XS
SM
MD
LG

Oštre osude napada na Srbe na Ilidži

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je žaljenje zbog incidenta koji se dogodio u Sarajevu kada su napadnuti roditelji i djeca iz Srbije koja su učestvovala na međunarodnom turniru.

- Smatram da do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dječjim sportskim manifestacijama - naveo je Dodik.

On je pozvao nadležne da što prije pronađu počinioce i najoštrije ih kazne.

- Ovakav i svaki drugi vid nasilja ne smije i neće biti tolerisan - poručio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je napad na djecu i roditelje iz Srbije. Višković je zatražio garanciju njihove bezbjednosti od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i svih nadležnih institucija. On je pozvao na hitnu reakciju MUP Kantona Sarajevo i Kantonalno tužilaštvo na što brže rasvjetljavnje ovog krivičnog djela i procesuiranje počinilaca.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osudila je napad na roditelje i djecu iz Srbije, koja su učestvovala na međunarodnom turniru u Sarajevu i naglasila da očekuje od nadležnih organa u Federaciji BiH da identifikuju počinioce i sankcionišu ih u skladu sa zakonom.

Baklje, noževi, suzavac, organizovana grupa maskiranih napadača, a žrtve djeca i njihovi roditelji. Užasno bi bilo i da se ovakvo divljaštvo desilo među odraslima, a kad je riječ o napadu na djecu i to na dječijem sportskom turniru, onda to zaista ostavlja bez riječi - naglasila je Cvijanovićeva.

Da se ova sramota i huliganstvo desilo negdje u Republici Srpskoj ili Srbiji, ukazala je Cvijanovićeva, do sad bi to bila naslovna vijest svjetskih medija.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, oštro je osudio incidente na Ilidži.

- Ni najmanje me iznenađuje i reakcija zvaničnika iz Sarajeva i Federacije BiH koji na svaki način žele da prikriju činjenicu da je motiv ovog zločina mržnja prema Srbima, jer tako bi se narušio mit koji se pažljivo gradi, da je Sarajevo tolerantan grad - istakao je Stevandić.

Politika ne bi trebalo da utiče na sport, a pogotovo kada je riječ o djeci, izjavio je za ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji do izbora novog ministra obavlja i dužnost u resoru porodice, omladine i sporta.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su napad na Srbe i vrijeđanje djece na fudbalskom turniru u Sarajevu samo jedan u nizu incidenata u gradu u kojem se pokazuje da su Srbi nepoželjni, ne samo oni koji su rođeni tu i protjerani, već i oni koji dolaze kao gosti.

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da se zbog napada na Srbe u Sarajevu i iskazanih prijetnji i poruka mržnje na sportskom takmičenju za djecu u tom gradu, postavlja pitanje mogućnosti suživota u BiH.

- Sarajevo, koje se godinama samoproklamovalo kao grad tolerancije, pokazuje još jednom da su oni takvi samo prema svojim sugrađanima, odnosno samo prema onima koji su njihove vjere i nacije i da se ne ophode tako prema svakom ko dođe u Sarajevo, pogotovo prema Srbima - rekao je Petković.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je da je vrijeđanje djece i napad na njihove roditelje na međunarodnom turniru u Sarajevu dokaz da su tenzije i mržnja prema Srbima dostigle vrhunac, te dodao da očekuje da počinioci budu što prije kažnjeni.

Nešić za kreiranje takve atmosfere krivi političare iz Sarajeva, poručujući im da razmisle šta rade, jer mržnja prema svemu što je srpsko može doprinijeti nestabilnosti na cijelom Balkanu.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da uvrede i napad na Srbe u Sarajevu ne doprinose budućnosti BiH i da bi takve poruke trebale da budu dio prošlosti.

Predsjednik SP-a Petar Đokić izjavio je da je zastrašujuće da djeca u sebi nose mržnju, koja prerasta u nasilje, što se i vidjelo na primjeru vrijeđanje srpske djece na fudbalskom takmičenju u Sarajevu i napada na njihove roditelje u hotelu na Ilidži.

Nakon današnjeg incidenta u Sarajevu i napada na srpsku djecu i njihove roditelje, lider Socijalističke partije Srpske Goran Selak, osudio je ovaj huliganski čin i izrazio žaljenje što Sarajevo još uvijek živi u prošlim vremenima, zadojeno mržnjom.

Vrijeđanje djece i napad na njihove roditelje na međunarodnom turniru za djecu u Sarajevu treba svima da bude opomena, poručio je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević.

Predsjednik NPS Darko Banjac izjavio je da mržnja koja postoji u Sarajevu i Federaciji BiH nije jenjavala u prošlom vijeku i nastavila se do danas, a napad na Srbe u Sarajevu dokaz je da se ništa neće mijenjati.

- Zamislite kada djeca kliču "Ubij Srbina". Ni u sportu više ne može Srbin da se takmiči. Moramo poslati jasnu poruku, a to je poruka mira. Mi nikoga nećemo dirati, ali nećemo dati Republiku Srpsku i neka im više ne pada na pamet da bilo šta traže od Republike Srpske - rekao je Banjac.