XS
SM
MD
LG

Nema razloga za paniku

Foto: ATP Tour

Ova godina je turbulentna za Novaka Đokovića. Sve je počelo sa agonijom koju je doživio u Australiji. Kasnije je igrao u Dubaiju, nije dobio dozvolu da igra u Americi a sledeći turnir koji je igrao bio je Monte Karlo. Nije se proslavio ni u Dubaiju ni u Monte Karlu. Međutim, razloga za uzbunu nema.

Đoković je kroz karijeru poznat kao teniser koji je minimalno pauzirao radi povreda. Faktički, samo drugi dio 2017. godine nije igrao kada je pokušao bez operacije zaliječiti lakat. Sve ostalo i ako su bile pauze, bile su kratke pauze.

Sada je situacija nešto drugačija. Od Dejvis kupa u novembru, Nole je odigrao samo tri meča. Tačno toliko je igrao ove sezone. Zato je iz više razloga normalno da se dešava sve što se dešava.

Po navodima Noletovih najbližih, odnosno brata Đorđa, Nole trenira kao nikada u životu. Svjestan je da ne može igrati ali i da mora ostati u ritmu. Zato trenira toliko kako bi zadržao ritam. Međutim, ko se bar malo bavio profesionalnim sportom na bilo koji način zna da je trening jedno a meč drugo. 

Nole treningom može ostati u ritmu i može ostati koliko toliko fit. Međutim, pravo jačanje i pravo dizanje forme može ostvariti samo i isključivo kroz mečeve. E tu dolazimo do problema. S obzirom da nije vakcinisan, nije mogao igrati previše do sada. Bar do avgusta više ne bi trebao imati problema sa igranjem turnira ali da bi uhvatio ritam trebaće vremena.

Oba meča koja je izgubio su dosta slični. Realno, igrom je Nole zaslužio mnogo ubjedljivije poraze nego što je doživio od Veselog i Fokine. Međutim, na svoju klasu uspijevao je da bude konkurentan u mečevima. Vidjelo se u kretnji ali i udarcima da fali žara i prije svega pravog ritma. Serivs ga je isto tako mučio u oba meča. Sve je to posljedica malog broja mečeva u poslednjih par mjeseci. 

Takođe, Nole je sam rekao da u trećem setu protiv Fokine nije bio fizički okej. Kasnije se saznalo da je poslednjih dana imao i prehladu. Međutim, i to što fizički nije bio fit je na neki način posljedica i pauze. Kroz mečeve vi rastete u svakom smislu i nemate problem ako se meč oduži. Međutim, kad ne igrate mnogo u par mjeseci, onda je dug meč veliki problem. A upravo je takav bio meč sa Fokinom, dug i iscrpljujući. U normalnim okolnostima to ne bi bio problem ali ovo su ipak neke specifične okolnosti.

Međutim, iako su okolnosti specifične, ipak su neke stvari slične ranijim sezonama. Nole je rijetko kada cijelu sezonu na šljaci igrao na visokom nivou. Obično bi Monte Karlo odradio ''onako'' i dizao se kroz turnire da bi maksimum hvatao na Rolan Garosu.

Tako mu se dešavalo i ranije da rano ispada u Monte Karlu, da se diže kroz sledeće turnire na šljaci i da na kraju briljira u Parizu. Kada je osvojio Rolan Garos prije šest godina, ispao je u drugom kolu Monte Karla. Prošle godine osvojio je opet Rolan Garos a u Monte Karlu je ispao u trećem kolu.

Zato apsolutno nema razloga za paniku jer su neke stvari iste kao prije. Sada je mnogo bitnije pratiti šta će Nole raditi dalje i kako će prije svega izgledati u narednim mečevima. Do Pariza i Rolan Garosa je mnogo vremena tako da Nole ože uhvatiti pravi ritam.

Sledeći izazov će mu biti turnir u Beogradu. Sigurno će mu nakon svega mnogo značiti igra pred domaćom publikom. Bitno je da ode što dalje ne toliko radi trofeja i bodova koliko radi toga što mu fali mečeva. A moguće je da ga atmosfera sa tribina ''izvuče'' u nekim kriznim momentima ako ih bude bilo u Beogradu.

Nakon Beograda, slijede Rim i Madrid. Vrlo vjerovatno je da će Nole igrati na oba turnira jer mu fali mečeva. Ranije je znao preskočiti Madrid ali sada je ipak npametnije da ga igra. Naravno, ukoliko bi došao do završnice u Beogradu i Rimu, onda bi i mogao preskočiti Madrid jer bi već imao dovoljno mečeva iza sebe.

U svakom slučaju ne treba praviti dramu. I sam Novak je svjestan da ne može odmah sve funkcionisati kako treba i da mu fali mečeva. Bitno je samo da raste iz meča u meč, da ih bude što više do Pariza kako bi ušao u pravi ritam za drugi Slem u sezoni.

A onda da nas takav još jednom obraduje i da po treći put podigne pehar na Filip Šatrijeu......