XS
SM
MD
LG

Plan ispunjen, selektoru otkaz

Fudbal ponekad i nisu „suvi“ uspesi već postavljeni ciljevi koji budu realizovani i onda kada rezultat matematike nije zadovoljavajući. Međutim, rezultat u sportu, fudbalu pogotovo mnogi tretiraju kao „relevantne fakte“, iako iza takmičarske pozornice postoji i ono nešto drugo, naprimer čojstvo.

Trofejni trener Darko Nestorović završio je svoje dvogodišnje sedenje na klupi „Zmajića“. U selektorski projekat je, kao i većina stručnjaka iz Republike Srpske, ušao „otvorenog srca“, s dobrim namerama i stvaranjem pozitivne atmosfere. Doživeo je nepravdu i bagatelisanje na najružniji mogući način, što apsolutno ničim nije zaslužio. Ali... Bez obzira na sva podmetanja i spletke ostao je uspravan i dostojanstven, apsolutno svestan kompletnog ambijenta.

-Posle žreba grupa u Nionu, na sastanku sa direktorom Tehničkog odela FS BiH Denijalom Pirićem, gene ralnim sekretarom Jasminom Bakovićem i koordinatorom omladinskog pogona Muratom Jahom postavljeni su određeni ciljevi. To su da, i pored toga što je grupa bila veoma teška i što se bilo teško kvalifikovati na Evropsko prvenstvo, treba odigrati što je moguće bolje, a mi smo to pokazali u pojedinim utakmicama. Pored toga dogovoreno je da idemo u podmlađivanje reprezentacije, kao i stvarnje igrača za „A“ repreze ntacju - istakao je Darko Nestorović.

Mlada („U-21“) reprezentacija BiH je bila u kvalifikacionoj grupi sa Engleskom, Norveškom, Švajcarskom i Kazahstanom, tačno je da nije zabeležila nijednu pobedu, ali trebau da se sagledaju sve realne osnove i činjenice.

-Smatram da su postavljeni ciljevi nakon saznanja ko su nam protivnici u potpunosti ispunjeni. Napravili smo „kostur“ tima za naredne kvalifikacije, gde imamo sedam igrača 1996. i 1997. godište, koji su standa rdno igrali, a to su: Karačić, Redžić, Hadžiahmetović, Memija, Čivić, Gojak, Kuzmanović, kao i igrači koji su bili na klupi: Radeljić, Ćorović, Mihojević, Kadušić, Kobiljar i Trkulja. Četiri igrača su pozivana u „A“ repreze ntaciju: Hodžić, Bajić, Pirić i Karačić. Vidimo da je sada iz te generacije pozvan i Gojak kao peti. Sve je planski urađeno da bi ova generacija 1996/97. napravila uspeh u ovim kvalifikacijama - dodao je obrazloženje Nestorović.

Određeni „kontrolisani mediji“ u Sarajevu redovno su prema mladoj reprezentaciji BiH „pucali rafale“ s ciljem da pogode, u prvom redu, selektora. Tako su i izvrtane određene činjenice i „lepljeni“ epiteti koji ne pristaju, a zanimljivo je da su utihnuli onog trenutka kada je izabran novi selektor „Zmajića“ Vinko Marinović.

-U mom dvogodišnjem mandatu na mestu selektora mlade reprezentacije BiH, odigrano je četrnaest zvani čnih utakmica, u kojima smo ostvarili tri pobede, pet remija i šest poraza. Osam utakmica je bilo kvalifika cionih, a šest prijateljskih. U kvalifiacijama smo imali veoma tešku grupu sa Englezima, Švajcarcima i Norve žanima. Sa druge strane u prijateljskim utakmicama, gde su protvnici po kvalitetu bili u našem rangu, ostvarili smo tri pobede, dva nerešena rezulata i jedan poraz, uz gol razliku 7:6 - podsetio je „zaboravne“ sada već bivši selektor „Zmajića“.

Na kraju se Darko Nestorović zahvalio svima onima koji su podržavali njegov rad i akcije, a posebno je istakao sledeće:

-Svi reprezentativci koji su bili pozivani na okupljnja, u protekle dve godine, ponašali su se prema repreze ntativnom kodeksu i nismo imali nijedan eksces. Igračima želim sve najbolje u životu kao i u njihovim fudba lskim karijerama.


Pobeđene Turska i Crna Gora

Kvalifikacije su bile takve-kakve su, jer nisu bile prioritet, a u prijateljskim susretima mladi tim BiH je pobedio Tursku u Kaknju (2:1), Crnu Goru u Mostaru (2:0) i Olimpijsko-mediteransku („U-23“) reprezentaciju BiH (1:0) što je prvi put da mlađi savladaju starije, a ovaj rezultat je, u određenim krugovima i sakriven. Remiji su izboreni sa Crnom Gorom u Čitluku (0:0) i Azerbejdžanom (0:0) u Krškom, dok je jedini poraz pretrpljen u Tuzli od („U-23“) reprezentacije SAD (2:5).