dva profesionalna ranga. Izgleda da je to bilo samo zagrevanje za nestrpljive klupske čelnik, i pojava je poprimila epdemijske razmere. U narednim redovima imenovaćemo klubove koji su se odlučili za ovu nepopularnu meru.  

U Superligi sedam klubova ima nove stručnjake, s tim da je niški Radnički za deset kola promenio, verovali ili ne, trojicu, Aleksandra Stankovića, Radomira Kokovića (od 8. kola), koli se zadržao u Nišu tri nedelje, i povratnika Radoslava Bataka. Kenan Kolašinac je od 9. kola nasledio Milana Milanovića u Novom Pazaru. Predraga Rogana na "krovu" je od 11. kola  nasledio Aleksandar Linta. Već posle četiri utakmice Branko Žigić je podneo ostavku na klupi Proletera, koga je zamenio Dušan Bajić. Malo kasnije došlo je do smene na Banovom brdu, Dušana Đorđevića je nasledio Saša Ilić. Đorđević nije dugo bio bez posla i uhlebljenje je našao u Radniku, umesto Igora Bondžulića, koji je jedini izneo na videlo dana sve nečasne rabote kojima je bio izložen za vreme kratkog mandata u Surdulici. Poslednja smena odigrala se prema očekivanju u Gradskom vrtu, i mladog stručnjaka Vladimira Buača najverovatnije će naslediti novi-stari trener Vladimir Gaćinović, kome će ovo biti treći povratak na klupu "golubova". Ovde se nećemo zaustsviti, jer ništa manje nije bilo prometno među prvoligašima.

Za smenu trenerskog kadra, za sada se odlučilo šest prvoligaša. Prvi je nogu povukao Radnički iz Sremske Mitrovice i zahvalio se na daljoj saradnji iskusnom Bogdana Koraku, koji je koncem prošle sezone izborio opstanak novajlije u ligi. Koraka je nasledio Dragan Perišić. U obližnjoj Bačkoj Palanci došlo je do razlaza između Srđana Stojčevskog i OFK Bačke, koga je nasledio Nikola Puača. Neuobičajeno za naše prilike, iskusni stručnjak Ivica Šimičić nije napustio redove "traktorista", već je ostao zbog minulog rada i dobrog odnosa sa rukovodstvom kluba na mestu savetnika mladom treneru Bojanu Krulju. Banjicu je razočaran napustio Dragan Ivanović, koji je preuzeo klub u delikatnom trenutku, a njegovu misiju nastaviće Zoran Rendulić. Posledni rastanak odigrao se u Makiškoj šumi, i uspešnog stratega Dejana Nikolića zamenio je Igor Savić, bivši trener Zvezdare i Smedereva 1924.

Ovim lista smena, ostavki i razlaza neće biti iscrpljena, jer već naredna kola mogu doneti vest o raskidu saradnje između klubova i trenera. Pitanje je da li se može stati na put ovoj nepopularnoj pojavi u srpskom fudbalu?

Teško, jer klubove niko ne može da spreči da menjaju, bar dok se ne donese neka uredba. Bilo je reči da će klubovi biti uslovljeni da u sezoni mogu promeniti dva trenera, ali se ostalo na predlogu. Pominje se mogućnost osnivanja sindikata strukovne organizacije, ali po uzoru na sličan koji imaju fudbaleri, vidi se da su mu mogućnosti ograničene i malo toga može da uradi po pitanju zaštite prava svojih  članova.