XS
SM
MD
LG

Ukić za SportDC: Igranje u NBA ostvarenje sna, situacija u Splitu nije bajna

Foto: ABA liga

U sportu se često dešava da igrač ponikne u jednom klubu, napravi odličnu karijeru i zaigra za nekoliko klubova tokom iste, ali se na kraju vrati u klub u kojem je i počeo karijeru. Jedan takav sportista je i naš sagovornik i košarkaš Splita Roko Leni Ukić.

''Ideja mi je uvijek bila da se vratim u Split. Nisam znao da li će ona biti ostvariva jer se par stvari moralo poklopiti. Klub je dugo bio na jako niskom nivou. Nije bilo smisla vratiti se samo da se vratim. Prošle godine su se poklopile moje i klupske želje. Još uvijek osjećam a i lani sam osjećao da sam sposoban da pravim razliku na ovom nivou i drago mi je da to još uspijevam. Uglavnom, poklopilo se par stvari i moja želja da se vratim u Split je ostvarena'', kaže Ukić.

Tokom svoje bogate karijere, Ukić je igrao za brojne klubove i živio je u brojnim gradovima i državama pa smo porazgovarali o tome gdje mu je bilo najljepše.

''Pored Splita vjerovatno mi je najljepše bilo igrati u Atini za Panatinaikos iako sam uživao u svoje dvije godine u NBA ligi ali vjerovatno u Panatinaikosu u Ateni u svakom pogledu'', rekao je Ukić.

Ukić je poznat kao neko ko mnogo prati NBA ligu. I sam je imao priliku da bude dio iste s obzirom da je igrao za Toronto i Milvoki.

''Jeste jer ja sam veliki poštovalac NBA lige od najranijih dana i bilo mi je apsolutno ostvarenje snova što sam zaigrao tamo. Čak sam na sve to gledao bajkovito i nisam shvatio da sam ja dio svega toga nego sam gledao sve nekim dječačkim očima. Trebalo mi je vremena da prihvatim sebe uopšte kao NBA igrača. ''

S obzirom da je naš sagovornik igrao u NBA ligi ali i da je redovno prati, dotakli smo se toga kakva je košarka u NBA bila tada i gdje je razlika u odnosu na današnju.

''Velika je razlika u NBA tada i sada. Dok sam ja igrao NBA još se nije desila ova revolucija u šutiranju trojki. Ja sam igrao u NBA prije ere Stefa Karija. Košarka je drugi sport u odnosu na ono šta je bila tada. U moje dvije sezone još uvijek se igralo na način na koji se igralo u ranim 2000-im. Na mali broj poena, na više prodora, više kontakt igre, na nešto duže napade. Ta San Antonijeva košarka je imala prevlast tada i to su neke najbitnije karakteristike u odnosu na ono što gledamo sada'', ističe Ukić.

Dotakli smo se Splita. Split je trenutno na dvije pojbede u ABA ligi u devet kola dok je lider u prvenstvu Hrvatske. 

''Logično je da igramo bolje kako sezona teče jer smo se kasno okupili. Situacija u klubu je bila jako neuredna ljetos i još uvijek je. Funkcioniše odlično dio na terenu međutim, sve oko kluba je jako upitno. Te političke igre o kojima klub ovisi konstantno utiču na nestabilnost kluba i imamo dosta uzak roster. Međutim, momci su pravi i izvlačimo maksimum iz situacije u kojoj jesmo. Zadovoljan sam jako kako ekipa izgleda. Mislim da smo mogli možda imati jednu pobjedu više s obzirom na prikazano. Međutim, dvije pobjede su zadovoljavajuće za sada s obzirom da smo imali jako težak raspored'', kaže Ukić.

Ukić se osvrnuo i na svoje igre u dosadašnjem dijelu sezone.

''Ja sam isto tako jako kasno ušao u sezonu. Nisam još na onoj radnoj temperaturi na kakvoj sam bio lani i kako znam da mogu igrati. Bilo je vrhunskih utakmica, bilo je slabih utakmica. Sve u svemu onako četvorka neka. Zadovoljan jesam ali sigurno da mogu još bolje. Ima i nekih problema sa povredama tako da nisam 100% fit. Međutim, sve je okej.''

I za kraj, dotakli smo se ciljeva kako samog Ukića tako i Splita do kraja sezone.

''Ciljevi su prije svega ostati zdrav barem meni lično i uživati u ovoj vjerovatno i zadnjoj sezoni u mojoj karijeri. A što se kluba tiče, cilj ako je ikako moguće doći do jednog trofeja ili u prvenstvu ili u kupu dok je u ABA ligi cilj izboriti opstanak. To su nam glavni rezultatski ciljevi ali kažem, klubu je prije svega cilj da preživi jer situacija nije bajna unutar kluba. Ima gomila problema i to se treba riješiti na nekom višem nivou van parketa'', rekao je za kraj Ukić.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17