XS
SM
MD
LG

AO: Medvedev prokockao pobjedu, Nadal šampion

Foto: Australian Open

Rafael Nadal novi je šampion Australijan Opena. Nadal je u finalu savladao Medvedeva sa 3-2.

U prva dva gema nije bilo drame. U trećem gemu, Medvedev je imao 0-30. Potom je dva puta jeftino dozvolio Nadalu da dođe do poena. Ipak, Rus je imao dvije brejk lopte u tom gemu. Međutim, oba puta je Nadal pogodio dobar prvi servis te je došao do 2-1. U petom gemu, Špancu nije bilo spasa. Medvedev je došao do 0-40, Nadal napravio grešku te je Medvedev poveo sa 3-2. U sedmom gemu Nadal je napravio dvije duple greške. Medvedev je je ponovo došao do tri brejk lopte te je napravio novi brejk. Svoj servis je sačuvao te je sa 6-2 dobio prvi set.

U drugom setu prvi težak gem za servera bio je četvrti gem. Nadal je prvi put kako treba zaprijetio na servis Medvedeva. Iskoristio je to što je Rusa stao servis pa je došao do 15-40. Prvu brejk loptu Medvedev je spasio asom ali na drugoj je napravio grešku iz bekhenda pa je Nadal poveo sa 3-1. Nadal je bez većih problema potvrdio brejk.

U sedmom gemu, Nadal je upao u prve probleme na servisu u drugom setu. Medvedev je otvorio gem sa 0-30 a kasnije je došao do 15-40. Prvu brejk loptu je i iskoristio te je odličnim napadom vratio brejk. U narednom gemu Medvedeva je ponovo stao servis što je Nadal iskoristio i poveo sa 5-3. Deveti gem bio je pravi maratonski gem. Imao je Medvedev četiri brejk lopte ali ih nije iskoristio. Imao je Nadal set loptu ali je nije iskoristio. Petu brejk loptu Medvedev je iskoristio te je ponovo vratio brejk.

Set je na kraju otišao u tajbrejk. Nadal je poveo sa 2-0 ali je Medveev došao do 2-2. Ponovo je Nadal stekao mini brejk prednosti i poveo je sa 5-3. Međutim, potom je pogriješio na svom servisu. Uslijedio je jako dug poen a u odličnoj razmjeni Nadal je pogriješio. U naredna dva poena, Medvedev je dva puta navukao Nadala da krene naprijed a onda ga sjajnoprobio te je sa 7-5 dobio tajbrejk a samim tim i drugi set.

Prvi ge trećeg seta bio je maratonski. Imao je Nadal jednu brejk loptu ali je ipak Medvedev sačuvao servis. U šestom gemu trećeg seta, Medvedev je imao ogromnu šansu. Imao je 0-40 ali je dozvolio Nadalu da napravi preokret i dođe do 3-3. Nakon tog gema krenulo je samouništenje Medvedeva koje će trajati faktički do kraja meča. Išao je iz greške u grešku te je omogućio Nadalu da u devetom gemu napravi brejk. Brejk je i potvrdio te je sa 6-4 dobio set.
 
U drugom gemu četvrtog seta, Medvedev je imao dvije brejk lopte. Međutim, nije ih iskoristio. Nadal je u narednom došao do 15-40. Prvu brejk loptu Medvedev je spasio asom ali je na drugom odservirao duplu pa je Nadal poveo sa 2-1. U narednom gemu, Medvedev je došao do 30-40, odlično napao i vratio brejk. Uslijedio je novi maratonski gem. Šest brejk lopti Medvedev je spasio ali ne i sedmu i Nadal je ponovo stekao brejk prednosti.

U osmom gemu Medvedev je imao šansu da se vrati u set. Imao je 15-40 ali je propustio obje brejk lopte. Na kraju je Nadal poveo sa 5-3. Imao je na servis Medvedeva 30-40 ali je Rus uspio da se izvuče i smanji na 5-4. Svoj servis gem Nadal je dobio sa nulom te je sa 6-4 dobio četvrti set.

U petom gemu petog seta, Nadal pravi brejk. Imao je Medvedev tri brejk šanse u narednom gemu ali ih nije iskoristio. U devetom gemu, Nadal je imao meč loptu a servis Rusa ali se Medvedev izvukao. Iako je Nadal servirao za meč i imao 30-0, Medvedev je napravio preokret i brejkom došao do 5-5. U narednom gemu Rus je spašavao dvije brejk lopte a na trećoj je pogriješio na mreži. Novi servis za meč Nadal je iskoristio te je sa 7-5 dobio peti set.

Nadalu je ovo 21. titula na Slemu te sada ima titulu više od Đokovića i Federera.